Wat is maculadegeneratie en wat kun je eraan doen?

Maculadegeneratie (MD) wordt ook wel netvliesveroudering genoemd en betekent letterlijk achteruitgang van de gele vlek. Maar wat is de functie van de gele vlek? In dit artikel leggen we uit wat maculadegeneratie is, hoe het wordt veroorzaakt en wat de symptomen zijn. Ook gaan we in op de verschillende varianten van de oogziekte en welke behandelingen er mogelijk zijn.

Wat is het eigenlijk?

Macula lutea is de Latijnse benaming voor de gele vlek van je oog en vormt een belangrijk onderdeel van je oog. Je gele vlek zit aan de achterkant van je netvlies en maakt de kleinste details waarneembaar. Het verscherpt hetgene waar jij jouw ogen op richt. Het overige deel van je netvlies zorgt voor het zijzicht.

Bij maculadegeneratie neemt je centrale gezichtsscherpte steeds verder af doordat de kegeltjes in de macula afsterven. Daarom wordt de oogziekte ook wel slijtage van je netvlies genoemd.

De oorzaken van maculadegeneratie

Maculadegeneratie begint klein en verergert geleidelijk: je ziet minder scherp in het midden van je blikveld. Omdat het klein begint, hebben de meesten niet in de gaten dat het om een oogziekte gaat.

Vooral mensen boven de vijftig jaar krijgen te maken met maculadegeneratie. Een mogelijke oorzaak is erfelijkheid. Als een familielid MD heeft, bestaat er een kans dat jij het ook krijgt (op latere leeftijd).

Daarnaast zijn er diverse factoren die de kans op de oogziekte kunnen vergroten:

  • Door roken worden antioxidanten in het lichaam afgebroken. Antioxidanten beschermen onder meer je netvlies.
  • Zonlicht kan je ogen in het algemeen beschadigen en daarmee ook je netvlies.
  • Alcohol, hoog cholesterol en verzadigde vetten beschadigen je bloedvaten, ook die van je ogen.
  • De afname van oestrogenen (door de menopauze). Oestrogeen hebben namelijk een beschermend effect op het oog.
  • Mensen met blauwe ogen hebben minder pigment en dus minder bescherming van hun ogen

De symptomen van maculadegeneratie

De symptomen van maculadegeneratie verschillen per persoon.

In een milde vorm verlies je niet direct het centrale zicht, maar ga je iets slechter zien. Denk bijvoorbeeld aan het moeite hebben met lezen of slecht kunnen zien bij schemering. Daarom wordt MD vaak pas opgemerkt in een verder gevorderd stadium of ontdekt tijdens een oogcontrole bij een optometrist of oogarts.

In verder gevorderd stadium zie je een doffe of wazige vlek in het midden van je blikveld. Anderen zien een donkere vlek. Deze vlek beweegt mee met je blik. En ander symptoom is het minder gedetailleerd kunnen zien of het vervormen van beeld. De lijnen die je ziet, zijn dan gekronkeld in plaats van recht.

Zie je zwarte vlekjes? Dan kunnen het ook mouches volantes zijn >>>

De verschillen tussen droge en natte maculadegeneratie

Er zijn twee varianten: droge en natte maculadegeneratie. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

Droge maculadegeneratie

Droge maculadegeneratie is de meest voorkomende en minst ernstige vorm van MD. Tijdens het slijtageproces ontstaan er afvalstoffen in de macula waarna deze zich opstapelen. Dit resulteert in minder scherp zicht.

Uiteindelijk sterft de macula helemaal af. Hierdoor word je overigens niet blind, mits het overige deel van je netvlies in tact is gebleven. Dan kun je rondom de vlek voldoende zien. Het zichtvermogen bij droge maculadegeneratie verslechtert zeer geleidelijk: gemiddeld duurt het vijftien jaar voordat 100% zicht is afgenomen naar 5%.

Natte maculadegeneratie

Natte maculadegeneratie komt minder vaak voor. Bij deze vorm worden er nieuwe, maar broze bloedvaatjes in het netvlies gevormd. Dit is het gevolg van een gebrek aan voedingsstoffen en zuurstof. Als deze bloedvaatjes lekken, kunnen bloed- en vochtopstapelingen het zicht belemmeren. Het zichtvermogen bij natte maculadegeneratie gaat snel achteruit: gemiddeld duurt het anderhalf jaar voordat 100% zicht is afgenomen naar 5%.

De behandeling

Als natte maculadegeneratie op tijd wordt gesignaleerd, kun je de oogziekte met een behandeling een halt toeroepen. Middels een laser of injecties wordt de groei van bloedvaten teruggedrongen. Het aangetaste zicht kan helaas niet meer herstellen. Het is daarom belangrijk er snel bij te zijn als je denkt dat je natte maculadegeneratie hebt.

Droge maculadegeneratie is helaas nog goed niet te behandelen. Wel kunnen voedingsmiddelen en supplementen met veel antioxidanten en luteïne het proces vertragen. Laat je hierover adviseren door onze optometrist of een oogarts.

Plaats een reactie

Navigeer