‘Mam, mag ik na het eten nog heel even op de playstation?’ Deze vraag doet bij menig ouders de nekharen recht overeind staan. Antwoord je met een ‘nee’, dan heb je een mokkend kind voor de rest van de avond. Antwoord je met een ‘ja’, dan ben je bang dat je kind vierkante ogen krijgt. Maar welk effect heeft het gamegedrag van jouw kind nou eigenlijk echt op de ogen?
In dit blog leggen we uit wat gamen voor impact heeft op de ogen van je kind en geven we antwoord op de vraag: ‘Hoe kan ik vierkante ogen bij mijn kind voorkomen?’
Lees direct meer over:
- Gamegedrag kind: zorgelijk of niet?
- Symptomen oogproblemen kinderen
- Gamegedrag kind: de richtlijnen
- 5 tips tegen vierkante ogen
- Extra tip
Is jouw kind ook veel aan het gamen? Een blauwfilterbril kan de oplossing zijn! Maak een afspraak bij de winkel bij jou in de buurt.
Gamegedrag kind: zorgelijk of niet?
Vanaf een bepaalde leeftijd is gamen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van een kind. Vooral bij jongens is dit het geval. Waar vroeger de discussie tussen ouder en kind voornamelijk ging over langer buitenspelen, is nu het grootste discussiepunt; langer gamen. Ouders maken zich zorgen over de impact van (veel) gamen op de ogen van hun kind. De uitspraak ‘Je krijgt nog eens vierkante ogen!’ blijft daarom een veelgebruikte uitspraak door ouders. Maar zijn deze zorgen terecht?
Zeker! Uit het onderzoek blijkt dat langdurig scherpstellen op een object dichtbij slecht is voor je ogen. Tijdens het gamen kijken de ogen van jouw kind steeds naar het scherm, waarbij ze vaak ook te dicht op het scherm zitten. Daarnaast knipperen de ogen tijdens het gamen aanzienlijk minder en worden de ogen vaker samengeknepen.
Te veel van dichtbij kijken is niet goed voor de ogen. Denk hierbij aan gamen op een smartphone, iPad en computer. Scherpstellen op iets dat dichtbij staat, zorgt ervoor dat je alles eromheen wazig ziet. Doe je dit vaak en langdurig, dan passen je ogen zich hierop aan en wordt veraf zien steeds moeilijker. Op een gegeven moment blijven je ogen permanent in deze ‘leesstand’. Je kind kan dan bijziend worden. Voor kinderen geldt dit des te meer, aangezien hun ogen nog niet volledig ontwikkeld zijn. De kans dat hun ogen beschadigen is daarom het grootst.
Symptomen oogproblemen kinderen
Het is lastig om erachter te komen of het zicht van jouw kind goed is of niet. Je kan dit als ouder zijnde niet zelf ervaren. Toch zijn er symptomen waarop je kan letten.
Je kind…
- zit vaak té dicht op de televisie;
- knijpt opmerkelijk veel met zijn ogen tijdens het gamen;
- wrijft in de ogen tijdens het gamen of televisie kijken;
- is volgens docenten ongeïnteresseerd / snel geïrriteerd tijdens de lessen;
- presteert op school (ineens) minder goed;
- loenst;
- houdt het hoofd opvallend schuin tijden het gamen of neemt een slechte houding aan;
- klaagt over hoofdpijn.
Al deze symptomen kunnen wijzen op oogproblemen bij jouw kind. Herken jij één of meerdere symptomen vaak in het gedrag van jouw kind, dan is het misschien goed om het zicht van jouw kind laten testen. Dit kan gemakkelijk met deze gratis online oogtest. Binnen 10 minuten heb je meer duidelijkheid over het zicht van jouw kind.
Gamegedrag kind: de richtlijnen
Dat langdurig gamen niet goed is voor de ontwikkeling van de ogen van jouw kind, is nu waarschijnlijk wel duidelijk. Maar hoelang mag jouw kind dan nog wel gamen? Het is lastig om exacte getallen te geven, omdat ieder kind verschillend reageert op schermgebruik. Kijk goed naar wat bij jouw kind past. We hebben de richtlijnen voor het gamegedrag kind per leeftijd in kaart gebracht.
- Jonger dan 2 jaar: 5 minuten per dag
- 2 – 4 jaar: 30 minuten per dag
- 4 – 6 jaar: 1 uur per dag
- 6 – 8 jaar: 1 uur per dag
- 8 – 10 jaar: 1,5 uur per dag
- 10 – 12 jaar: 2 uur per dag
- Vanaf 12 jaar: 3 uur per dag
Gamet jouw kind op een sombere zondag een keer iets langer dan in bovenstaande tabel wordt weergeven, dan is dat niet heel erg. Als jouw kind de dagen daarna bijvoorbeeld veel buiten speelt en niet aan het gamen is, zijn die extra minuten van die zondag te verwaarlozen.
