Wortels eten is goed voor je ogen. Dat weten we allemaal wel – iets met caroteen. Maar wat doet dat precies voor je ogen? En is er nog meer voeding die helpt in de strijd voor scherp zicht? Zijn er ook dingen die je beter kunt laten staan?
Alles wat je eet en drinkt, heeft invloed op je lichaam. Dus ook op je ogen. Maar wat is nou (niet) goed voor je zicht en waarom? Hier wat info op een rij:
Antioxidanten – heb je nodig tegen vrije radicalen
In groenten en fruit zitten antioxidanten – en die zijn goed voor je ogen. Dat zit zo: het middelste gedeelte van je netvlies zorgt ervoor dat je details kunt zien. Hier zitten namelijk veel lichtgevoelige ‘kegeltjes’. Als die beschadigen, zie je steeds minder scherp in het middengedeelte van je blikveld. Dat heet ‘leeftijdsgebonden maculadegeneratie’ (LMD) en ontstaat vaak als je ouder wordt (vandaar het ‘leeftijdsgebonden’).
LMD is de grootste oorzaak van slechtziendheid en blindheid in Nederland. Het wordt waarschijnlijk onder andere veroorzaakt door vrije radicalen: agressieve stoffen die cellen en weefsels kunnen beschadigen. Antioxidanten helpen je daartegen te beschermen: ze neutraliseren de vrije radicalen die ze tegenkomen in je lichaam.
Voeding zoals frambozen, erwtjes, walnoten…
Veel antioxidanten binnenkrijgen is dus belangrijk, ook voor je ogen. Je vindt ze in:
- Vitamine C – zit bijvoorbeeld in sinaasappels en grapefruit. Maar ook frambozen zijn echte vitamine C-bommetjes.
- Vitamine E – zit onder andere in granen, zonnebloem- en olijfolie, amandelen, hazelnoten, spinazie en bonen.
- Carotenoïden – geven de felle kleur aan groenten en fruit. Zoals mais, wortels tomaten, kiwi en druiven.
- Zink – zit in bijvoorbeeld oesters, vlees en walnoten. Maar ook in melk, kaas en brood.
Waarom wortels goed zijn voor jouw ogen
Je ouders hadden gelijk: worteltjes eten is goed voor je ogen. Niet alleen als antioxidant, maar ook omdat de oranje kleurstof in wortels bomvol zit met bètacaroteen – dat is een carotenoïde die je lichaam omzet in vitamine A. En dat is wat je ogen nodig hebben. Om precies te zijn: je netvlies. Dat heeft vitamine A nodig om het licht door te kunnen geven aan je hersenen. Een halve wortel per dag is al genoeg! Maar ook andere groenten en fruit met bètacaroteen zijn prima: koolsoorten, donkergroene bladgroenten zoals andijvie en spinazie en gele of oranje vruchten als citroenen en mandarijntjes.
Van nature zit vitamine A alleen in dierlijke producten als vlees, zuivel, eierdooiers en vis. En het wordt vaak toegevoegd aan margarine en halvarine. Let trouwens wel op met voedingssupplementen: teveel vitamine A is juist schadelijk voor de lichtgevoelige cellen in je ogen.
Vis helpt ook: omega-3 visvetzuren
Omega 3-visvetzuren zitten in vette vis, zoals makreel en zalm. Ze helpen heel goed in de strijd voor scherp zicht. Het ‘droge ogensyndroom’ bijvoorbeeld, waarbij je niet genoeg traanvocht aanmaakt, wordt in verband gebracht met een tekort aan omega 3-visvetzuren. En het lijkt er ook op dat het een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het zicht bij kinderen. Houd je niet van vis? Je kunt natuurlijk ook gewoon een potje visoliecapsules kopen.
Alcohol, rooibosthee en sapjes
Alcohol is niet zo goed voor je ogen. Het heeft invloed op je oogspieren: je kunt er wat scheel van gaan kijken of slechter zien – tijdelijk gelukkig. Ook kan alcohol ervoor zorgen dat je pupillen langzamer reageren, waardoor je zicht zich minder snel aanpast aan donker of licht. Dat komt omdat je spieren wat slapper worden als je alcohol in je bloed hebt, en dus ook de spiertjes rondom je pupillen. Bovendien onttrekt alcohol antioxidanten aan je lichaam.
Rooibosthee zit vol antioxidanten, mooie tegenhanger (de volgende ochtend) dus! Groente- en fruitsapjes: ook prima natuurlijk. Haal die sapcentrifuge maar weer tevoorschijn…
Reageren is niet mogelijk