Je bril schoonmaken do’s en don’ts

Wanneer je per ongeluk met jouw vingers het glas van je bril aanraakt, zit er al gauw een vetvlek op. Heel vervelend! Ook andere viezigheid zoals stofjes kunnen voor een vervelende kijkervaring zorgen. Maar ook bijvoorbeeld regendruppels zorgen voor vlekken op jouw brilglazen. Daarom is het belangrijk om je bril goed schoon te maken. Maar hoe doe je dat zonder hem te beschadigen?

Je brilglazen zijn erg kwetsbaar. Op een verkeerde manier de glazen schoonmaken, kan voor vervelende, blijvende beschadigingen zorgen. Dit wil je natuurlijk voorkomen! Met de volgende tips kun je eenvoudig en op een effectieve wijze jouw bril schoonmaken. Lukt het niet? Dan ben je uiteraard altijd bij ons in de winkel welkom. Onze opticiens reinigen jouw bril dan graag in een ultrasoon badje.

Ontdek onze bril schoonmaken do’s en don’ts:

Do’s:

Don’ts

Extra tips
In vijf stappen je bril schoonmaken

Ben jij op zoek naar een nieuwe bril? Maak een afspraak bij een winkel bij jou in de buurt om een bril op locatie aan te schaffen, of bekijk onze online collectie.

Bril schoonmaken: do’s 

Ga je aan de slag om je bril schoon te maken? Zorg er dan voor dat je met twee handen de bril afzet. Zo blijven de pootjes en scharniertjes goed zitten. Daarnaast voorkom je dat je vingers het glas vies maken.

je bril schoonmaken

Microvezeldoekje

Microvezeldoekjes zijn ideaal voor onderweg. Ze zijn namelijk erg gemakkelijk in gebruik. Je brilglazen reinigen met een microvezeldoekje is zo gedaan. Je neemt het doekje gemakkelijk mee door hem bijvoorbeeld in je brillenkoker te bewaren. 

Let er wel op dat het microvezeldoekje zelf ook goed schoon is, anders maak je de vlekken op je brilglazen alleen maar erger. Een microvezeldoekje kun je gewoon wassen in de wasmachine. Let er wel op dat je daarbij geen gebruik maakt van wasverzachter. Dit zorgt namelijk voor een vetmakend laagje op het doekje.

Reinigingsspray

Is het tijd voor een grotere schoonmaak van je bril? Dan kun je kiezen voor reinigingsspray. Het beste is om deze spray te gebruiken in combinatie met een microvezeldoekje. De reinigingsspray is te verkrijgen bij jouw Pearle opticien en is speciaal ontwikkelt om brillen schoon te maken zonder ze aan te tasten. Koop je een bril bij ons? Dan krijg je altijd gratis een spray erbij, zodat je jouw bril mooi kunt houden.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld afwasmiddel met citroenzuur tast de reinigingsspray de beschermende laag op jouw bril niet aan. Zo kun je veilig jouw bril schoonmaken.

Brillendoekje

Bij iedere bril krijg je standaard een brillendoekje. Deze kun je goed gebruiken om jouw brilglazen schoon te maken. Hierbij is het ook van belang dat je dit doekje goed schoon houdt. Ook het standaard brillendoekje kun je gewoon meewassen in de wasmachine. Let op: ook hierbij geldt dat je geen wasverzachter moet gebruiken!

Lauw water

Het wassen van jouw bril onder de kraan is misschien wel de beste schoonmaaktip die je kunt krijgen. Zorg ervoor dat het water lauw is en pak je brilmontuur bij voorkeur vast bij de neusbrug. Het is mogelijk om zeep of afwasmiddel te gebruiken. Echter moet je er wel zeker van zijn dat het schoonmaakproduct van jouw keuze geen citroen bevat. Met een schone microvezeldoek kun je de bril eenvoudig afdrogen.

Heb jij een kunststof montuur? Dan kun je beter geen afwasmiddel of zeep gebruiken.

Bril schoonmaken: Don’ts

Heet water

Pas op dat je je bril niet in heet water onderdompelt. Door de plotselinge, grote temperatuurverschillen is de kans groot dat jouw bril zal verbuigen. Om dit te voorkomen dien je dus altijd gebruik te maken van lauw water bij het schoonmaken van je bril.

