Waarom je dubbel ziet als je te veel alcohol gedronken hebt

Je hebt een glaasje te veel op en ineens zie je je vriend(in) twee keer staan. Heel gek, want normaal gesproken heb je er toch echt maar één. Hoe komt het toch dat je dubbel ziet als je te veel gedronken hebt?

Dubbelzien met alcohol op

We vallen meteen met de deur in huis. Je gaat niet ‘plots’ dubbel zien als je gedronken hebt. Sterker nog: je ziet altijd al dubbel! Alleen zijn je hersenen in nuchtere toestand in staat om deze twee beelden te combineren tot één geheel.

Wanneer je te veel drinkt, krijgen je grijze cellen dit niet meer voor elkaar. Ook ben je dan niet meer goed in staat om je oogspieren te gebruiken. Die zorgen ervoor dat je recht kijkt. Door alcohol draaien je ogen dus alle kanten op. En dan wordt het voor je hersenen wel erg lastig om hier één beeld van te maken.

Kleiner blikveld

Dubbel zien is niet het enige dat alcohol met je zicht doet. Alcohol werkt verdovend en dit zorgt er ook voor dat je oogspieren verslappen. Hierdoor wordt je blikveld kleiner. Wie er dan rechts of links naast je staat, ontgaat je volkomen.

Ook reageren je pupillen een stuk trager na een borrel. Normaal gesproken vernauwen ze zodra er meer licht in schijnt, als het donker wordt verwijden ze. Heb je een slok op, dan lukt dit minder goed. Hierdoor zie je automatisch slechter.

Diepte zien

Ook diepte zien is extra moeilijk voor beschonken mensen. Dit terwijl we nuchter óók geen diepte zien: je hersenen berekenen automatisch hoe ver weg iets staat. Wie te veel gedronken heeft, kan simpelweg niet meer goed rekenen.

De oplossing? Die is gelukkig simpel. Niet te veel drinken 😉

Plaats een reactie

Navigeer