Kun je slapen met lenzen? Is het verstandig?

Vrijwel ieder lenzendrager zal het ongetwijfeld een keer overkomen: slapen terwijl je je lenzen nog in hebt. Misschien had je zo’n leuke avond dat je ze per ongeluk vergeten bent uit te doen, of was je zo ontzettend moe dat je al sliep voordat je het door had. Maar is het wel zo verstandig om te slapen met je lenzen nog in? 

Gemiddeld slaapt een mens zes tot acht uur per nacht. Gedurende deze uren wordt er niet met de ogen geknipperd. Dat betekent dat jouw lenzen, wanneer je ze vergeten bent uit te doen, geen nieuw zuurstof krijgen. Het zuurstoftekort kan tot ernstige oogproblemen leiden. 

In dit blogartikel staan we stil bij het slapen met je lenzen in. We behandelen het slapen met lenzen, de gevolgen en een eventueel alternatief:

Geen problemen meer met slapen met lenzen? Probeer onze nachtlenzen! Maak een afspraak bij ons in de winkel of ontdek ze online.

Lees verder onder de afbeelding.
slapen met lenzen

Slapen met lenzen

Slapen met lenzen kan vervelende gevolgen hebben. Doordat je ogen niet knipperen en zo geen zuurstof doorlaten, ontvangt je hoornvlies onvoldoende zuurstof. Hierdoor wordt je ‘s ochtends wakker met droge ogen. Daarnaast kunnen je ogen rood, dik en pijnlijk aanvoelen omdat er amper traanvocht tussen het hoornvlies en de contactlens is geweest gedurende de uren dat je sliep.

Door het slapen met lenzen kunnen de bloedvaten in je ogen vergroten. Dit is een soort natuurlijk redmiddel van je lichaam om je ogen toch van voldoende zuurstof te voorzien. Dit kan een pijnlijk gevoel veroorzaken bij het wakker worden. 

In het ergste geval is je contactlens aan je oog vastgezogen. Dit gebeurt wanneer het bindvlies is opgezwollen.  Hierdoor kunnen beschadigingen aan het hoornvlies ontstaan.

Tips na het slapen met lenzen

Kom je er ‘s ochtends achter dat je per ongeluk hebt geslapen met je lenzen nog in? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Doe de lenzen gelijk bij het wakker worden uit. Daglenzen kun je het beste meteen weggooien, week- of maandlenzen moet je goed schoonmaken voordat je ze (de volgende dag) weer in kunt doen;
  • Zit je lens vastgezogen aan je hoornvlies? Laat dan een paar druppels lenzenvloeistof in je oog vallen. Op het moment dat je denk dat je oog vochtig genoeg is, kun je de lens voorzichtig proberen weg te halen. Heb je geen lenzenvloeistof in huis omdat je bijvoorbeeld daglenzen draagt? Dan kun je ook een zoutoplossing gebruiken.
    Let op! Trek nooit de contactlens zomaar los van je ogen als ze vastgezogen zitten. Je kunt je hoornvlies hier blijvend mee beschadigen. Daarnaast kan het ontstekingen aan je bindvlies of hoornvlies veroorzaken;
  • Plaats de lens nooit direct terug op je oog na het schoonmaken. Laat deze minimaal 24 uur uit om je ogen voldoende rust te geven en tijd om te herstellen;
  • Kies deze dag voor je bril om je ogen zo veel mogelijk te ontlasten. Twijfel je of je – per ongeluk – iets beschadigd hebt? Dan is het raadzaam om een afspraak te maken bij jouw contactlensspecialist of opticien. 

Een dutje doen

Hoe zit het slapen met lenzen als je een kort dutje wilt doen? Omdat je dan geen uren achter elkaar met gesloten ogen in bed ligt, is het geen probleem om te dutten met lenzen in. De kans bestaat dat je alsnog wakker wordt met droge ogen, maar dit zal van tijdelijke aard zijn. Zodra je weer wakker bent geworden en een paar keer goed met je ogen hebt geknipperd, zal de irritatie vanzelf overgaan. Dit omdat je het oog weer van nieuw traanvocht voorziet.

Alternatief: nachtlenzen

Er zijn wel lenzen waar je daadwerkelijk mee kunt slapen. Deze nachtlenzen draag je alleen ‘s nachts en heb je overdag niet nodig. Handig wanneer je het niet prettig vind om met lenzen of een bril de dag door te brengen. Maar hoe werken nachtlenzen

Nachtlenzen zijn harde lenzen die speciaal gemaakt zijn om zeer veel zuurstof door te laten. Hierdoor zijn de lenzen geschikt om ‘s nachts te dragen. Gedurende de nacht zal de lens jouw ogen corrigeren. Deze correctie houdt de gehele dag stand, waardoor je overdag geen lenzen meer nodig hebt.

  • Nachtlenzen hebben geen direct contact met het hoornvlies, maar liggen op een laagje traanvocht;
  • De speciale vorm van de nachtlens zorgt ervoor dat het traanvocht het hoornvlies platter maakt. De voorste laag cellen wordt naar de zijkant geschoven. Dit zorgt ervoor dat je scherp kunt zien;
  • Nachtlenzen dienen met enige regelmaat gedragen te worden, gezien de cellen in je oog zich elke twee dagen vernieuwen.

Geen problemen meer met slapen met lenzen? Probeer onze nachtlenzen! Maak een afspraak bij ons in de winkel of ontdek ze online.

Plaats een reactie

Navigeer