Motorbril: alles wat jij erover moet weten

Ben je op zoek naar een nieuwe bril én rijd je motor? Dan is het wel zo fijn een bril uit te zoeken die je ook comfortabel op je motor kunt dragen. Wij leggen uit wat het nut is van een motorbril en welke brillen het meest voor geschikt zijn voor tijdens het motorrijden.

In dit artikel beantwoorden wij de volgende vragen:

Wij hebben enkele monturen voor je uitgezocht, die geschikt zijn voor het motorrijden. Je vindt ze bij ons in de winkel. Wil je meer weten over motorbrillen? Onze opticiens adviseren je graag.

Afspraak maken

Welke soorten motorbrillen zijn er?

Als je een motorbril zoekt, kom je snel uit op een soort duikbril die je onder je jethelm draagt. Zo’n motorbril voorkomt dat insecten in je ogen vliegen tijdens het rijden. Ook wordt deze motorbril gebruikt voor honden om dezelfde reden.

Maar het is waarschijnlijker dat je een zonnebril (op sterkte) of bril draagt die je ook wil gebruiken tijdens het motorrijden. Dan is een motorbril (op sterkte) een uitkomst. Zo ben je verzekerd van scherp zicht in het verkeer en kun je jouw ogen beschermen tegen een laaghangende zon, felle koplampen of het weer.

Maar waar moet je op moet letten bij het kopen van een motorbril en –zonnebril?

motorbril voor hondne

Motorbril op sterkte

Een motorbril op sterkte hoef je niet als extra bril aan te schaffen, mits je huidige bril ook geschikt is voor op de motor.  Zo moet jouw bril zijn voorzien van kunststof glazen. Gelukkig worden bijna alle brillen tegenwoordig met kunststof glazen uitgerust, maar controleer het voor deze zekerheid!

Maar er zijn meer mogelijkheden… Om alles uit je bril te halen voor het motorrijden, kun je het beste kiezen voor de volgende opties:

 • Ontspiegelde en extra geharde glazen: deze glazen voorkomen lichtschittering en krassen.
 • UV-filter in het glas: voorkomt om oogschade. Als je vaak op de weg zit, ook op bewolkte dagen, vangen je ogen namelijk veel UV-licht.
 • Asferisch glas: hiermee heb je breder zicht én wordt het beeld minder vergroot.

Zonnebril (op sterkte) dragen op de motor

Zoek je een zonnebril op sterkte die je ook op de motor kunt gebruiken? Dan zijn er – naast bovenstaande punten – ook andere criteria waar je rekening mee dient te houden. Zo is het belangrijk te letten op de kleur van je glas. Elke kleur heeft namelijk andere functies. Voor het motorrijden zijn oranje of gele glazen fijn omdat ze blauw licht filteren. Hierdoor zie je scherper en meer contrast.

Een zonnebril vermindert de lichtintensiteit. Een zonnebril met gepolariseerde glazen absorbeert horizontaal licht en daarmee lichtschittering. De gepolariseerde zonnebril beschermt je ogen dus nog beter tegen zonlicht. Wel handig, op de motor. Let op: door de spanning van je vizier kan het voorkomen dat een deel van je vizier verticaal gepolariseerd is. Hierdoor kun je olie- of regenboogachtige vlekken zien tijdens het motorrijden. Controleer van tevoren of dit ook voor jouw helm van toepassing is.

Motorbril kopen? Dit moet je weten!

Wat erg belangrijk is, is dat je motorbril lekker zit. Veel brillen zijn voorzien van metalen poten met kunststof omhulsel die druk uitoefenen op je slapen zodra je een helm draagt. Maar er zijn ook brillen met een geheel kunststof montuur die minder pijnlijk zijn onder een helm. Maar het meest comfortabele montuur voor motorrijders is een metalen variant waarbij de poten overlopen in flexibele, kunststof uiteindes.

Daarnaast is de pasvorm van je motorbril belangrijk. Een bril met grote vierkante of ronde glazen geeft misschien een luxe uitstraling, maar past waarschijnlijk niet goed onder je helm. En met een te klein montuur heb je niet in alle hoeken goed zicht. Een bril met middelgrote glazen die aansluit op je gezicht is handiger. Soms willen brillenglazen beslaan waardoor je vrijwel niets ziet. Dit kun je tegen beslaande brillenglazen doen.

Als je bij de aanschaf van een nieuwe bril of zonnebril (op sterkte) op onderstaande punten let, heb je er automatisch een comfortabele motorbril bij!

 • Ontspiegelde en extra geharde glazen: voorkomt lichtschittering en krassen
 • UV-bescherming: voorkomt oogschade
 • Asferisch glas: voor breed zicht
 • Gepolariseerde glazen: voor goed zicht met een zonnebril (maar let wel op of je vizier niet al gepolariseerde plekken heeft)
 • Flexibele, kunststof poten: drukken niet tegen je slapen onder je motorhelm
 • Pasvorm en grootte: zorg dat je bril onder onder je helm past

 

Pearle Opticiens is een samenwerking aangegaan om meer bewustzijn te creëren over goed zicht in het verkeer. Slecht zicht veroorzaakt immers veel ongelukken!

Weten welke bril jij nodig hebt voor het allerbeste zicht? Maak een afspraak met een opticien in jouw buurt.

Afspraak maken

6 Reacties

 1. Wat is dat nu? Een heel artikel over motor zonnebrillen waar deze aan dienen te voldoen en dan de selectie uit de collectie twee, jawel twee, gewone brillen laat zien.?!
  Dus jullie hebben geen zonnebril voor de motor. (multifocus met zijkanten dicht of gebogen)
  Groeten,

 2. team Pearle

  Hallo Marti,
  Dank voor je reactie! Helaas hebben we (nog) geen zonnebrillen in het assortiment die speciaal voor onder de motorhelm gemaakt zijn. Wel vinden we het belangrijk om te vertellen dat de motorbrillen die je bij motorzaken kunt kopen eventueel op sterkte te verkrijgen zijn maar niet van dezelfde kwaliteit als maatwerkglazen zijn. Het advies is daarom aan brildragers die ook motorrijden om een bril te kiezen die je eveneens onder je helm goed kunt gebruiken.
  Overigens hebben we in onze fysieke winkels een groter assortiment beschikbaar dan in de webshop op dit moment.
  Groetjes, team Pearle.

 3. Theo Bussing

  Ik denk dat het veiliger is om een goede helm met een gebouwde zonescherm tekopen .Dit om dat je dan je eigen bril kunt dragen en in geval van een tunnel of berg doorgang je zone viezier om hoog kunt schuiven . Onder het rijden het .je kunt niet zomaar even stopen en je zonebril af zetten en je gewonnen op

 4. Stacey van team Pearle

  Hallo Theo,
  Dat is zeker prettiger rijden! Het enige nadeel van een ingebouwd zonnescherm in je helm is dat deze meestal geen goede uv-bescherming hebben waardoor je onbeschermd de zon in zult kijken.
  Groetjes, team Pearle.

 5. Kan ik ook mijn eigen motorbril op sterkte laten maken?

 6. Lisanne van team Pearle

  Hi Stanley,

  Dat ligt aan het materiaal en het model van de bril, maar je kunt hiervoor altijd informeren in de Pearle winkel in jouw buurt. Over het algemeen kunnen wij een heleboel sportbrillen, dus ook moterbrillen, op sterkte maken voor je!

  Groeten,
  Lisanne van Team Pearle

Navigeer

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder