Handig: op vakantie een bril én lenzen mee

Je bent er helemaal klaar voor. Het vliegtuig staat al op je te wachten. Eindelijk is zo ver en ga je op vakantie. Hier heb je het hele jaar opgewacht. Maar tijdens het inpakken van je koffer loop je tegen een probleem aan: Neem je je lenzen of je bril mee? Of ga je ze afwisselen? Het liefst ga je goed voorbereid op pad, maar wat is verstandig?

Op vakantie is het ideaal om een bril en lenzen af te wisselen. Vooral lenzendragers kunnen eigenlijk niet zonder bril op vakantie. Als je ogen gaan ontsteken, kun je tijdelijk geen lenzen meer dragen. Maar welke lenzen zijn het meest ideaal voor op vakantie? En waarom is het eigenlijk zo handig om een bril en lenzen af te wisselen?

<< Weet je al welke lenzen jij mee wilt nemen op vakantie? Bestel jouw favoriete lenzen direct online in onze webshop! >>


Lees verder onder de afbeelding.

bril op vakantie

Siësta

Stel je eens voor: je bent op vakantie. ‘s Ochtends zet je even snel je bril op en haal je een krantje. Daarna zwem je een paar baantjes. Omdat een bril dan niet handig is, doe je lenzen in. Je bril zet je weer op als je ‘s middags een siësta houdt (het is tenslotte vakantie).

Dit zijn slechts een paar voorbeelden waarom het fijn is lenzen af te kunnen afwisselen met een bril en andersom. Als je lenzen draagt en een bril wilt meenemen, dan kun je bij je opticien terecht voor advies. Of misschien heb je zelfs al een bril die je af en toe draagt. Maar draag je meestal een bril? Dan is het goed om te weten dat er verschillende soorten lenzen zijn die je kunt meenemen: daglenzen, weeklenzen of maandlenzen.

Daglenzen

Daglenzen gooi je na één dag weg. Elke ochtend een nieuw setje lenzen indoen, is erg hygiënisch én de meest makkelijke optie. Je hoeft je lenzen niet schoon te maken aan het eind van de dag. En als je per ongeluk een lens kwijtraakt, is dat niet zo erg.

Weeklenzen

Weeklenzen kun je een week lang dag én nacht inhouden. Erg handig voor wie tijdens de vakantie de bloemetjes buiten zet en regelmatig overdag een dutje doet. En omdat je weeklenzen in principe niet of nauwelijks uit doet, speelt het schoonmaken ervan geen grote rol. Als je gaat zwemmen met weeklenzen in loop je wel risico’s. Dit vanwege zout, chloor of bacteriën in het zwemwater die de lenzen kunnen aantasten. Houd er ook rekening mee dat als je een week lang onafgebroken deze lenzen draagt, je daarna het beste een dag geen lenzen in kan doen om zo je ogen wat rust te geven.

Maandlenzen

Maandlenzen gaan, zoals de naam al zegt, een maand lang mee. Hiervan hoef je er dus minder mee te nemen, maar het is wel heel belangrijk om ze elke dag goed schoon te maken. Lenzenvloeistof mag dus niet ontbreken in je koffer. Net als bij weeklenzen brengt zwemmen met maandlenzen in risico’s met zich mee. En een lens kwijtraken is erg zonde voor de portemonnee.

Reservebril mee

Ook wanneer je op vakantie bent, kan het heel verstandig zijn om je reservebril mee te nemen. Dit hoeft geen éxtra bril te zijn, maar kan ook je zonnebril op sterkte zijn. Tijdens je vakantie bestaat de kans dat je bril beschadigt raakt, dat je een pootje kwijt raakt, of erger, dat je hem kwijt raakt. Als je ogen dan ontstoken zijn door de lenzen, of wanneer je geen lenzen bij je hebt, is het fijn om een reservebril mee te hebben.

Advies

Daglenzen zijn dus het meest geschikt om mee te nemen op vakantie. Kies je voor weeklenzen? Zorg er dan voor dat je ze na elke zwempartij goed schoonmaakt. Bij maandlenzen moet je dit iedere avond doen.

Tips

Hieronder geven we nog zeven handige tips voor bril- en lenzendragers, zodat je geen last krijgt van je ogen.

  1. Draag tijdens het vliegen het liefst een bril. De spray waarmee het vliegtuig gereinigd wordt, kan je lenzen aantasten.
  2. Neem, als je gaat vliegen, je lenzen en 100 ml (meer mag niet) lenzenvloeistof in je handbagage mee. Dan zit je niet zonder, mocht je koffer kwijtraken.
  3. Was je handen altijd goed met zeep en droog ze goed af voordat je je lenzen in of uit doet. En als de kwaliteit van het kraanwater te wensen overlaat, gebruik dan drinkwater uit een flesje om je handen schoon te maken.
  4. Bewaar de lenzenvloeistof altijd op een koele plek, bijvoorbeeld in de koelkast. En stel lenzenvloeistof, lenzen en je bril zo min mogelijk bloot aan hoge temperaturen. Laat deze bijvoorbeeld niet in de auto liggen.
  5. Je bril kan beschadigen door snelle temperatuurwisselingen. Pas daarom op bij het aanzetten van de airco als je de auto instapt.
  6. Als automobilist in landen als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje en Portugal ben je verplicht een reservebril mee te nemen. Daarnaast is het sowieso handig om altijd een extra bril bij je te hebben.
  7. Pas op met het poetsen van je brillenglazen op het strand. Van zand en zonnebrandcrème kunnen je glazen erg beschadigen.

Fijne vakantie!

<< Weet je al welke lenzen jij mee wilt nemen op vakantie? Bestel jouw favoriete lenzen direct online in onze webshop! >>

Reageren is niet mogelijk

Navigeer

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder