Last van een trillend ooglid? Zo kom je ervan af!

Heb jij dat ook wel eens, zo’n trillend ooglid? Bij veel mensen gebeurt het soms. Best irritant – en het voelt ook een beetje raar. Maar hoe komt het eigenlijk? En kun je het voorkomen? Lees er meer over in dit blog!

Je ooglid gaat trillen als de kleine spiertjes in je ooglid snel achter elkaar aan- en ontspannen. Meestal duurt het een paar minuten, maar een paar dagen kan ook. Heel vervelend. Gelukkig is het ongevaarlijk! Maar als reactie op die spiersamentrekkingen ga je veel met je ogen knipperen. Als dat te lang duurt, kan je oog heel droog worden en geïrriteerd raken.

De oorzaak van een trillend ooglid

Een trillend ooglid wordt veroorzaakt door een overactieve zevende hersenzenuw (de nervus facialis). Die geeft seintjes aan de spieren van de oogleden, wangen en mondhoeken. Teveel seintjes naar je ooglid dus, als je een trillend ooglid hebt. Soms kan het overslaan naar andere delen van je gezicht, bijvoorbeeld je wenkbrauwen en mondhoeken. Maar dat gebeurt niet zo vaak.

De belangrijkste oorzaken van een trillend ooglid:

  • vermoeidheid en stress
  • langdurig ingespannen een boek lezen of naar een beeldscherm kijken

Een paar tips om het te voorkomen:

Je kunt een paar dingen doen om een trillend ooglid te voorkomen en verhelpen:

  • Geef je ogen af en toe rust, als je veel leest of naar een beeldscherm kijkt
  • Probeer (te veel) stress zoveel mogelijk te vermijden
  • Zorg ervoor dat je genoeg slaapt
  • Doe eens yoga of een meditatieoefening
  • Masseer heel zachtjes je ooglid
  • Als je oog droog is, omdat je vaak moet knipperen: oogdruppels geven verlichting

Botox kan desnoods ook nog

Meestal helpen bovenstaande dingen heel goed. Blijft je ooglid toch trillen? Een neuroloog kan de trillende spiertjes eventueel stilgeleggen met een botox-injectie. Helaas werkt dat maar twee tot vier maanden, daarna moet je weer een nieuwe injectie. Daar zit je misschien niet op te wachten… Gelukkig gaat het meestal vanzelf over!

Plaats een reactie

Navigeer