Waarom is de kostprijs van een multifocale bril relatief hoog?

En dan zegt je opticien opeens: ‘Wat dacht je van een multifocale bril?’. Meestal gebeurt dat als je al een bril voor veraf hebt, maar nu ook aan een leesbril toe bent. Dan is een multifocale bril inderdaad erg comfortabel! Wel is een multifocale bril kostbaarder dan een enkelvoudige bril. Waarom eigenlijk?

Ene bril af, andere bril op – het is een behoorlijk gedoe, als je een bril voor veraf nodig hebt én een leesbril. Gelukkig is er een prima oplossing: een multifocale bril. Een twee-in-een-bril, want je ziet alles in de verte én dichtbij haarscherp. En natuurlijk ook alles er tussenin, dankzij de vloeiende overgang.

Dertig tot veertig sterktes per glas

Dat is meteen de belangrijkste reden voor de wat hogere prijs. Want eigenlijk heeft een multifocale bril geen twee, maar wel 30 tot 40 verschillende sterktes. Van boven naar beneden vloeien al die verschillende sterktes heel geleidelijk in elkaar over, exact afgestemd op jouw ogen. Dat is specialistisch precisiewerk. Veel ingewikkelder dan enkelvoudig glas met één sterkte.

Heb je het gevoel dat je een bril nodig hebt voor zowel veraf als dichtbij? Ga dan langs bij de opticien voor een oogmeting. Maak vrijblijvend een afspraak!

Exacte pupilafstand

Dan de pupilafstand; de afstand tussen je pupillen. Als er bij jou wel eens een bril is aangemeten, dan weet je dat de opticien met een stift ‘puntjes’ op je nieuwe, ongeslepen glazen zet. Dat doen opticiens om aan te geven waar je pupillen zitten. Dat is het ‘brandpunt’. Precies op die plek moet het glas op een bepaalde manier geslepen worden, pas dan kun je je ogen op elke afstand goed scherp stellen. Bij enkelvoudig glas hebben opticiens daarin iets meer speling, omdat het glas geen ‘overgangsgedeelte’ heeft.

Bij multifocaal glas is er nul millimeter speelruimte om het brandpunt te bepalen. Ook weer vanwege alle verschillende sterktes, waarbij het veraf-, lees- en overgangsgedeelte precies bij jouw ogen moet passen.
Waar je opticien die puntjes zet, hangt ook af van het montuur dat je kiest. Het ene model staat bijvoorbeeld wat hoger op je neus dan het andere – dan moet het leesgedeelte op net even een andere plek worden ingeslepen.

Hoe breder, hoe comfortabeler

Hoe breder het overgangsgebied, hoe comfortabeler en rustiger je zicht. De sterktes lopen dan meer in elkaar over in een vloeiende beweging, waardoor je minder hoeft te schakelen. Vaak is een breder overgangsgebied ook prijziger. Daar hoef je natuurlijk niet altijd voor te kiezen.
Als je bijvoorbeeld een multifocale zonnebril wilt, dan vind je een minder breed overgangsgebied waarschijnlijk ook prima. Maar als je heel de dag een bril draagt, ook tijdens je werk en voor de tv, dan kun je beter voor een breder overgangsgebied gaan. Dat kijkt heerlijk!

Tijd, expertise & topkwaliteit glas resulteren in een hoge(re) kostprijs

Een perfecte multifocale bril maken door een deskundige opticien of optometrist vraagt tijd, expertise en topkwaliteit glas. Je kunt altijd rekenen op de kwaliteit van Pearle. Inderdaad, een multifocale bril is wat duurder – maar meestal nog altijd een stuk goedkoper dan twee enkelvoudige brillen. En zeker een stuk comfortabeler, doordat je één bril hebt voor elke verte!

onze
acties

bekijk onze acties

onze
brillen

bekijk onze brillen

maak een
afspraak

maak een afspraak

Plaats een reactie

Navigeer