Waarom een smartphone slecht kan zijn voor je ogen

Waarom kan het gebruik van een smartphone slecht voor je ogen zijn? Ga maar eens na wat je allemaal doet op je telefoon: appen, mailen, spelletjes spelen, video’s kijken… Al met al brengen we heel wat uren door met onze smartphone. Die is natuurlijk erg vermakelijk, maar niet altijd even goed voor je gezondheid.

Je houding heeft eronder te lijden en telefoongebruik verstoort je nachtrust. En uit onderzoek blijkt nu dat het gebruik van een smartphone ook schadelijk kan zijn voor je ogen.

Benieuwd naar de gezondheid van jouw ogen?

 

We gingen op zoek naar de oorzaken van slecht zicht door smartphones én… wat je kunt doen om het te voorkomen. Spoiler-alert: je hoeft je telefoon niet in de ban te doen!

De oorzaken op een rij

Britse onderzoekers zijn erachter gekomen dat we minder knipperen wanneer we onze telefoon gebruiken. Mensen die naar een beeldscherm kijken, knipperen namelijk vier keer minder per minuut met hun ogen dan normaal. Knipperen houdt je ogen vochtig en minder knipperen zorgt er dus voor dat je ogen droger en geïrriteerd worden.

Ook blijkt dat het voor je ogen erg inspannend is wanneer ze heel dichtbij op een beeldscherm moeten kijken. En omdat de letters en beelden op een smartphone vaak een stuk kleiner zijn dan op de computer, hebben we de neiging om onze telefoon op slechts 20 centimeter afstand van onze ogen te houden.

Te veel kijken naar het blauwe licht dat uit je scherm komt, kan volgens de onderzoekers ook schade aan je netvlies veroorzaken. Dit kan leiden tot oogaandoeningen en zelfs blindheid.

De do’s and don’ts van smartphonegebruik

Gelukkig gelden deze gevaren niet altijd. Een leven zonder smartphone is daarom niet nodig. Natuurlijk is het wel goed om eventuele schade aan je ogen te beperken. Hier zijn een paar tips om oogschade door je telefoon te beperken:

 1. Gebruik je smartphone niet te lang achter elkaar. Het beste is om niet langer dan twintig minuten onafgebroken naar een scherm te kijken (dit geldt ook voor een computer, laptop en tablet).
 2. Kijk niet te dichtbij naar je scherm. Houd je smartphone minimaal veertig centimeter van je gezicht.
 3. Verplaats je blik af en toe. Kijk bijvoorbeeld regelmatig naar iets dat ver weg staat als je met je telefoon bezig bent. Dit geeft je ogen wat rust.
 4. Als je naar een scherm kijkt, knipper je dus minder met je ogen. Knipper bewust wat vaker met je ogen.
 5. Zorg voor genoeg licht om je heen. In een te donkere ruimte hebben je ogen nog meer last van het blauwe licht uit je telefoon, dan in een ruimte die goed verlicht is.
 6. Of maak gebruik van een computerbril, die het blauwe licht van je beeldscherm filtert.

 

Heb je bij het gebruik van je smartphone toch last van vermoeide of geïrriteerde ogen? Lees dan eens dit artikel om te zien wat je eraan kunt doen. Of kom langs bij een van onze opticiens, om je ogen even te laten checken.

4 Reacties

 1. Voordeelvergelijken

  Ik denk dat we ons niet te druk moeten maken over wat allemaal slecht voor ons is. Tegenwoordig melden wetenschappers om de haverklap dingen die kankerverwekkend zouden zijn! Wel een goed stuk en ik denk dat we sowieso heel erg moeten minderen in het telefoongebruik.

 2. Elke 20 minuten minimaal 20 seconden weg kijken van het scherm en daarbij minimaal 2 uur per dag de ogen de rust geven door lekker in de verte te kijken, 6 meter tot oneindig. En goede afstand houden tot en met het beeldscherm zijn de belangrijkste punten.

 3. Lisanne van team Pearle

  Hi Juriaan, jij hebt het helemaal goed begrepen!

Navigeer

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder