Welke bril past bij mij?

Opzoek naar de de bril die het best bij je past? Dan sta je voor een moeilijke opgave. Zeker als het je eerste is. Zo spelen je gezichtsvorm, huidskleur én haarkleur een belangrijke rol in het keuzeproces. Wij geven je een aantal handige tips zodat je precies weet wat wel en niet bij je past.

Je vriend(in) heeft een mooie, nieuwe bril. Helemaal jouw stijl! Maar zodra jij deze opzet, staat ‘ie lang niet zo leuk.

Waar ligt dat aan?

De juiste bril is niet alleen afgestemd op je kijkgedrag, maar versterkt ook jouw uitstraling. Deze accentueert de lijnen in je gezicht en brengt jouw kleuren naar voren. Aangezien elk gezicht uniek is, is het goed mogelijk dat andermans bril jou niet staat.

In dit artikel helpen wij je om een bril te vinden bij jouw;

 

Online kun je veel brillen eerst virtueel passen, voor je er 1 bestelt. Super handig!

In de winkel zie je natuurlijk direct wat je het mooist staat. Zeker met de hulp van een professional!
Kom daarom vrijblijvend bij ons langs voor stijladvies.

Het bepalen van je gezichtsvorm

De vorm en de grootte van het montuur moet aansluiten bij de vorm van je gezicht. Om te weten welke bril bij jou staat, moet je jouw gezichtsvorm bepalen. En dat is best persoonlijk!

Kijk daarom eens goed in de spiegel en bestudeer je gezicht. Heb je een groot voorhoofd of juist klein? Een forse kin of niet? Hoge jukbeenderen of juist ronde wangen?

Onthoud dit en lees dan verder, want hieronder beschrijven we welk type bril past bij jouw gezichtsvorm.

Rond gezicht

Kenmerken: Als je een rond gezicht hebt, heb je volle wangen en rond gevormd bij je ronde kin en haarlijn. Daarnaast is jouw gezicht ongeveer even hoog als breed, waarbij het breedste punt ter hoogte van je ogen zit.

Do: Kies voor een rechthoekige bril, deze maakt je gezicht langer en smaller.

Don’t: Vermijd ronde monturen. Hierdoor lijkt je gezicht nog ronder, en dat is een beetje veel van het goede.

Hoekig gezicht

Kenmerken: Bij een hoekig gezicht zijn jouw wangen, voorhoofd en kin ongeveer even breed. Daarnaast heb je een sterke kaaklijn. Het is de kunst om je hoekige gelaatstrekken te verzachten. Dat doe je door het juiste montuur te kiezen!

Do: Kies een bril die breder is dan je kaaklijn en ga qua montuur voor een ovale bril of cat eye bril. Dit breekt de lijnen in je gezicht. Ook half randloze monturen staan jou ontzettend goed!

Don’t: Een hoekige bril versterkt je hoekige vormen en zijn dus afraders. Tenzij je een strenge look prefereert natuurlijk…

Langwerpig gezicht

Kenmerken: Een langwerpig gezicht wordt gekenmerkt door hoge jukbeenderen, een hoog voorhoofd en lange, smalle neus. Met de juiste bril kun je de lengte van je gezicht doorbreken.

Do: Kies voor een vierkante of ronde bril. Hierdoor lijkt je gezicht minder lang en breng je meer balans in je gelaat.

Don’t: Een kleine of smalle bril maakt je gezicht nóg langer. Een grote of brede bril is beter, hierdoor is je gezicht mooi in balans.

Ovaal gezicht

Kenmerken: Een gezicht met gemiddelde lengte, een afgeronde kaaklijn en ronde wangen die iets breder zijn dan het voorhoofd en de kin, noemen we een ovaal gezicht. Is dit jouw gezichtsvorm, dan heb je, ‘briltechnisch’, geluk: bijna alle monturen staan jou goed.

Do: Wil je de vorm van je gezicht benadrukken, kies dan voor een cat eye bril. Hierdoor komt de ovale vorm extra goed naar voren.

Don’t : Koop geen hele grote bril, deze maakt je gezicht erg klein.

Hartvormig gezicht

Kenmerken: Is jouw gezicht ter hoogte van je voorhoofd het breedst en wordt deze naar je kin toe steeds smaller? Dan heb je een hartvormig gezicht. In tegenstelling tot de andere gezichtstypen kun jij wél kiezen voor een bril in de vorm van je gezicht.

Do: Mooi is een breed montuur met subtiele accenten, bijvoorbeeld een pilotenbril.

Don’t: Een bril met veel versiering (aan de bovenkant) legt de nadruk op je brede voorhoofd. Houd het dus simpel.

Diamantvormig gezicht

Kenmerken: Een gezicht waarbij het voorhoofd en de kin smal zijn, maar met brede jukbeenderen, is diamantvormig. Bij deze gezichtsvorm is het belangrijk om je gezichtsvorm wat te verzachten.

