Zo weet je of je een goede zonnebril hebt

Dat UV-straling slecht is voor de huid, weet je waarschijnlijk wel. Maar dat het ook slecht kan zijn voor je ogen, dat heb je misschien niet eerder gehoord. De invloed van UV-straling op je ogen kan leiden tot slechtziendheid, maar dit merk je pas op latere leeftijd. Een goede zonnebril is daarom erg belangrijk. Maar hoe onderscheid je een goede van een slechte? We zetten de belangrijkste kenmerken voor je op een rij.

UV-bescherming

Een goede zonnebril biedt volledige UV-bescherming. Je herkent dit aan (een sticker met) de aanduiding ‘100% UV’ of ‘UV400’. De kleur van de glazen zegt overigens niets over de UV-bescherming. Het is dus niet zo dat donkerdere glazen beter zijn dan lichte.

CE-markering

Ook belangrijk is de CE-markering. Deze geeft de kleurintensiteit aan en zegt in hoeverre je ogen beschermd worden tegen verblinding. Aan de percentages lichtabsorptie kun je zien hoeveel licht de glazen doorlaten.

  • CE 0: minder dan 20% lichtabsorptie. Een zonnebril met deze CE-markering beschermt buiten niet voldoende, maar is ideaal voor mensen die gevoelig zijn voor lichtinval en de bril binnen (bijvoorbeeld achter de computer) willen gebruiken.
  • CE 1: tussen de 20% en 57% lichtabsorptie. Met deze CE-markering beschermt je zonnebril voldoende op een (licht) bewolkte dag, maar hij is niet geschikt voor een écht zonnige dag.
  • CE 2: tussen de 57% en 82% lichtabsorptie. Met deze markering beschermt je bril voldoende tegen een lage zon, maar hij is nog niet geschikt voor fel zonlicht.
  • CE 3: tussen de 82% en 92% lichtabsorptie. Een zonnebril met CE 3 beschermt voldoende tegen fel zonlicht en is daarom doorgaans erg geschikt. Let wel op: hij is niet geschikt voor winter- en watersport.
  • CE 4: meer dan 92% lichtabsorptie. Deze markering wordt aangeraden voor tijdens het winter- en watersporten, maar juist afgeraden voor in het verkeer, juist omdat de glazen zo donker zijn.

Je ziet het: een zonnebril met CE-markering 3 is het meest ideaal voor het dagelijks leven. Deze beschermt je ogen tegen verblinding op zonnige dagen deze en is ook veilig tijdens het autorijden.

Polariserende glazen

Een zonnebril met polariserende glazen is altijd een aanrader. Deze glazen neutraliseren schitteringen en weerspiegelingen en zijn daarom erg geschikt in het verkeer en op het water.

Een goede zonnebril is juist afgesteld

Let er bij het kopen van je zonnebril ook op dat hij goed afgesteld is. De bril moet groot genoeg zijn om te voorkomen dat er zonlicht langs de boven-, onder- of zijkant in je ogen kan schijnen. Om je zonnebril goed af te laten stellen, kun je te allen tijde bij één van onze winkels terecht.

En ook als je een goede zonnebril hebt, is het belangrijk dat je voorzichtig bent. Daarom een aantal praktische tips:
1. Kijk met een zonnebril niet direct naar de zon. Dit mag alleen met een eclips- of lasbril.
2. Je kunt beter géén zonnebril dan een slechte zonnebril dragen. Door de donkere glazen verwijden je pupillen namelijk en dit maakt ze extra kwetsbaar voor UV-straling, die dus door een slechte zonnebril wordt doorgelaten.
3. Fototrope glazen, die donkerder worden naarmate er meer licht op valt, zijn niet geschikt voor in het verkeer. Wanneer je bijvoorbeeld een tunnel binnenrijdt, zal het even duren voordat je glazen lichter worden en je wat kunt zien. Dit is onveilig, dus draag bij voorkeur een gewone zonnebril met CE-markering 3 in het verkeer.

Ben jij voor deze zomer op zoek naar een goede zonnebril? Al onze zonnebrillen hebben CE-markering 2 of 3. Kijk online naar ons hele assortiment zonnebrillen of kom langs in één van onze winkels.

Plaats een reactie

Navigeer