5 tips tegen vierkante ogen
Na een lange dag heb je geen zin om voor de zoveelste keer met je kind in discussie te gaan over hoelang er gegamed mag worden. Als je dit elke dag moet doen, ben je sneller geneigd om toe te geven. Logisch! Maar door dit te doen is het voor jouw kind niet duidelijk hoelang er per dag gegamed mag worden; een goede reden voor discussie. Met onderstaande tips vermijd je de grootste discussies en weet jouw kind waar hij aan toe is!
Tip 1: Maak afspraken over de gametijd
Mag jouw kind de ene dag één uur gamen en de andere dag maar 30 minuten, dan kan er onbegrip ontstaan. Dit kan leiden tot discussie. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de gametijd van jouw kind. Je kunt je kind mee laten denken over de afspraken. Zo zal hij zich betrokken voelen en is de kans groter dat hij zich aan de regels houdt.
Leg ook uit waarom je afspraken maakt rondom het gamegedrag van je kind. Wellicht ontstaat er op deze manier leuke onderwerpen om vaker met je kind over te praten.
Tip 2: Wees duidelijk en consequent
Houd je aan de afspraken die je hebt gemaakt. Het is mogelijk dat dit in het begin discussie met zich mee zal brengen maar blijf jij consequent zal jouw kind uiteindelijk begrijpen dat discussie geen zin meer heeft en hij/zij het zal moeten doen met de afspraak die jullie hebben gemaakt.
Tip: schrijf de gemaakte afspraken op of maak ze visueel. Zo kun je er altijd naar verwijzen!
Tip 3: Gamegedrag kind begrijpen
Niets is zo frustrerend als onbegrip voor hetgeen wat voor jou zo duidelijk is. In het hoofd van jouw kind is het logisch dat er langere gametijd moet komen. Toon interesse in de games en speel desnoods een keer mee. Wanneer je begrijpt waarom je kind hier behoefte aan heeft, is het makkelijk om hierover in gesprek te gaan. Misschien kom je erachter dat sommige spellen makkelijker op pauze te zetten zijn dan andere. Dan begrijp je de volgende keer beter waarom jouw kind gefrustreerd reageert.
Wist je trouwens dat gamen niet alleen maar slecht is? Kinderen ontwikkelen motivatie en doorzettingsvermogen, leren strategisch en logisch nadenken en moeten vaak. Bovendien bestaan er ook educatieve games, waar je kindje van leert!
Tip 4: Stimuleer buitenspelen
Kinderen komen steeds minder buiten, terwijl dit juist zo goed is voor de ogen van kinderen. Buiten kijk je namelijk meer in de verte en niet op een scherm of boek. Deze afwisseling is goed voor de ontwikkeling van de ogen. Daarnaast is daglicht goed voor de gezondheid van de ogen.
Stimuleer om deze reden je kinderen om buiten te spelen. Bedenk iets waar zij blij van worden. Zouden ze het leuk vinden als je een keer mee klautert in de speeltuin? Of vinden ze het leuk om een speurtocht uit te zetten, waarbij ze – net als in een game – moeten zoeken naar muntjes, gadgets of punten? Maak het zo aantrekkelijk mogelijk en je zal zien dat ze sneller geneigd zijn om naar buiten te gaan. Bekijk ook eens ons ‘Kids doe boek’ met leuke buiten activiteiten!
Tip 5: Geef het goede voorbeeld
Als jouw kind(eren) jou de hele dag op je telefoon zien, is het moeilijk te begrijpen waarom zij dat zelf niet mogen. Geef dus het goede voorbeeld en leg je telefoon vaker weg. Bedenk alternatieven voor het gamen, zoals een potje voetbal buiten (ouders tegen de kinderen) of samen het lievelingsgerecht koken van je kind(eren).
Extra tip omtrent gamegedrag kind
Je hebt er vast weleens van gehoord: een blue light filter bril. Met een minimaliseer je de negatieve effecten op de ogen zoveel. Een blue light filter bril zorgt ervoor dat je kind rustiger kijkt en minder knijpt met de ogen. Uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat je kind minder last zal krijgen van vermoeide ogen. Deze brillen zijn zowel mét als zonder sterkte te verkrijgen! Lees ook: heeft je kind een blauwfilterbril nodig?
Reageren is niet mogelijk