Maar waar koop je deze: bij de drogist of opticien?

Je kunt de bijsluiter van je medicijnen steeds moeilijker lezen en houdt de krant steeds verder van je af. Wie de veertig gepasseerd is, zal dit waarschijnlijk herkennen. Als je ouder wordt, heb je vroeg of laat een leesbril nodig. Maar waar koop je deze? Bij de drogist of opticien? Heb je regelmatig een leesbril nodig – wat bij de meeste veertigplussers zo is – dan is het aan te raden om een leesbril bij de opticien aan te schaffen. In dit artikel leggen we graag uit waarom een leesbril van de opticien beter is dan die van de drogist.

Dat een leesbril van de opticien de voorkeur heeft boven een leesbril van de drogist heeft te maken met een aantal verschillen.

Links en rechts

De meeste mensen hebben in hun linkeroog een andere afwijking dan in hun rechteroog. Leesbrillen van de drogist hebben dezelfde sterkte in beide glazen en dit kan zorgen voor hoofdpijn. Want het is voor je ogen én zicht uiteraard veel prettiger als zowel de sterkte van het linkerglas als het rechterglas op maat is.

Sterkte

De verkrijgbare sterktes bij de drogist zijn beperkt: tot +4 en alleen per halve sterkte. De verkrijgbare sterktes bij de opticien gaan per kwart en ook voor een hogere sterkte dan +4 kun je hier terecht.

Op maat gemaakte leesbril bij de opticien

Leesbrillen bij de drogist gaan uit van een gemiddelde pupilafstand en houden geen rekening met een eventuele cilinderafwijking. Als je een cilinderafwijking hebt en jouw pupilafstand niet helemaal overeenkomt met het gemiddelde, dan kun je niet goed uit de voeten met een leesbril van de drogist.

Kwaliteit

De glazen van een leesbril die je bij de drogist koopt, zijn van mindere kwaliteit dan de glazen van een leesbril die je bij de opticien koopt. Op het eerste gezicht valt dit niet op, maar leesbrillen van de drogist verstrooien het licht meer, zijn vaak krasgevoelig en kunnen niet ontspiegeld worden.

Ons advies: schaf minimaal één goede leesbril aan bij de opticien. Deze is helemaal op maat en perfect voor jou, zodat je altijd heerlijk ontspannen kunt lezen.

Voor meer informatie kun je in één van onze winkels terecht of op onze website.

Plaats een reactie

Navigeer