Waarom heb jij een bril nodig en iemand anders niet?

De een ziet alles haarscherp en de ander kan wel wat hulp van een bril of lenzen gebruiken. Hoe komt dat eigenlijk? En waarom hebben zelfs mensen met perfect zicht vaak uiteindelijk een leesbril nodig? Lees erover in dit blog!

Erfelijk of gewoon toeval?

Is de afwijking die voor slecht zicht zorgt erfelijk? Je ziet wel eens hele gezinnen met een bril op. Het lijkt er dan ook op dat de kans wat groter is dat je een bril nodig hebt, als je hele familie er een draagt. Maar er is geen waterdicht wetenschappelijk bewijs voor. Met een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld een erfelijke aandoening van het netvlies of de oogzenuw. Meestal heb je dus gewoon pech, als je zicht niet helemaal scherp is. Gelukkig ben je in de goede tijd geboren: een bril is helemaal hip!

(Suiker)ziekte

Soms zorgt een ziekte voor minder goed zicht. De bekendste is waarschijnlijk suikerziekte (diabetes mellitus). Uiteindelijk gaat bijna iedereen die dit heeft slechter zien. Dat komt omdat er problemen ontstaan in de haarvaten – piepkleine bloedvaatjes – van je ogen. Heb je suikerziekte? Laat je ogen regelmatig controleren, want als ze eenmaal beschadigd zijn kan dat niet meer herstellen. Laserbehandeling om erger te voorkomen kan gelukkig vaak wel. Ook belangrijk voor je ogen: zorg dat je elke dag precies de juiste hoeveelheid medicijnen krijgt. Anders kan de brilsterkte die je nodig hebt erg wisselen.

Ouder worden: leesbril nodig

Heb je heel je leven al goed zicht gehad, moet je opeens een leesbril! Schrik niet, het overkomt bijna iedereen. Vanaf ongeveer veertig jaar krijgen de meeste mensen ouderdomsverziendheid (presbyopie): je gaat de dingen van dichtbij slechter zien. Het komt omdat je ooglens wat ‘taaier’ wordt, waardoor de spieren de lens minder makkelijk ‘bol’ kunnen trekken om scherp te stellen. Meestal merk je het omdat je de kleine lettertjes niet zo goed meer kunt lezen, bijvoorbeeld van een gebruiksaanwijzing of de krant.

Koop wel een leesbril op maat van de opticien en geen goedkoop brilletje van de drogist – de kans is namelijk groot dat je ogen allebei een andere sterkte nodig hebben.

Reageren is niet mogelijk

Navigeer