Wat mensen met blauwe ogen met elkaar gemeen hebben

Heb je blauwe ogen? Dan hebben wij een aantal interessante weetjes over wat je gemeen hebt met je blauwogige medemens!

Hoeveel procent van de mensen heeft bijvoorbeeld blauwe ogen? In Nederland heeft ongeveer 80% van de mensen blauwe ogen. Wereldwijd is dit slechts 2%. Blauwe ogen komen relatief vaak voor in West-Europa, Noord-Europa en landen met een bevolking waarvan de voorouders uit Europa komen, zoals Amerika en Canada. Wil je weten wat al deze blauwogige mensen met elkaar delen? Lees dan verder!

Blauwe ogen zijn niet alleen zeldzaam, ze gaan ook samen met een paar bijzondere feiten. Hier vijf op een rij:

  1. Eén grote familie

    Waarschijnlijk stamt iedereen met blauwe ogen af van één voorouder. Deens DNA-onderzoek laat zien dat zo’n 6.000 tot 10.000 jaar geleden iedereen bruine ogen had. Totdat er opeens iemand werd geboren met een gemuteerd gen dat blauwe ogen veroorzaakte. De kans is heel groot dat iedereen met blauwe ogen een nazaat is van deze vrouw of man. Je hebt dus een supergrote familie!

  2. Bescherm je blauwe ogen extra goed

    Blauwe ogen zijn gevoeliger voor licht dan bruine. Dat komt omdat ze minder van de beschermende stof melanine bevatten. Uv-straling van de zon kan dan ook sneller geïrriteerde ogen en oogziekten veroorzaken. Zorg ervoor dat je je blauwe ogen extra goed beschermt – draag altijd een 100% uv-beschermende zonnebril (op sterkte), als je in de zon bent. Geldt trouwens voor iedereen. En zeker ook voor kinderen!

  3. Schenk maar in! (of juist niet)

    Klinkt als een broodje aap, maar het is echt waar: mensen met blauwe ogen kunnen meer alcohol aan. Er zijn verschillende studies over gedaan, een onder gevangenen en een onder vrouwen. Vraag je je toch af hoe dat eraan toe ging tijdens het onderzoek… Helaas loop je ook meer kans op een alcoholverslaving, als blauwogig persoon.

  4. Met rode ogen op de foto

    Vooral mensen met blauwe ogen komen met ‘rode ogen’ op de foto. Dat komt omdat het flitslicht op je netvlies schijnt. Dat is een lichtgevoelige plek aan de achterkant van je ogen. Het is goed doorbloed, met piepkleine rode bloedvaatjes. Die rode reflectie zie je terug op de foto, ook vaak bij bruine ogen. Maar omdat jouw blauwe ogen minder pigment bevatten dan bruine ogen, kan er meer licht in je oog vallen. Daarom zijn jouw bloedvaatjes nog beter zichtbaar. Vandaar vaker rode ogen, op de foto.

  5. ‘s Nachts beter zicht

    En dan nu een leuke: als je blauwe ogen hebt, kun je in het donker beter zien dan iemand met donkere ogen. De experts zijn er nog niet uit of dit een mythe is of echt waar, maar het zou best kunnen. Want, hoe noordelijker je gaat, hoe langer de donkere winters, hoe meer mensen blauwe ogen hebben. Dus op zich best logisch dat je met blauwe ogen beter zou kunnen zien in het donker. Heb je geen blauwe ogen? Dan kan de nachtbril een uitkomst zijn. Ook voor de blauw-ogen onder ons trouwens. Heb je geen blauwe ogen maar wil je die wel graag? Je kunt altijd blauwe contactlenzen nemen!

4 Reacties

  1. Marijn Hoogeland

    #5 is waar! Ik heb blauwe ogen, mijn vrouw bruin. Zij ziet ’s nachts nagenoeg niets, en ik kom perfect het huis rond zonder lampen aan!

  2. A. Pennock

    Hoe zit het dan bij mensen die groene ogen hebben? Wat hebben die mensen met elkaar gemeen? Dezelfde dingen als mensen met blauwe ogen misschien, of toch iets anders?

  3. Hallo A.,
    Goede vraag! Hier gaan we binnenkort in duiken en als het interessant nieuws oplevert, schrijven we er een blog over. Houd ons dus in de gaten!
    Groetjes, team Pearle

  4. Babs Versteeg

    En btw, als je noordelijk gaat wordt het in de zomer soms een dag lang niet donker dus dan heb je er weer helemaal niks aan. En als er veel sneeuw ligt reflecteerd het het zonlicht en kan je nauwelijks normaal kijken omdat het te vel is en het is slecht voor je ogen. En als je ogen dan gevoeliger zijn voor licht is het juist een nadeel. Dus stop maar

Navigeer

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder