Wanneer je veel op een computer of laptop werkt, herken je de signalen vast wel; vermoeide of droge ogen, hoofdpijn of onscherp zien. Dit komt door het blauwe licht dat afkomstig is van je beeldscherm. Het beste zou zijn om minder lang naar je scherm te kijken, maar als je voor je werk achter een computer moet werken is dat niet mogelijk. Een computerbril, ook wel beeldschermbril, uitgerust met glazen die blauw licht filteren, biedt jou dan de oplossing. Maar hoe zit het met de kosten van zo’n bril? Zijn die voor je eigen rekening of mag je die verhalen bij je werkgever of op een andere manier? Wij leggen het je uit.
Ga direct naar:
- Hoe werkt de vergoeding van een computerbril via mijn werkgever?
- Is een computerbril gedekt in mijn eigen zorgverzekering?
- Is een computerbril fiscaal aftrekbaar?
Werk jij veel met beeldschermen en ervaar je veel klachten? Een blauwfilterbril kan de oplossing zijn! Maak een afspraak bij de winkel bij jou in de buurt.
Hoe werkt de vergoeding van een computerbril via mijn werkgever in 2022/2023?
Zit je voor je werk veel achter een beeldscherm en ben je in dienst bij een werkgever? Dan is er de kans dat je in aanmerking komt voor een (gedeeltelijke) vergoeding van een computerbril. Onder welke omstandigheden dat is, lees je hier.
Heb ik recht op een vergoeding van een computerbril?
Ja, je hebt hebt recht op een vergoeding van je werkgever voor de aanschaf van een computerbril indien je voldoet aan de volgende eisen:
- Je hebt oogklachten en een deskundige, zoals een opticien, bevestigt dat een computerbril de oplossing is voor deze klachten.
- Je werkt minimaal twee uur per dag op een beeldscherm.
- Je hebt van te voren de voorwaarden rondom een vergoeding met je werkgever besproken.
Tip: als je al een bril draagt, heb je ook recht op een vergoeding voor een computerbril.
Is mijn werkgever verplicht een computerbril te vergoeden?
De Arbowet verplicht jouw werkgever om oogklachten zo veel mogelijk te voorkomen en te beperken. Dat betekent dat je vanaf je eerste werkdag direct recht hebt op een oogonderzoek, bijvoorbeeld als je oogklachten hebt of het gevoel hebt dat jouw gezichtsvermogen afneemt. Geeft dit onderzoek aan dat een computerbril kan helpen om de klachten te verminderen? Dan dient je werkgever deze bril (gedeeltelijk) te vergoeden.
De hoogte van de vergoeding die je kunt ontvangen en hoe vaak je een vergoeding voor een computerbril kunt aanvragen verschilt per werkgever. Een beeldschermbril vergoeding valt namelijk onder de Arbowet. En de Arbowet is een kaderwet. Voor een kaderwet bestaan er geen vaste regels, maar bestaan er algemene bepalingen.
Tip: middels een nieuw initiatief wat gestart is, genaamd Bril van de Baas, kun je jouw werkgever aanmelden. Zo kan jouw werkgever in een paar simpele stappen een beeldschermbril voor jou en andere collega’s regelen, waardoor je weer comfortabel werkt achter je laptop.
Hoeveel bedraagt de vergoeding van een computerbril?
De hoogte van de vergoeding voor een computerbril is per werkgever verschillend. De maximale vergoeding die een werkgever in 2022 vergoed is wettelijk vastgelegd op €218 inclusief btw.
Hoe vaak wordt een computerbril vergoed?
Hoe vaak je een vergoeding kan aanvragen voor een computerbril is net als bij de hoogte van de vergoeding niet voor iedereen hetzelfde. Over het algemeen kan je per twee of drie jaar een nieuwe vergoeding aanvragen.
Is een computerbril gedekt in mijn eigen zorgverzekering?
Als je alleen een basisverzekering hebt, dan wordt een computerbril niet vergoed. Heb je een aanvullende verzekering voor een bril of lenzen, dan is vaak een deel van de kosten voor een computerbril gedekt. Net als bij de vergoeding van een computerbril van je werkgever geldt deze regeling niet jaar-op-jaar. Je komt met een aanvullende zorgverzekering per 2 of 3 jaar in aanmerking voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Heb je al een (computer)bril en wil je deze verzekeren tegen schade? Een zorgverzekering betaalt niet altijd een vergoeding uit, kijk eens naar de brilverzekering van Pearle, hiermee ben je verzekerd tegen krassen, breuk, verlies en diefstal.
Is een computerbril fiscaal aftrekbaar?
Als werkgever zijnde heb je het voordeel dat de kosten van hulpmiddelen aftrekbaar zijn bij de belasting. Dat geldt dus ook voor een computerbril. Echter dient hij dan wel onder de werkkostenregeling (WKR) te vallen:
- Op grond van de werkkostenregeling wordt de waarde van een computerbril voor loonheffingen op nihil gewaardeerd (mits aangewezen);
- De computerbril moet op de werkplek van de werknemer blijven;
- Gebruikt de werknemer de bril ook voor privé doeleinden? Dan wordt de bril alleen onbelast verstrekt als deze voor ten minste 90% zakelijk wordt gebruikt.
Valt de computerbril niet onder de werkkostenregeling? Dan wordt de aankoopprijs aangemerkt als (netto)loon in natura en dus belast.
Kom langs om een computerbril uit te zoeken!
Werk jij veel met beeldschermen en ervaar je veel klachten? Of je nu in aanmerking komt voor een vergoeding voor een computerbril of niet, het kan jouw oogklachten verhelpen. Het uitstellen van de aankoop van een bril raden we af. Kom eens langs bij een optiekwinkel bij jou in de buurt dan kijken we graag met je mee. Doorloop vooraf eens onze brillen matchfinder en zie wat bij je past! Ben je in de tussentijd geïnteresseerd geraakt in de optiekwereld of ben je op zoek naar inspiratie? Neem dan een kijkje op onze alles over brillen pagina en kijk je ogen uit!
Reageren is niet mogelijk