5 onmisbare tips om je bril te onderhouden

Als je je bril goed onderhoudt, kun je er jarenlang plezier van hebben. Voor zowel het montuur als de glazen geldt dat je er voorzichtig mee moet omspringen. Hoe je je bril het best kan bewaren en schoonmaken, bespreken we in dit artikel.

Tip #1: Berg je bril veilig op als je ‘m niet draagt

Een harde brillenkoker die van binnen is bekleed met beschermend materiaal biedt de beste bescherming. Heb je even geen brillenkoker bij de hand, leg je bril dan in ieder geval niet met de glazen naar beneden neer. Zo krijg je namelijk krassen op je glazen.

Tip #2: Pas op met hoge temperatuur(wisseling)

Waar een bril niet goed tegen kan, is een temperatuur boven de 50 graden en snelle temperatuurwisselingen. Zet je bril daarom nooit op in de sauna of laat je bril nooit met warm weer op het dashboard van je auto liggen.

Tip #3: Maak je bril schoon op de juiste manier

Vettige glazen of een smerig montuur… Soms heeft je bril een grondige schoonmaakbeurt nodig! Maar – wel op de juiste manier.

Afspoelen met water?

Liever niet, vooral heet water is een slecht idee. Het kalk in ons kraanwater tast je bril namelijk aan als je hem vaak afspoelt.

Als je bril echt vies is – bijvoorbeeld wanneer deze onder het zand zit – dan is afspoelen wel een goed idee omdat je anders met een doekje het vuil in de bril wrijft. Gebruik lauw water, Pearle Ultra Clear Spray of zeep zonder citroen. Citroenzuur tast de coating aan, net als agressieve stoffen als aceton, lijm, parfum en haarspray.

Volg het handige stappenplan – samengesteld door onze opticiens – om je bril grondig en op de juiste manier schoon te maken.

Het gebruik van brillendoekjes

Maak je gebruik van natte poetsdoekjes? Kies dan doekjes zonder citroenzuur of alcohol. Of gebruik een speciale spray van je opticien in combinatie met een droge doek.

Droge brillendoekjes zijn enkel geschikt als ze helemaal schoon zijn. Je kan brillendoekjes gelukkig gewoon wassen:

 • Maak gebruik van een wasnetje
 • Gebruik geen wasverzachter, 3-in-1 wasmiddel of bleekmiddel
 • Was op maximaal 60°C
 • Droog het brillendoekje bij voorkeur aan de lucht
 • Strijk het brillendoekje niet

Tip #4: Laat jouw bril regelmatig goed afstellen

Het is erg belangrijk dat je bril goed is afgesteld op je gezicht. Niet alleen omdat dat prettig draagt, maar ook voor de bril zelf. De glazen komen immers vaak in aanraking komen met huid, haar of wimpers, waardoor ze slijten. Loop eens langs bij een opticien in jouw buurt!

Ook is het aan te raden om je bril altijd met twee handen op en af te zetten. Doe je dit niet, dan kunnen de pootjes afbreken of de vering raakt lam. Uiteindelijk zal de bril dan van je neus zakken.

Wat je absoluut niet mag doen!

 • Je bril schoonmaken met papieren doekjes zoals zakdoekjes, keukenpapier of een servetje. De houtvezels tasten de coating aan.
 • Dit geldt ook voor kleding. Knopen, ritstjes of naden kunnen de glazen beschadigen.
 • Je bril zelf buigen als hij niet helemaal goed zit. Kom liever bij ons langs om de bril opnieuw te laten afstellen.
 • Je bril in je haar zetten. Het is misschien handig als je je bril even niet op wilt, maar de glazen slijten ervan.

Heb je vragen over het onderhoud van je bril? Of is je bril niet (meer) helemaal goed afgesteld? Onze medewerkers in de winkel helpen je graag.

Staat jouw bril niet meer lekker op je neus? Kom dan langs om je bril vrijblijvend af te laten stellen!

 

2 Reacties

 1. Ik wist helemaal niet dat een bril gevoelig is voor temperatuurwisselingen! Erg goed om te weten met dit warme weer op komst.

 2. team Pearle

  Hi Andriez,
  Opvallend hè?! Aan de andere kant logisch te noemen doordat vele materialen beïnvloed kunnen worden door temperatuursschommelingen. Mocht je bril ooit opnieuw versteld moeten worden, doordat hij toch wat verbogen is, ben je altijd welkom bij een Pearle winkel! Ook als je de bril niet bij ons gekocht hebt.
  Groetjes, team Pearle.

Plaats een reactie

Navigeer