Het kids doe boek: haal je ogen van ’t scherm & neem ze mee naar buiten!

Steeds meer kinderen staren voortdurend naar beeldschermen. Niet alleen om spelletjes te spelen of om video’s te bekijken, maar ook op school krijgen kinderen vaak les via een digiboard. Wanneer kinderen teveel en te vaak dichtbij kijken, kunnen zij bijziend worden. Buiten spelen is daarom heel goed voor de ontwikkeling van jonge ogen. Door het afwisselend ver weg en dichtbij kijken worden de ogen getraind. Uit verschillende onderzoeken is dan ook gebleken dat kinderen die veel buiten spelen, minder snel bijziend worden dan leeftijdsgenootjes die dat niet doen.

Het is heerlijk weer buiten! De zon schijnt, er ligt nog wat sneeuw en hopelijk kunnen we zelfs schaatsen. Reden genoeg om lekker naar buiten te gaan.
Om je een handje te helpen, ook op minder mooie winterse dagen, hebben we verschillende leuke buitenactiviteiten opgesomd:

 • Verstoppertje spelen
  Met verstoppertje spelen worden de kinderogen optimaal getraind. Naast je, achter je, voor je, in de verte en dichtbij. Je kijkt overal om iemand te vinden. Niet alleen een spelletje wat spannend is, maar het is ook nog eens super goed voor je ogen! Leuk om met een kleine of grote groep te doen.
 • Tikkertje
  Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde als bij verstoppertje spelen. Bovendien is dit spelletje ook nog eens heel goed voor het bewegen!
 • Schaatsen en slee├źn
  Met de weersvooruitzichten voor de komende weken zijn dit wellicht de leukste 2 activiteiten. Om het af te maken: warme chocolademelk en marshmallows doen het ook altijd goed.

 • Fietsen of steppen
  Wederom goed voor beweging, maar ook leuk om spelenderwijs kennis te maken met de verkeersborden in de buurt. Bovendien is het ook leuk om later thuis een eigen verkeersbord te knutselen.
 • Stoepkrijten
  Krijt een racebaan of doolhof in de tuin, op de stoep voor je deur of maak een parcours door de sneeuw en op het ijs. Gebruik je fantasie!
 • Knikkeren
  Een echt ouderwets spelletje, maar het blijft leuk: knikkeren. Verzamel de buurjongens en buurmeisjes en maak er een knikker contest van! Je kunt bijvoorbeeld van afvalmateriaal een knikkerbaan maken, met diverse hoogteverschillen met blokken en doosjes. Wie kan de langste baan maken of wie is het snelste met zijn/haar knikker om de baan af te leggen?
 • Een hut bouwen of in een boom klimmen
  Voor de stoere kids is dit altijd een leuke activiteit. Klimmen en klauteren is ook heel goed voor de creativiteit van een kind.
 • Ons kinder doe-boek downloaden om die boordevol staat met allemaal leuke buitenactiviteiten!

 

Natuurlijk snappen wij ook dat het niet altijd haalbaar is om je kind naar buiten te laten gaan. Het weer zit weleens tegen. Of je bent aan het koken of schoonmaken en vindt het even makkelijker om de tablet voor je kind aan te zetten. We begrijpen het! En het moet ook kunnen natuurlijk. Maar ook dan is het van belang om je kind wel op een verantwoorde manier gebruik te laten maken van schermen: na iedere 20 minuten beeldscherm, even 20 seconden in de verte kijken. Dit noemen we de 20-20 regel.

<< Meer weten over bijziendheid & de maximale totale beeldschermtijd voor jouw kind? Lees dit blog! >>

Reageren is niet mogelijk

Navigeer

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder