Do or don’t: vuurwerkbril tijdens de jaarwisseling

December 2019 – Het is weer bijna zover. Het moment dat we het jaar afsluiten, de hardste knallers afsteken en de mooiste vuurpijlen de lucht in schieten. Natuurlijk weet jong en oud dat we ook dit jaar onze ogen goed open moeten houden, zodra we na het proosten de kou in gaan. Maar hoe belangrijk vinden we het om onze ogen ook daadwerkelijk te beschermen met een vuurwerkbril? Wij zochten het uit! In ons onderzoek onder 1000 jongeren tussen 10 en 18 jaar oud peilden wij hun kennis over vuurwerkveiligheid. Lees snel verder #indepijling.

Geen onderscheid in veiligheid

De discussie omtrent vuurwerk en veiligheid is de afgelopen jarenvolop in het nieuws. Een kwart van de jongeren geeft aan vuurwerk te willen vermijden, maar er zijn nog altijd veel enthousiastelingen. Bijna driekwart van de ondervraagden is dan ook tégen een landelijk vuurwerkverbod. Eenzelfde aantal is wel vóór vuurwerkvrije zones. Maar of ze nu vóór of tegen zijn, het zelf afsteken of niet: het risico om letsel op te lopen door vuurwerk blijft aanwezig zodra ze de deur uitstappen. Veiligheidsmaatregelen zijn dan ook niet overbodig.

Een ongeluk zit zelfs in het allerkleinste…

… rotje! Dit wordt nog eens onderstreept door het feit dat bijna een kwart van de jonge vuurwerkliefhebbers slachtoffer was, of een slachtoffer kende, van een vuurwerkongeluk. Dit zijn mensen die zelf het lontje aanstaken.. Steek je zelf geen vuurwerk af? Bijna een kwart van de jongeren is, of kent, iemand die weleens een ongeluk had door vuurwerk dat een ánder afstak. Ruim vier vijfde is zich er gelukkig wel van bewust dat ze ook op die manier risico lopen.

(H)oog risico

De kans dat dit vuurwerk preciés in het oog terechtkomt… die is toch nihil? Niks is minder waar! Maar liefst 17% van de jongeren geeft aan dat zij, of een kennis, te maken kregen met oogletsel door vuurwerk. Toch laat de helft van de jongeren de vuurwerkbril links liggen als ze met rotjes en pijlen in de weer gaan en drie kwart wanneer anderen ze afsteken. Vooral jongens tussen de 15 en 17 jaar zijn ervan overtuigd dat zij voorzichtig genoeg te werk gaan. Ruim een derde van die groep steekt vuurwerk af zonder vuurwerkbril.

Ik een bril, jij een bril

Hoewel meiden over het algemeen bekend staan als de fashionista’s, zijn het met name jongens die aangeven dat zo’n vuurwerkbril écht niet kan. In totaal draagt bijna een kwart van de jongeren de bril niet uit schaamte. Is verplichten dan de oplossing? Bijna drie kwart van de jongeren vindt van wel! Veel van hen dragen nu een vuurwerkbril omdat ouders/verzorgers vinden dat het moet. Het verplichten van het dragen van een vuurwerkbril én daarmee veiligheid vooropstellen, lijkt dus een oplossing…

Niet kopen, wel krijgen!

Een vijfde van de jongeren heeft geen idee waar ze een vuurwerkbril kunnen kopen. Maar … wie heeft het dan ook over kopen? Bij Pearle geven we ze veel liever gewoon gratis weg! Zo helpen we graag om jouw ogen samen veilig 2020 in te laten gaan. Fijne en veilige jaarwisseling!

Meer weten over onze vuurwerkbrillencampagne van dit jaar? Lees ons persbericht.

 

2 Reacties

  1. Geachte team Pearle,
    Willen jullie de gegevens van wijlen mijn man dhr GRH Claes (13-08-1942) uit jullie administratie halen.
    Bij voorbaat dank.

    Monique Engels

Plaats een reactie

Navigeer