Do: Een langwerpig montuur met afgeronde hoeken of bril zonder montuur staat jou goed. Hierdoor wordt je uitdrukking verzacht.

Don’t: Ga niet voor een hoekige bril. Deze legt te veel de nadruk op de lijnen in je gezicht.

Kom naar een van onze winkels om brillen te passen, die perfect aansluiten op jouw gezichtsvorm.

De invloed van kleur

Niet alleen de vorm van je gezicht bepaalt welke bril je het beste staat, maar ook de kleuren van je haar, huid en ogen.

Brillen voor jouw haarkleur

Blond

Ben je donkerblond? Ga dan voor dezelfde kleuren als brunettes.

Ben je hoogblond? Dan passen pasteltinten perfect bij jouw haren! Maar ook kleuren als antraciet, zilver, transparant, blauw, groen of rood.

Pas op met heel donkere of zwarte kleuren! Daarmee maak je je gezichtsuitdrukking namelijk een stuk ‘harder’.

Rood

Ben jij een geluksvogel met prachtige rode lokken? Dan zijn monturen met een warme ondertoon voor jou gemaakt!

Denk aan bruine, groene en koperen tinten. Of ga voor een mooie zachte kleur waardoor de nadruk op je haarkleur blijft liggen, zoals kaki en crème.

Bruin

Als je bruin haar hebt, kun je de warmte van je lokken terug laten komen in het montuur. Hierbij zijn mahonie tinten, gouden accenten of dieprode kleuren een perfecte keuze. Maar ook zwart en bruin kun jij prima dragen! Of ga juist voor iets uitdagends, zoals groen, bruin of bordeaux.

Liever een printje? Ga dan voor een schildpad print in bovengenoemde kleuren.

Zwart

Met zwart haar kun je alle klanten op. Zo heb je een sterke en stoere look in een handomdraai gecreëerd als je kiest voor kleuren die jouw haar accentueren. Felle kleuren als paars of rood, of een gewaagde dierenprint, zoals panter. Maar ook metalen monturen doen het erg goed.

Pastel is wat minder geschikt en laat je gelaat verbleken.

Wit / Grijs

Of je nu natuurlijk grijs bent of je haren lichtgrijs hebt geverfd… Je haalt kleur op door een bril te dragen! Ga eens lekker experimenteer met felle kleuren zoals blauw, rood en paars.

Hou je toch van een minimalistische uitstraling? Dan zijn zwarte, metalen of antraciet brillen ook een goede keuze.

Brillen voor jouw huidskleur

Warm huidtype

Een warm huidtype herken je aan een gelige ondertoon. De huid wordt snel bruin in de zon en verbrandt vrijwel niet.

Bij dit huidtype passen monturen in warme en sprekende kleuren perfect. Denk aan kleuren als kersenrood, warmbruin of legergroen.

Koel huidtype

Een koel huidtype wordt gekenmerkt door een bleke, roze of olijfkleurige huid en/of donker haar.

Brillen met koele, heldere kleuren staan jou het allermooist. Ga voor een blauwe kleur, metalen look of antraciet accenten.

Brillen voor jouw oogkleur

Blauwe ogen

In Nederland lopen veel mensen rond met blauwe ogen. Deze laat je extra spreken als je een montuur kiest met een contrasterende kleur zoals koper, cognac en terracotta. Zet je liever een minder felle bril op je neus? Ga dan voor een zachtblauwe tint.

Groene ogen

Wist je dat slechts 2% van de wereldbevolking groene ogen heeft? Dus als je groene ogen hebt, ben je best uniek. Een neutrale look creëer je eenvoudig met een groen montuur. Wil je toch een opvallende uitstraling of een bril die jouw groene ogen benadrukt? Dan zijn de kleuren mahonie, aubergine, dieprood en robijnrood goede keuzes.

Bruine ogen

’s Wereld meest voorkomende oogkleur is de dominante kleur bruin. Je hebt geluk, want bij bruine ogen staan vrijwel alle kleuren mooi! Hou je van een natuurlijke uitstraling? Kies dan een montuur met zwarte en/of bruine tinten. Als je met jouw bril een statement wilt maken, dan zijn tinten als paars, rood, blauw maar ook goud en zilver perfect voor jou!

Grijze ogen

Grijs saai? Nee hoor! Laat ze spreken met een zilver of grijs montuur. Of ga voor een lekkere knalkleur zoals blauw, paars of rood.

Kom langs om te zien welke bril het beste bij je past!

Je weet pas écht welke brillen je mooi staan als je een aantal hebt gepast, samen met een professional…

Daarom staan onze opticiens klaar om je te helpen!

Plaats een reactie

Navigeer