Bril beslagen (door mondkapje)? Wij geven 6 tips om dit te voorkomen

Iedere brildrager is ermee bekend; je brillenglazen beslaan. Gebeurt dit vaak, dan is dat best vervelend. Maar waarom gebeurt dit? In dit artikel lopen we de oorzaken met je door. Je fiets bijvoorbeeld door de regen, je loopt een warme kamer binnen, je drinkt een kop thee of je draagt een mondkapje. Gelukkig bestaan er een aantal manieren om dit te voorkomen! Wij geven we je daarom 6 handige tips tegen het beslaan van je brillenglazen. Lees je mee?

In dit artikel bespreken we:

  • Oorzaak van een beslagen bril
  • Waarom beslaan je brillenglazen als je een mondkapje draagt?
  • 6 Tips om te voorkomen dat je bril beslaat
  • Daglenzen als alternatief voor een beslagen bril

Oorzaak van een beslagen bril

Met een beslagen bril zie je geen hand voor ogen, maar wat gebeurt er precies? De oorzaak is het verschil in temperatuur tussen je bril en de lucht. Je brillenglazen zijn koud en er komt een warme vochtige lucht tegenaan. Het vocht in de lucht condenseert op je koude bril in de vorm van druppels. Dit komt voor als je bijvoorbeeld het huis binnen komt lopen vanaf buiten of de oven open doet. Je bril is relatief koud en de lucht is warm en vochtig.

Waarom beslaan je brillenglazen als je een mondkapje draagt?

Als je een mondkapje draagt en je ademt uit, dan ontsnapt de lucht voornamelijk via de bovenkant van het mondkapje. Deze warme lucht komt vervolgens in contact met je koude brillenglazen, waardoor ze beslaan. Daarnaast kan je bril van je neus afglijden. Dit komt doordat de warme lucht die via de bovenkant van je mondkapje ontsnapt, ervoor zorgt dat de neuspads van je bril vochtig worden.

6 Tips om te voorkomen dat je bril beslaat

Met de volgende tips voorkom jij een beslagen bril (door een mondkapje).

Tip 1: Gebruik anti-condensspray

Breng anti-condens spray aan op je brillenglazen. Het is speciaal ontworpen om beslagen glazen tegen te gaan. Bovendien is het makkelijk in gebruik, volg simpelweg deze 3 stappen:

 1. Maak eerst je bril schoon en droog ‘m goed af. Hier lees je hoe je je bril schoonmaakt
 2. Breng een klein beetje anti-condens spray aan op de binnen- én buitenkant van je brillenglazen.
 3. Wrijf de brillenglazen aan beide kanten in met een vochtige, katoenen doek tot de glazen weer glanzen. Let op: gebruik geen microvezel doek, want dit zorgt ervoor dat de anti-condens spray niet goed werkt.

Tip 2: Gebruik afwasmiddel als alternatief voor anti-condens spray

Heb je geen anti-condens spray in huis? Geen zorgen! Breng een druppel verdund afwasmiddel aan op je brillenglazen. Eén druppel per glas is voldoende. Smeer de binnen- én buitenkant van je glazen in en maak ze vervolgens schoon met een brillendoekje. Je kunt je bril ook even in een sopje van warm water en afwasmiddel dopen. Let op: zet het water niet te heet en gebruik een mild afwasmiddel, de hitte van het water en een bijtend afwasmiddel kunnen jouw brillenglazen beschadigen.

Tip 3: Laat je bril verstellen als deze te dicht op je gezicht staat

Als je bril vaak en op onverwachte momenten beslaat is de kans groot dat je bril te dicht op je gezicht staat. Dat belemmert de luchtcirculatie met een beslagen bril als resultaat. Kom langs bij een opticien bij jou in de buurt om je bril te verstellen.

Tip 4: Zorg ervoor dat je mondkapje goed aansluit op je gezicht

Hoe beter het mondkapje op je neus aansluit, hoe minder lucht er via de bovenkant kan ontsnappen. Verstel de touwtjes van je mondkapje door ze aan te trekken. Als dit niet kan, kruis dan de touwtjes ter hoogte van je oren. Druk vervolgens de buigbare, metalen strip van het mondkapje stevig op je neus. Lukt het niet om je mondkapje perfect pas te krijgen? Probeer dan een ander mondkapje. De kans bestaat dat jouw mondkapje de verkeerde maat of vorm heeft voor jouw gezicht.

Tip 5: Draag je mondkapje iets hoger op je neus

Zet je mondkapje iets verder op je neus en tegelijkertijd je bril juist iets lager, zodat je bril op je mondkapje rust. Hierdoor kan er bijna geen lucht ontsnappen. Zorg er wel voor dat het mondkapje ook goed je kin bedekt. Let op: draag jij een multifocale bril? Dan verschuift het focale punt van je brillenglazen, waardoor je minder goed door je bril kunt kijken.

Tip 6: Leg een zakdoekje tussen je neus en je mondkapje

Gebruik een papieren zakdoekje en leg het horizontaal tussen je neus en je mondkapje. Klem het zakdoekje vast met de neusbrug van je bril. Op deze manier neemt het zakdoekje het vocht van je adem op, waardoor je brillenglazen minder snel beslaan.

Daglenzen als alternatief voor een beslagen bril

Tot slot: kun je écht niet wennen aan het dragen van een mondkapje en een bril? Dan zijn daglenzen wellicht een handige oplossing voor jou. Daglenzen vervang je iedere dag, dus op dagen dat je een mondkapje draagt, doe je jouw daglenzen in. Op andere dagen draag je dan gewoon je bril!

Uiteraard kun je ook langskomen bij een Pearle opticien bij jou in de buurt voor vragen over het dragen van een mondkapje in combinatie met een bril of het beslaan van je (zonne)bril. Wij helpen je verder en adviseren over een passende oplossing.

Reageren is niet mogelijk

Navigeer

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder