Zomertijd of wintertijd afschaffen? Dit zijn de gevolgen in het verkeer

Willen we langer van de warme zomeravonden genieten of gaan we toch voor de wintertijd, die volgens wetenschappers de enige juiste keuze is voor Nederland? De discussie rondom de afschaffing van de zomertijd of wintertijd is nog steeds hot-topic. Maar welke gevolgen heeft dat eigenlijk voor de verkeersveiligheid? Samen met VVN ging Pearle op onderzoek uit.

Als het aan de Europese Commissie ligt, wordt de zomertijd permanent ingevoerd zodat we de klok niet meer hoeven te verzetten. Dat betekent dat de avonden (gevoelsmatig) langer duren en het ’s ochtends een uur later licht wordt. Toch beweren wetenschappers dat de wintertijd de enige, juiste tijd is. Volgens hen leidt permanente zomertijd tot slaapproblemen, hart- en vaatziekten en winterdepressies.

Om meer inzicht te geven in de verschillen tussen zomer- en wintertijd, staan we stil bij de volgende onderwerpen:

 

Tip! Nooit meer plotseling verblind worden door de zon?
Draag een goede zonnebril met gepolariseerd glas.

De gevolgen van een permanente tijdswisseling in het verkeer

Maar wist je ook dat het afschaffen van de zomer- of wintertijd invloed heeft op verkeerssituaties? Zo berekende Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) al dat de wintertijd tot meer ongelukken leidt:

  • Het aantal slachtoffers onder voetgangers is drie keer zo groot als in de zomertijd;
  • Het aantal slachtoffers onder fietsers is twee keer zo groot als in de zomertijd.

SWOV concludeerde dat de invoering van de zomertijd slachtoffers scheelt, omdat een groter deel van de mobiliteit bij daglicht plaatsvindt.

Pearle - Laagstaande zon en verkeerslicht

Hoe zit dat met laagstaande zon?

Daarop vroegen wij ons af of verkeersdeelnemers ook meer last ervaren van laagstaande zon als de winter- of zomertijd permanent wordt ingevoerd. Uit ons eerdere onderzoek naar verkeersveiligheid is immers gebleken dat 1 op de 5 automobilisten gevaarlijke verkeerssituaties heeft meegemaakt doordat ze geen zonnebril droegen. 9 van de 10 keer kwam dit doordat de automobilist verblind werd door (plotselinge) laagstaande zon.

Daarom stelden wij – in samenwerking met VVN – een onderzoek in.

De resultaten van ons onderzoek

Voor dit onderzoek brachten wij de tijden van zonsopgang en -ondergang in kaart voor de huidige situatie en met permanente zomer- en wintertijd. Vervolgens arceerden wij de spitstijden, die door de ANWB zijn gedefinieerd:

  • De ochtendspits tussen 06:30 uur en 09:30 uur;
  • De avondspits tussen 15:30 uur en 19:00 uur.

 

Dit zijn onze bevindingen:

100% wintertijd

  • De hinder van laagstaande zon in de ochtendspits vermindert met ruim een maand. Daarentegen ervaar je in de avondspits juist méér laagstaande zon dan in de huidige situatie.
  • Door de grote overlap van de onderzoeksresultaten in ochtend- en avondspits heb je in totaal 55 dagen minder last van laagstaande zon.

100% zomertijd

  • De hinder van laagstaande zon vermindert in zowel de ochtend- als de avondspits.
  • Daarentegen is de overlap in ochtend- en avondspits niet zo groot: daarom heb je in totaal slechts 4 dagen minder last van laagstaande zon, ten opzichte van de huidige situatie.

Pearle - lachende meisjes in auto met zonnebril

Voorkom verrassingen: draag een goede zonnebril in de auto!

Leg een zonnebril in je auto om gevaarlijke verkeerssituaties met laagstaande zon te voorkomen. Een goed afgestelde zonnebril voorkomt namelijk dat je plotseling verblind wordt. Daarnaast verhoogt het je kijkcomfort omdat de omgevingskleuren minder fel op je netvlies vallen.

Deze zonnebril is perfect afgesteld op je gezicht, voorzien van roadview, ontspiegelde of gepolariseerde glazen en zorgt voor een ruim blikveld.

Meer weten? Kom langs bij een Pearle Opticien in jouw buurt!

1 Reactie

Plaats een reactie

Navigeer