Bril beslagen door mondkapje? Wij geven 5 tips om dit te voorkomen

Vanaf 6 november 2021 moeten we weer op meer plekken een mondkapje dragen. Bijvoorbeeld op het station, in de winkel en bij de kapper. Draag jij een bril? Dan weet je maar al te goed dat een mondkapje en een bril niet goed samengaan. Hieronder geven we je 5 tips om te voorkomen dat je brillenglazen beslaan als je een mondkapje draagt. Lees je mee?

Ga direct naar:

Waarom beslaan je brillenglazen als je een mondkapje draagt?

Als je een mondkapje draagt en je ademt uit, dan ontsnapt de lucht voornamelijk via de bovenkant van het mondkapje. Deze warme lucht komt vervolgens in contact met je koude brillenglazen, waardoor ze beslaan. Je kunt het vergelijken met ‘s winters van buiten naar binnen gaan: ook dan beslaan je glazen, omdat je glazen koud zijn en de lucht binnen juist warm. 

Warme lucht die via de bovenkant van je mondkapje ontsnapt, zorgt er ook voor dat de neuspads van je bril vochtig worden, waardoor je bril afglijdt. Vervelend! 

Tips om te voorkomen dat je bril beslaat

Met de volgende tips voorkom jij een beslagen bril door mondkapje. 

Tip 1: zorg ervoor dat je mondkapje goed aansluit op je gezicht

Hoe beter het mondkapje aansluit, hoe minder lucht er via de bovenkant kan ontsnappen. Bij sommige mondkapjes kun je de touwtjes verstellen. Als dit niet kan, dan kun je de touwtjes kruisen ter hoogte van je oren, zodat het kapje beter aansluit. Ook hebben veel mondkapjes een buigbare, metalen strip ter hoogte van de neus die je stevig kunt aandrukken. 

Tip 2: draag je mondkapje iets hoger op je neus

Zet je bril juist iets lager op je neus, zodat je bril op je mondkapje rust. Hierdoor kan er bijna geen lucht ontsnappen. Let er wel op dat het mondkapje ook goed je kin bedekt. Let op: draag jij een multifocale bril? Dan verschuift het focale punt van je brillenglazen, waardoor je minder goed door je bril kunt kijken. 

Tip 3: leg een zakdoekje tussen je neus en je mondkapje

Gebruik een papieren zakdoekje en leg het horizontaal tussen je neus en je mondkapje. Klem het zakdoekje vast met de neusbrug van je bril. Op deze manier neemt het zakdoekje het vocht van je adem op, waardoor je brillenglazen minder snel beslaan. 

Tip 4: gebruik anti-condensspray

Deze spray zorgt ervoor dat je brillenglazen niet meer beslaan. Zo gebruik je anti-condensspray:

  1. Maak eerst je bril schoon en droog ‘m goed af. Hier lees je hoe je je bril schoonmaakt
  2. Breng een klein beetje anti-condens spray aan op de binnen- én buitenkant van je brillenglazen.
  3. Wrijf de brillenglazen aan beide kanten in met een vochtige, katoenen doek tot de glazen weer glanzen. Let op: gebruik geen microvezel doek, want dit zorgt ervoor dat de anti-condens spray niet goed werkt.

Tip 5: gebruik afwasmiddel als alternatief voor anti-condens spray

Heb je geen anti-condens spray in huis? Geen zorgen! Je kunt namelijk ook afwasmiddel gebruiken. Eén druppel per glas is voldoende. Smeer de binnen- én buitenkant van je glazen in en maak ze vervolgens schoon met een brillendoekje. Je kunt je bril ook even in een sopje van warm water en afwasmiddel dopen. Let erop dat het water niet te heet is, want daar wordt je bril niet blij van.

Hoe zit het met het passen van een nieuwe bril of zonnebril in de winkel, nu een mondkapje weer verplicht is?

Met een mondkapje op zie je toch minder goed hoe een nieuwe (zonne)bril bij je staat. Dat snappen wij maar al te goed. Daarom mag je tijdens het passen je mondkapje af doen. Het passen doe je veilig achter een plexischerm. Na het passen dien je je mondkapje weer op te zetten. In onze winkels houden we altijd 1,5 meter afstand.

Daglenzen als alternatief

Tot slot: kun je écht niet wennen aan het dragen van een mondkapje en een bril? Dan zijn daglenzen wellicht een handige oplossing voor jou. Daglenzen vervang je iedere dag, dus op dagen dat je verplicht een mondkapje moet dragen, kun je jouw daglenzen in doen. Op andere dagen draag je dan gewoon je bril!

Uiteraard kun je ook langskomen bij onze Pearle opticiens voor vragen over het dragen van een mondkapje of mondmasker en een bril. Zij kunnen je verder helpen en adviseren over een passende oplossing.

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar.

 

 

Plaats een reactie

Navigeer