De uitslag van jouw oogmeting heeft waarschijnlijk een uitleg nodig. Want wat betekenen als die letters en cijfers precies? Wij zetten alle abracadabra om naar gewone-mensen-taal zodat jij weet wat je leest.
De uitslag van een oogmeting wordt ook wel brilvoorschrift of -recept genoemd. De opticien, optometrist of oogarts gebruikt het recept om de juiste oogcorrectie te bepalen. Ook biedt het houvast voor het laboratorium om de glazen perfect in het montuur te plaatsen.
Alles om jou het meest optimale zicht te bieden.
Waarom verschilt een brilrecept van een voorschrift voor lenzen?
Een brilrecept bevat niet dezelfde gegevens als een voorschrift voor lenzen. Contactlenzen maken namelijk direct contact met jouw ogen en bevatten daarom andere sterktes dan brillenglazen. Over het algemeen is een min-sterkte van een contactlens lager dan een brillenglas en een plus-sterkte hoger.
Uitleg van een brilrecept
Een brilrecept is de uitslag van jouw oogmeting weergegeven in een tabel. Op een brilrecept staan twee gedeeltes, één voor je linkeroog en één voor je rechteroog. Voor de sterkte (SPH) staat een plus of min. Bij plus ben je verziend en zie je dichtbij minder goed. Bij min ben je bijziend en zie je veraf minder goed.
Op een brilrecept wordt je rechteroog aangegeven met O.D., dit is een afkorting voor ‘Oculus Dexter’ en betekent letterlijk: rechteroog. Je linkeroog wordt aangegeven met O.S., dit is een afkorting voor ‘Oculus Sinister’ en betekent letterlijk: linkeroog.
Verder zie je in de tabel de volgende afkortingen staan:
- SPH (sterkte)
- CYL (cilinder)
- AS, AXI, A of X (as)
- P (prisma)
- B (basis)
- Add (additie)
- PD (pupilafstand)
- H (hoogte)
De afkortingen in de tabel worden hieronder toegelicht:
SPH (sterkte)
De SPH staat voor sferische waarde (sphere) ofwel, de sterkte die nodig is om ver- of bijziendheid te corrigeren. De stapgrootte is 0,25 en de sterktes van jouw ogen kunnen onderling verschillen.
Hoe hoger het cijfer, hoe dikker en hoger de sterkte van het brillenglas. Heb je een sterkte beneden de 3,00? Dan heb je ‘laag corrigerend’ glas nodig. Ligt de correctie tussen de 3,00 en 6,00? Dan val je onder de categorie ‘hoog corrigerend’. Alles boven de 6,00 wordt met ‘zeer hoog corrigerend’ aangeduid.
Soms wordt de behaalde scherpte na een oogmeting ook uitgedrukt, maar dan in procenten. Dit percentage heet ook wel de Visus.
Bijziend of verziend?
Met een + wordt verziendheid aangeduid. Als je verziend bent, zie je van dichtbij minder scherp. Bijziendheid wordt met een – aangeduid en toont aan dat jouw zicht op afstand is verslechterd.
CYL (cilinder)
CYL geeft de mate van astigmatisme (cilindrische afwijking) weer. Ofwel, de bolling van jouw ogen. Ook deze wordt in de stapgrootte van 0,25 weergegeven.
Staat er geen getal in het vak? Dan is de bolling van je oog perfect. Bij een laag cijfer – zoals 0,25 – is je oog iets ronder en bij een hoog cijfers – zoals 3,00 – is je oog ovaler van vorm.
AS, AXI, A of X (as)
De AS, AXI, A of X (ofwel, je as) geeft de richting van het astigmatisme aan. Deze wordt uitgedrukt in graden en bevindt zich altijd tussen de 0° en 180°. De as bepaalt de positionering van de brillenglazen in je montuur en is bedoeld voor het laboratorium, zodat men weet hoe men de cilinder moet plaatsen.
P (prisma)
Soms zijn je ogen uit balans, omdat je misschien problemen hebt met de oogspieren. Je spieren kunnen te kort, te lang of te slap zijn. Dit resulteert bijvoorbeeld in hoofdpijn of dubbel zicht. Daarvoor kun je een prismatische correctie krijgen, die ook wel met de P (prisma) wordt aangeduid op je brilrecept.
Met prismatische brillenglazen kijk je weer ontspannen zónder klachten, omdat ze de disbalans tussen jouw ogen corrigeren.
B (base of basis)
De B geeft de richting van de prisma-afwijking aan in de brillenglazen, zodat de glazen in het laboratorium op de juiste manier in het montuur worden geplaatst.
ADD (additie)
Mensen boven de 45 zien misschien ADD op het voorschrift staan. Dit is de ‘leesadditie’, een extra plus-correctie die het zicht van dichtbij verbetert en wordt weergegeven als je een multifocale bril nodig hebt.
PD (pupilafstand)
De PD – ofwel, pupilafstand of pupil distance – drukt de afstand tussen jouw pupillen uit in millimeters. Meestal wordt deze gemeten van de pupil tot het midden van je neus. Ook deze waarde(s) worden gebruikt om de brillenglazen perfect in het montuur te plaatsen.
H (hoogte)
De hoogte van je pupil wordt gemeten in millimeters, vanaf de onderkant van het brillenglas. Deze staat niet altijd op de voorschrift vermeld, bijvoorbeeld wanneer je al een bril draagt.
Deze waarde is belangrijk voor multifocale brillenglazen, zodat deze perfect gecentreerd worden voor jouw pupillen. Alleen dan ervaar je het beste zicht voor veraf, dichtbij en alle sterktes ertussen.
Tips om te genieten van jouw nieuwe bril!
Hopelijk biedt bovenstaande voldoende inzicht in de uitslag van jouw oogmeting. En wij hopen natuurlijk dat je kunt genieten van je nieuwe bril of lenzen! Om het beste uit jouw bril te halen, hebben wij nog enkele tips voor jou op een rij gezet:
- Je haalt het beste uit je bril als je deze goed onderhoudt. Dat betekent op de juiste manier poetsen, maar je bent ook Altijd Welkom bij een Pearle-winkel bij jou in de buurt voor een gratis opknapbeurt.
- Is je bril kapot? Dat is vervelend, maar gelukkig kun je ook dan bij ons terecht voor een brilreparatie. Misschien is het handig om je bril te verzekeren. Maak je geen gebruik van onze brilverzekering? Dan wordt de premie omgezet in korting!
- Het kan natuurlijk voor komen dat je – na enkele weken – nog steeds niet kunt wennen aan jouw nieuwe bril. Bij Pearle kun je altijd terecht als je klachten ervaart en wij komen met een passende oplossing.
Twijfel je of je oogafwijkingen hebt en wil je niet direct naar een opticien? Doe dan eerst thuis de online oogtest.
Reageren is niet mogelijk