Keukenpapier

Vaak denken mensen dat een stukje keukenpapier ideaal is om de bril schoon te maken. Dit is niet het geval! Dit geldt ook voor een papieren (zak)doekje, wc-papier, servet, trui, overhemd of rok. Deze papiersoorten en kledingstukken bevatten namelijk minuscule houtvezels die de coating van jouw bril beschadigen. Zo’n beschadiging zie je niet direct op het eerste gezicht, maar hoe vaker je papier of textiel gebruikt om jouw bril schoon te maken, hoe sneller je de krasjes zult zien verschijnen.

Vochtig brillendoekje met citroenzuur

In veel winkels kun je vochtige brillendoekjes met citroenzuur kopen. Laat je niet verleiden tot deze doekjes! Het zuur van de citroen zal namelijk de coating van jouw bril aantasten. Hoe vaker je dit doekje zult gebruiken, hoe beter je de aantasting zult zien. Niet doen dus!

Ook het gebruik van alcoholdoekjes is af te raden. De alcohol kruipt namelijk in de krasjes en putjes die al eerder zijn ontstaan. Zo wordt de ontspiegeling- en/of kraswerende laag aangetast en kan deze zelfs loskomen! 

Glassex

De keuze om Glassex te gebruiken om jouw brilglazen schoon te maken, lijkt erg logisch. Glas is immers glas, toch? Toch is dit onjuist. Brillenglazen zijn uniek en niet te vergelijken met het glas in je raam of deur. Daarom hebben jouw brilglazen een andere behandeling nodig dan het glaswerk in en rondom het huis. 

In Glassex zit detergentia. Dit stofje kan de anti-reflectielaag van jouw bril ernstig beschadigen.

Vaatwasser

Doe je bril nooit in de vaatwasser of wasmachine. De hitte van deze apparaten kan ervoor zorgen dat je montuur ombuigt, daarnaast zorgen de schoonmaakmiddelen in de vaatwasser of wasmachine voor beschadiging van de coating. 

Extra tips

  1. Door te kiezen voor een bril met een anti-statische coating, kies je voor een bril die minder snel vuil wordt. Deze coating stoot vuil namelijk af, waardoor ook het schoonmaken eenvoudiger zal zijn.
  2. Vergeet bij het schoonmaken van je bril niet om ook je montuur schoon te maken. Juist het montuur komt vaak in aanraking met je gezicht, huid en neus. Voor persoonlijke hygiëne is het dus beter om je bril in zijn geheel goed schoon te maken.
  3. Zie jouw bril als een verlengstuk van je dagelijkse outfit. Omdat je ook niet elke dag dezelfde kleding aantrekt, is het belangrijk om ook je bril met enige regelmaat schoon te maken. Denk aan zo’n twee keer per week.

Zoek een Pearle winkel bij jou in de buurt om direct een afspraak te maken.

In 5 stappen je bril schoonmaken

  1. Stap 1: was je handen met water en zeep voordat je je bril gaat schoonmaken. Droog je handen daarna goed af. Zo voorkom je dat er vuil of vet op je bril terechtkomt;
  2. Stap 2: spoel je bril af onder een zachte straal lauw kraanwater. Zo verwijder je stof en vuil en voorkom je dat je krassen maakt op je glazen tijdens het schoonmaken. Let op: gebruik geen heet water. Dit kan de coating van je glazen beschadigen;
  3. Stap 3: breng op elk glas een druppel neutrale handzeep aan. Gebruik geen afwasmiddel, want dit kan zure ingrediënten bevatten die de coating van je glazen kan beschadigen;
  4. Stap 5: wrijf voorzichtig met je vingers over de glazen. Was ook de neuskussentjes, want daar hopen vet, vuil, huidschilfers en make-up zich gemakkelijk op;
  5. Stap 4: spoel je bril goed af en droog je bril daarna af met een schone, pluisvrije handdoek. Tip: gebruik een microvezeldoek. 

Klaar! Nu zie je alles weer met een frisse blik. 

Bekijk ook ons instructiefilmpje voor het schoonmaken van jouw bril:

Brillen van Pearle

Heb jij jouw favoriete bril al gevonden? Of ben je benieuwd welke monturen Pearle te bieden heeft? Neem eens een kijkje in onze webshop of kom langs bij een winkel bij jou in de buurt. We helpen je graag. 

Ben jij op zoek naar een nieuwe bril? Maak een afspraak bij een winkel bij jou in de buurt om een bril op locatie aan te schaffen, of bekijk onze online collectie.

Plaats een reactie

Navigeer