Zakt je bril steeds af? Zó voorkom je een afzakkende bril

Niets is zo vervelend als een bril die niet op zijn plek blijft zitten. Met een vinger duw je jouw bril eenvoudig weer op z’n plek – maar om honderd keer per dag je afzakkende bril omhoog te duwen, is niet fijn. Wat kun je er eigenlijk aan doen? Wij vertellen je graag wat het afzakken veroorzaakt en geven je een aantal tips om het probleem te verhelpen.

Bedenk allereerst op welk moment je last hebt van een afzakkende bril. Is dat vooral in de zomer als het mooi weer is? Of tijdens het wandelen of fietsen? Of glijdt de bril tijdens het lezen of naar beneden kijken al af? Onze opticiens helpen je bepalen waar de oorzaak nu eigenlijk ligt.

Laat de bril opnieuw afstellen om afzakken te voorkomen

Een afzakkende bril is vaak het gevolg van verkeerde afstelling van de bril. Soms is de bril te los afgesteld. Maar ook een te strakke bril kan afzakken. Als een bril strak staat afgesteld, duwt hij zichzelf omhoog en zakt vervolgens naar beneden.

Vermoed je dat jouw bril niet goed is afgesteld? Een manier om daarachter te komen, is te controleren of je druk voelt op je slapen. Een veelgemaakte fout is te denken dat een lichte druk op je slapen goed is, maar het tegendeel is waar. Je hoort de poten namelijk niet te voelen drukken. Als je de bril voelt drukken, dan zoeken de poten de weg van de minste weerstand en schuiven ze omhoog. Hierdoor glijdt de voorkant – de bril zelf –van je neus af.

Als je een kunststof bril hebt, kunnen de zijkanten ook lichtjes vervormen door temperatuurschommelingen in bijvoorbeeld het weer. Als dat het geval is, kun de opticien bij jou in de buurt de bril weer in zijn oorspronkelijke vorm brengen.

Bril zakt af

Keuze van de juiste neuskussentjes

Een ander test die je kunt doen, is voelen of de neuskussens van de bril goed zijn afgesteld. Dit contactpunt met je neus is essentieel als je een afzakkende bril wil voorkomen. Net zoals je steviger staat op twee benen op heupbreedte, moet je er ook voorzorgen dat de neuskussentjes een zo groot mogelijk draagvlak hebben. Hoe meer de neuskussen contact maken met je neus, hoe beter.

De opticien kan ervoor zorgen dat de kussentjes afgesteld worden op de vorm en positie van jouw neus. Het kan zijn dat je dit pas na verloop van tijd gaat merken. Ga daarom gerust terug naar de winkel als je last hebt van een bril die afzakt.

Het beste uit jouw bril halen? Dit zijn 5 onmisbare tips om jouw bril te onderhouden

Quick-fix voor afzakkende bril: gebruik poeder voor meer houvast

We hebben ook een snelle tijdelijke oplossing voor een afzakkende bril: make-up. Je hoeft niet per se je hele neus te poederen, maar doe eens een klein beetje primer of oogschaduwbasis op de plek van je neuskussentjes.

Heb je dat niet in huis? Probeer dan wat matterende make-uppoeder. Handig, voor als je nog even geen tijd hebt om langs de winkel te gaan! De lange-termijn-oplossing ligt natuurlijk wel bij de juiste afstelling van je bril.

 

Plaats een reactie

Navigeer