Alles over het declareren van je zorgvergoeding

Je hebt een nieuwe bril of lenzen nodig. Maar mag je dit declareren en zo ja, hoe gaat dat in z’n werk? In deze blog leggen we het uit. Goed om te weten!

Voorwaarden zorgpakketten

Het gaat wat ver om alle voorwaarden van alle zorgpakketten te beschrijven, maar we willen je graag wijzen op een aantal voorwaarden waar je mogelijk rekening mee moet houden.

Bereken eenvoudigde hoogte van je zorgvergoeding
De hoogte van de vergoeding verschilt per verzekeraar, van zo’n 50,- tot 400,- euro. Er geldt overigens geen eigen risico bij de vergoedingen, dus dat scheelt.

Periode
Bij de meeste pakketten is de vergoeding per twee of drie jaar. Dat betekent dat je na aankoop van een bril pas ná die periode weer recht hebt op een vergoeding. Bij enkele pakketten kun je jaarlijks gebruik maken van de vergoeding.

Daarnaast zijn er pakketten die bijvoorbeeld per 24 maanden rekenen en niet in kalenderjaren. Koop je bijvoorbeeld in maart 2017 een bril, dan heb je in zo’n geval pas in maart 2019 weer recht op vergoeding. Bij twee kalenderjaren kan dit al in januari 2019.

Handig om te weten: wanneer je een aanvullende verzekering afsluit, heb je meteen recht op de vergoeding voor een bril of lenzen.

Geen accessoires
De meeste pakketten vergoeden een complete bril, maar enkele pakketten vergoeden alleen de glazen. Zonnebrillen op sterkte worden ook vergoed. En dingen als lenzenvloeistof, een los montuur, eventuele aanmeetkosten, zonnebrillen zonder sterkte en accessoires worden nooit vergoed.

Minimale sterkte, prijs & leeftijd
Er zijn pakketten die pas vanaf een bepaalde sterkte vergoeden. Als je binnen die voorwaarden valt, is er niets aan de hand. Maar als jouw sterkte net te laag is, dan kun je misschien beter overstappen naar een ander pakket of zorgverzekeraar. Ook zijn er pakketten die een onderscheid maken in leeftijd: tot een bepaalde leeftijd krijg je dan vaak wat meer of minder en/of wat vaker vergoed.

Alleen een basisverzekering?
Heb je alleen een basisverzekering? Dan worden brillen en lenzen bijna nooit vergoed, en ook een aantal aanvullende verzekeringen vergoedt helemaal geen brillen en lenzen.
Check dus altijd goed je polisvoorwaarden voordat je een bril aanschaft. Heb je een bril of lenzen? Dan is het goed om hier rekening mee te houden wanneer je een zorgverzekeraar kiest.

Declareren

Bij Pearle verzorgen we de declaratie van je nieuwe bril of lenzen. Dit betekent dat wij samen met jou bekijken hoeveel je zorgverzekeraar vergoedt. Dit bedrag nemen wij in eerste instantie voor onze rekening. Als het goed is, krijgen we dit bedrag uiteindelijk terug van je zorgverzekeraar. Maar het kan ook zijn dat achteraf blijkt dat de vergoeding al verbruikt is, bijvoorbeeld toen je een paar jaar geleden een bril kocht bij een andere winkel. Deze gegevens kunnen wij niet vooraf inzien. In dat geval brengen we het bedrag alsnog bij je in rekening. Goed om te weten: als je verzekerd bent bij DSW of Stad Holland kunnen wij je declaratie niet voor je verzorgen.

Timing

In welk jaar jouw declaratie valt, is afhankelijk van de datum waarop je de bril bestelt en niet van de datum dat je je bril komt ophalen. Heb je dit kalenderjaar dus nog een vergoeding staan, dan is het slim voor 31 december een nieuwe bril te kopen. Dat de bril mogelijk in januari pas voor je klaarligt, maakt dan niet uit. Heb je je vergoeding al verbruikt en heb je volgend jaar weer recht op nieuwe vergoeding, dan zien we je graag in januari!

 

 

3 Reacties

  1. Graag zouden wij wat meer informatie krijgen over de zorgverdubbelaarss actie. Wij mogen in 2017 weer een nieuwe bril uitzoeken . Mijn man en ik. Kunt u ons iets meer hierover uitleggen? Want op jullie website komen wij niet verder. Je kunt verder kijken maar dat lukt niet. Vriendelijk dank

  2. Yvette

    Goedemiddag, bedankt voor je oplettendheid! We hebben het aangepast. Groet, Yvette

  3. Yvette

    Goedemiddag, of deze actie in 2017 nog loopt, weet ik niet. Het best kun je langs de dichtstbijzijnde Pearle winkel voor meer informatie over onze Zorgverdubbelaar actie. Groet, Yvette

Plaats een reactie

Navigeer