Verschillende oogziekten bij ouderen

Hoe ouder we worden, hoe meer verandering er komt in het gezichtsvermogen. Dit geleidelijk gebeuren vanaf veertigjarige leeftijd. Wat er gebeurd is dat je mogelijk gebruik moet maken van een bril of lenzen om goed te kunnen zien van dichtbij of op afstand. Zonder de hulp van een bril of lenzen, zul je veel meer moeite hebben met het aanpassen om bijvoorbeeld bepaalde kleuren en verblindingen te onderscheiden. Wees gerust, dit is een normaal onderdeel van de veroudering van het oog.

Al deze veranderingen zijn in eerste instantie geen ernstig probleem, maar naarmate je ouder wordt, loop je  kans om leeftijdsgebonden oogziekten te ontwikkelen. In deze blog gaan we de verschillende oogziekten langs en bespreken we de symptomen.

In dit blog lees je meer over:

  1. Cataract
  2. Diabetische retinopathie
  3. Glaucoom
  4. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie
  5. Ouderdomsverziendheid (Presbyopie)
  6. Preventie van leeftijdsgebonden oogaandoeningen

Wil je gelijk een afspraak maken voor een oogonderzoek?

1. Cataract

Cataract (staar) is een veelvoorkomende oogziekte dat kan voorkomen bij één of beide ogen. Aan de voorkant van het oog, achter de pupil bevindt zich de ooglens. Deze is normaal gesproken helder en doorzichtig, waardoor het licht er ongehinderd op het netvlies kan vallen en je scherp zicht hebt. Bij cataract is de ooglens ondoorzichtig en vertroebelt. Hierdoor wordt de lichtstroom naar het netvlies verstoord, met als gevolg dat het zicht verstoord raakt.

Symptomen Cataract

Er zijn een paar bekende symptomen van ouderdom cataract:

  • Troebel of wazig zicht
  • Overgevoeligheid voor licht
  • Verblinding
  • Verminderd kleurenzicht en het zien van veel schittering.

Cataract is niet besmettelijk, maar in de meeste gevallen krijgen mensen dit in beide ogen. Cataract kan verholpen worden door een cataractoperatie.

2. Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie is een complicatie van suikerziekte en is een belangrijke oorzaak van blindheid. Bij retinopathie raakt het netvlies beschadigd door afwijkende of lekkende bloedvaatjes. Doordat deze oogziekte vaak bij mensen met diabetes voorbijkomt, heeft het de naam diabetische retinopathie gekregen.

Symptomen diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie kent verschillende symptomen. Een van de belangrijkste symptomen van diabetische retinopathie zijn:

  • Drijvers die door het gezichtsveld flitsen.

Andere symptomen zijn:

  • Het verminderde kleurenzicht
  • Het verlies van het zicht
  • Een schommelend gezichtsvermogen
  • Dubbelzien
  • Pijnlijke ogen
  • Slecht zien in het donker

3. Glaucoom

Glaucoom is een oogziekte waarbij de oogzenuw is beschadigd. Glaucoom wordt meestal veroorzaakt door een verhoogde druk in de oogbal. Door de druk raakt de oogzenuw bekneld en raakt de verbinding tussen het oog en de hersenen langzaam beschadigd. Glaucoom is een blijvende beschadiging en komt meestal voor aan beide ogen.

Symptomen Glaucoom

Een paar symptomen van glaucoom zijn:

  • Wazig zien
  • Roodheid in de ogen
  • Ernstige oogpijn
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid

 Glaucoom is echter wel een lastige oogziekte om te herkennen. Door de veelvoorkomende symptomen merken veel mensen in het begin stadium weinig symptomen op als vorm van de oogziekte.

4. Leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD)

Het leeftijdsgebonden maculadegeneratie is een aandoening van de centrale deel van het netvlies (de macula). Dit is het gedeelte dat helpt met het helder zien en voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld schrijven, autorijden, lezen, maar ook helpt bij het herkennen van gezichten. De aandoening LMD betekend dat de macula beschadigd is of raakt, waardoor het zicht minder wordt. Je hebt twee soorten LMD, namelijk droge maculadegeneratie en natte maculadegeneratie. Bij beide gevallen gaat het om het verliezen van het centraal gezichtsvermogen.

Symptomen leeftijdsgebonden maculadegeneratie

Dagelijkse activiteiten worden moeilijker wanneer je lijdt aan deze oogaandoening. Symptomen zijn:

  • Rechte lijnen kunnen krom lijken
  • Kleuren kunnen vervaagd lijken
  • Dingen kunnen er kleiner uitzien dan het werkelijke formaat.

Deze oogaandoening leidt echter zelden maar tot volledige blindheid.

5. Ouderdomsverziendheid

Ouderdomsverziendheid (presbyopie) is de natuurlijke vermindering van de flexibiliteit van de ooglens. Dit gebeurt in de meeste gevallen na het veertigste levensjaar. De ooglens moet boller worden om lichtstralen goed te kunnen scherpstellen op het netvlies. Het boller worden neemt rond je 40e levensjaar af. Hierdoor zal het dragen van een leesbril noodzakelijk worden.

Symptomen ouderdomsverziendheid

De lens in het oog kan zich normaal goed en gemakkelijk op objecten richten. Bij ouderdomsverziendheid werkt het richtingsvermogen van deze lens niet meer goed. Het wordt dan moeilijker om voorwerpen van dichtbij of veraf goed en helder te zien.

6. Preventie van leeftijdsgebonden oogaandoeningen

Er zijn verschillende stappen die je kan nemen om oogaandoeningen zoveel mogelijk te voorkomen. Denk hierbij aan het laten doen van een uitgebreid oogonderzoek na je veertigste levensjaar, het dragen van een zonnebril buiten, maar ook aan voeding.

Een uitgebreid oogonderzoek is belangrijk na je veertigste jaar. Er zijn veel oogziekten/aandoeningen die niet vroegtijdig te herkennen zijn of geen vroege symptomen hebben. Door een uitgebreid oogonderzoek te doen, heb je meer kans dat de oogarts het in een vroeg stadium kan herkennen. Dit is natuurlijk belangrijk om te voorkomen dat het gezichtsvermogen verslechterd of verloren gaat.

Het dragen van een zonnebril is een eenvoudige manier om je ogen te beschermen tegen de uv- stralen. Deze uv-stralen zijn schadelijk voor volwassenen en kinderen, zowel in de zomer als de winter. Het beschermt onze ogen voor de zonnestalen, zoals onze kleding en bijvoorbeeld zonnebrandcrème onze huid beschermd.

Voeding is een onderdeel dat vaak niet gezien word als een belangrijk onderdeel voor je ooggezondheid, maar toch echt veel impact kan hebben. Gezonde voeding voor je ogen zijn bijvoorbeeld fruit, omega 3 vetzuren en veel groenten.

Oogmeting bij Pearle

Mocht je het gevoel hebben dat je een van de bovenstaande oogziekten hebt, of komen er veel symptomen overeen met een van de genoemde oogziekten? Maak dan een afspraak voor een oogonderzoek bij een Pearle winkel bij jou in de buurt.

Plaats een reactie

Navigeer