Waarom je niet kunt niezen met je ogen open en 8 andere weetjes over ogen

Zien: misschien wel het belangrijkste zintuig dat we hebben. Zo’n tachtig procent van alle informatie krijg je dankzij je ogen. Net als dit artikel. Hieronder staan 8 weetjes over het oog, die je waarschijnlijk nog niet wist!’.

1. Knipperen

Gemiddeld knipper je 10.000 keer per dag met je ogen. Als je leest, knipper je juist minder. En wanneer je praat juist méér. Vrouwen knipperen vaker met hun ogen dan mannen. Mensen met lichte ogen knipperen ook nog eens vaker. Kun je nagaan hoeveel een pratende vrouw met blauwe ogen knippert…

2. Vampierogen

Waarom heb je soms van die gekke rode ogen op een foto? Als je in een donkere ruimte bent, staan je pupillen wijd open. Wanneer er een foto met flitslicht wordt gemaakt, valt dit felle licht op je netvlies. Deze zit vol met kleine, rode bloedvaatjes. Die worden door de camera gevangen en dit is dus wat je ziet op de foto!

3. Op z’n kop

Wist je dat je eigenlijk alles ondersteboven ziet? Je ogen krijgen beelden namelijk op hun kop én in spiegelbeeld binnen. Pas in de hersenen worden ze weer omgedraaid. En dat zonder dat jij hier iets van merkt.

4. Kleurenblind

Alle baby’s zijn bij geboorte kleurenblind. Daarna blijft 0,5% van de vrouwen kleurenblind en maar liefst 8% van de mannen. Dit verschil ontstaat doordat kleurenblindheid een genetische afwijking is op het X-chromosoom. Bij vrouwen die kleurenblind zijn, moet dit op beide X-chromosomen aanwezig zijn. Maar omdat mannen maar één X-chromosoom hebben, zijn zij vaker kleurenblindheid.

5. Niezen

Bijna niemand kan niezen met zijn ogen open. Waarom niet? Omdat anders je ogen eruit vallen? Nee hoor, dit komt doordat de zenuwen die ervoor zorgen dat je je ogen dichtknijpt zo dichtbij de zenuwen liggen die je laten niezen. Het is de televisiepresentatoren van het programma Mythbusters wel gelukt te niezen met hun ogen open. Wat er gebeurde? Het zag er gewoon heel raar uit.

6. Oogwit

Dieren hebben geen (zichtbaar) oogwit. De mens is het enige levende wezen op aarde die dit wél heeft. Hierdoor kun je bij ons veel makkelijker zien welke kant we opkijken. Dit komt door de evolutie: door de jaren heen zijn mensen gaan samenwerken met elkaar. Het oogwit is volgens wetenschappers dus een blijk van onderling vertrouwen.

7. Vissen

Van alle dieren heeft de reuzeninktvis de grootste ogen van allemaal: 25 centimeter doorsnee. Dat is even groot als een volleybal! Deze grote ogen heeft hij hard nodig, want de reuzeninktvis leeft in de diepste en donkerste delen van de oceaan. Alle vissen (behalve haaien) slapen trouwens met hun ogen open. Dit komt omdat ze geen oogleden hebben.

8. Derde ooglid

Wist je dat honden en katten drie oogleden hebben? En dat dit ook voor kamelen geldt? Dit derde ooglid beschermt tegen vuil en in het geval van de kameel vooral tegen opwaaiend zand. Handig op die zanderige vlaktes!

9. Reikwijdte

Ten slotte: wist je dat als je je linkeroog sluit, je niet over je linkerschouder kunt kijken. En dit geldt ook voor rechts. De reden: je neus. Probeer maar!

1 Reactie

  1. Sommige dieren hebben wel zichtbaar oogwit. Mijn hond bijvoorbeeld😉

Plaats een reactie

Navigeer