Kun je slapen met lenzen? Is het verstandig?

Vrijwel iedere lenzendrager zal het ongetwijfeld een keer overkomen: slapen terwijl je je lenzen nog in hebt. Misschien had je zo’n leuke avond dat je ze per ongeluk vergeten bent uit te doen, of was je zo ontzettend moe dat je al sliep voordat je het door had. Maar is het wel zo verstandig om te slapen met je lenzen nog in?

In dit blogartikel staan we stil bij het slapen met je lenzen in. We behandelen het slapen met lenzen, de gevolgen en een eventueel alternatief:

Geen problemen meer met slapen met lenzen? Probeer onze nachtlenzen! Maak een afspraak bij ons in de winkel of ontdek ze online.

Lees verder onder de afbeelding.
slapen met lenzen

Is het gevaarlijk om met lenzen te slapen?

Slapen met lenzen in kan gevaarlijk zijn. Met lenzen in ontvangen je ogen en hoornvlies gedurende de nacht onvoldoende zuurstof. Zodra je wakker wordt, kun je last hebben van rode, pijnlijke en/of droge ogen. Het bindvlies in je oog kan zelfs opzwellen, waardoor de lens zich vastzuigt aan het hoornvlies. Doe je lenzen dus uit voor je gaat slapen.

Wat gebeurt er als je met lenzen slaapt?

Gemiddeld slapen mensen zes tot acht uur per nacht. Gedurende deze uren knipper je niet met je ogen. Als je je lenzen tijdens het slapen in hebt, knipper je dus niet. Dit kan tot milde en ernstige oogproblemen leiden. Maar hoe komt dat precies? 

Overdag knipper je met je ogen, waardoor er zuurstof via het traanvocht tussen je lens en hoornvlies komt. Als je slaapt zijn je ogen gesloten en ontvangen ze dus geen zuurstof. De natuurlijke reactie van je ogen is dan om de bloedvaten te vergroten, om ze toch van zuurstof te voorzien. Hierdoor word je dus wakker met rode ogen.

Door de vergroting van de bloedvaten en de uitdroging van je ogen kunnen contactlenzen zich bovendien vastzuigen aan het hoornvlies. Belangrijk hierbij is dat je ze niet hardhandig probeert te verwijderen als het niet in één keer lukt. Hier kun je je hoornvlies  ernstig mee beschadigen.

Wat moet je doen als je lens na het slapen is vastgezogen aan je hoornvlies?

Komt de lens niet los en lijkt deze vastgezogen? Dit is een veelvoorkomend gevolg van het slapen met lenzen. Gebruik hierbij niet meer kracht dan normaal en trek de lens nooit hard los als deze zit vastgezogen. Dit kan je hoornvlies blijvend beschadigen. 

Hydrateer de lens door een paar druppels lenzenvloeistof in het oog te druppelen. Zodra je denkt dat de lens voldoende vochtig is, haal je deze rustig uit je oog. Heb jij geen lenzenvloeistof in huis? Probeer dan eerst aan lenzenvloeistof te komen en gebruik in het uiterste geval een lichte zoutoplossing.

Lees hieronder onze tips wat jij kunt doen nadat je wakker bent geworden met je lenzen nog in.

Tips na het slapen met lenzen

Ben jij wakker geworden met je lenzen nog in? Lees hier wat je moet doen en waar je rekening mee moet houden.

  • Hydrateer je ogen door te knipperen. Doordat je lenzen geen zuurstof hebben ontvangen tijdens het slapen, moet je ze de tijd geven om te hydrateren. Knipper je ogen een paar keer, zodat traanvocht op en tussen je lens kan komen.
  • Had je daglenzen in, gooi deze dan direct weg. Week- of maandlenzen moet je grondig schoonmaken. Leg je lens op je handpalm, bevochtig hem met lenzenvloeistof en wrijf de lens zachtjes schoon met de wijsvinger van je andere hand. Spoel hierna de lens nog eenmaal af met lenzenvloeistof. Lees hier een uitgebreidere uitleg over het schoonmaken van lenzen.
  • Doe niet direct een (nieuw) paar lenzen in. Wacht minimaal 24 uur om je ogen rust te geven en te herstellen.
  • Kies deze dag voor je bril om je ogen zo veel mogelijk te ontlasten. Twijfel je of je – per ongeluk – iets beschadigd hebt door het dragen van lenzen tijdens het slapen? Maak dan een afspraak bij jouw contactlensspecialist of opticien, of ga naar de huisarts. 

Kun je een dutje doen met lenzen?

We raden het af om te slapen met lenzen, of je nu een klein dutje doet of de hele nacht doorslaapt. Doe je toch (per ongeluk) een dutje met lenzen in, dan zijn de gevolgen voor je ogen waarschijnlijk minder heftig dan bij een volledige nacht slaap. De kans bestaat dat je alsnog wakker wordt met droge ogen, maar dit is meestal van tijdelijke aard. 

Knipper na het dutje een aantal keer met je ogen om ze te bevochtigen met traanvloeistof, en de irritatie gaat (meestal) vanzelf over.

Hoe lang kun je slapen met lenzen in?

Elk oog is anders en er is dan ook geen vast aantal minuten dat jij zorgeloos kan slapen zonder last te krijgen van je ogen of andere risico’s te lopen. Wij raden dan ook af om te slapen met lenzen en ze uit te doen voor je je ogen sluit. Kies je ervoor om dit niet te doen, houd je dutje dan zo kort mogelijk.

Lees hier alles over hoe lang je je lenzen mag inhouden.

Welke lenzen zijn geschikt om mee te slapen?

Nachtlenzen zijn speciaal ontworpen om in te doen gedurende de nacht. Je doet ze voor het slapen in, en je doet ze weer uit zodra je wakker wordt. Tijdens je slaap worden je ogen door de nachtlenzen gecorrigeerd, zodat jij overdag scherp zicht hebt zonder een bril of lenzen te dragen. Handig wanneer je het niet prettig vindt om met lenzen of een bril de dag door te brengen. Ben je benieuwd hoe nachtlenzen precies werken en wat de voor- en nadelen zijn? Lees hier alles over nachtlenzen en bij welke Pearle opticien jij hiervoor terecht kunt!

Geen problemen meer met slapen met lenzen? Probeer onze nachtlenzen! Maak een afspraak bij ons in de winkel of ontdek ze online.

Plaats een reactie

Navigeer