Wat zijn multifocale lenzen en is het iets voor mij?

Draag je lenzen voor veraf, maar ben je nu ook aan een leesbril toe? Of heb je een multifocale bril en wil je (daarnaast) graag lenzen? Dan zijn multifocale lenzen misschien wel de perfecte kijkoplossing voor jou. Lees verder en ontdek hoe multifocale lenzen werken en of het iets voor jou is.

Met multifocale lenzen zie je veraf, dichtbij én alles daar tussenin. Superhandig dus. Je hebt het comfort van multifocaal zicht, gecombineerd met de voordelen van contactlenzen.

Doe onze online test om te zien of contactlenzen iets voor jou zijn!

Hoe werken multifocale lenzen?

De meeste multifocale lenzen werken zo: het centrum van de multifocale lens is het gedeelte waarmee je veraf scherp stelt. Via ‘de middenring’, richting de randen, zie je alles tussen veraf en dichtbij.

Het leesgedeelte zit helemaal rondom de buitenrand van de multifocale lenzen, dus dat zit ook altijd op de goede plek.

<< Overweeg je de overstap naar (multifocale) lenzen? Doe onze quiz en ontdek of het iets voor jou is! > >

 

Je hersenen filteren het scherpste beeld eruit

De lens bedekt je hele iris, daarom kijk je met multifocale lenzen altijd via alle sterktes tegelijkertijd. Daar merk je niets raars van, want je hersenen zorgen ervoor dat je alleen het beeld ziet waar je op wilt focussen. Je brein filtert gewoon het scherpste beeld eruit. Mooi geregeld toch?

Prima korte teksten lezen

Met multifocale lenzen zie je alles in de verte en het ‘tussengebied’ altijd haarscherp. Je kunt er zo’n 80% van de tijd prima mee lezen. Prijskaartjes, korte teksten, even op je tablet, enzovoorts.

Wil je een keer langer lezen, dan vinden sommige mensen het handig om naast hun multifocale lenzen ook even een eenvoudige leesbril op te zetten.

Een voor je dominante oog – een voor je niet-dominante andere oog

Er is nog een andere mogelijkheid. Er bestaan ook multifocale lenzen waarbij het middengedeelte is gereserveerd om mee te lezen. Richting de randen kijk je daarmee verder weg.

Als je deze lens in je dominente oog draagt, zie je daarmee veraf heel scherp. Het andere type lens draag je in je niet-dominante oog; daarmee kun je goed dichtbij zien. Je brein went hier snel aan en pikt gewoon weer het scherpte beeld eruit.

Met daglenzen kun je heel voordelig ontdekken of je deze combi fijner vindt.

Lichtblauw voor lezen en donkerblauw voor veraf

Verschillende soorten multifocale lenzen

Harde (vormvaste) multifocale lenzen maken we speciaal voor jou op maat. Pas na een jaar tot anderhalf jaar heb je weer nieuwe multifocale lenzen nodig. Duurzame keuze, dus.

Ga je liever voor het gemak en de hygiëne van multifocale daglenzen zijn? Of wil je multifocale maandlenzen? Dat kan, want deze zachte lenzen hebben we in alle veelvoorkomende sterktes. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor multifocale lenzen met cilinder.

Je draagt multifocale maandlenzen vanaf €31,50 per maand.
Je draagt multifocale daglenzen vanaf €54,50 per maand.

Handig om te weten!

Draag je al enkelvoudige lenzen? Alleen wennen aan multifocaal!

Als je al lenzen draagt, dan hoef je alleen aan het multifocale gedeelte te wennen. Je kunt dan in het begin wat wazig zien. Dat komt omdat je ogen dan weer veraf, dan weer dichtbij scherp stellen.

Je brein moet even leren omgaan met dat snelle schakelen. De een went daar sneller aan dan de ander, maar meestal heb je daar maar een paar dagen voor nodig. Bij lenzen gaat het sneller dan bij een multifocale bril.

<< Meer weten over wennen aan een multifocale bril? Lees het hier! >>

Je eerste keer lenzen? Start met zachte lenzen

Is dit de eerste keer dat je lenzen gaat dragen? Neem dan de tijd om zowel aan de lenzen zelf als aan het ‘multifocale’ te wennen. We adviseren je te beginnen met zachte multifocale lenzen. Die hoeven niet op maat gemaakt en kun je dus voordelig uitproberen.

Benieuwd of lenzen bij je passen?

Doe de lenzenquiz

Geen zonnebril op sterkte meer nodig

Extra bonus: met multifocale lenzen heb je geen zonnebril op sterkte meer nodig, dus je kunt een hele verzameling aanleggen. Voor elke outfit de perfect bijpassende zonnebril!

Ook fijn: met multifocale lenzen kun je zelfs dingen hoog boven je hoofd lezen. Bijvoorbeeld een reclamebord. Dat gaat wat lastiger met een multifocale bril, want daar zit het leesgedeelte onderin.

Altijd omruilgarantie

Samen met je opticien kun je bekijken of lenzen iets voor jou zijn. En of je dan zachte of harde lenzen kiest. Heel soms kun je echt niet aan (multifocale) lenzen wennen. Geen probleem, dan maak je gewoon gebruik van onze omruilgarantie. Maar waarschijnlijk is dat helemaal niet nodig!

Maak een afspraak

 

12 Reacties

 1. Helen Hofland

  Ik ben benieuwd naar multifocale lenzen maar ook zeker naar de prijs er van. Ik heb nu een multifocale bril.

 2. Helen Sanders

  Hallo, ik ben zeker geïnteresseerd in multifocale lenzen. Wat zijn de kosten om ze te testen of het iets is voor mij . Incl alles

  Groetjes Helen

 3. Yvette Vonke

  Hoe gaat het in zijn werk als je multifocale lenzen draagt EN de hele dag naar een computerscherm moet kijken? Is dat ook mogelijk?

 4. Stacey van team Pearle

  Hallo Helen,
  De prijs van multifocale lenzen hangt af van de genodigde sterkte en het gewenste merk. Kom gerust langs in de winkel in de buurt voor een vrijblijvende prijsopgave.
  Groetjes, team Pearle.

 5. Stacey van team Pearle

  Hallo Helen,
  De kosten van multifocale lenzen zijn moeilijk in te schatten zonder alle informatie voor handen te hebben. De prijs hangt namelijk af van de benodigde sterkte en het merk dat je kiest. Kom gerust langs in de winkel voor vrijblijvend advies.
  Groetjes, team Pearle.

 6. Stacey van team Pearle

  Hallo Yvette,
  Dat is ook zeker mogelijk. Bespreek voor de oogmeting op welke momenten je de lenzen zult gaan gebruiken zodat de opticien de sterktes op de juiste afstanden kan doorgeven.
  Groetjes, team Pearle.

 7. Hoe zit als je naast multifocaal ook een cilinder hebt? Kunnen lenzen dan ook?

 8. Team Pearle

  Hi!
  Multifocale lenzen zijn (maar wel in beperkte mate) mogelijk met cilinder. Het beste kun je naar de winkel gaan om te overleggen of dit voor jou een passende oplossing is.

 9. Team Pearle

  Hoi Lillian,

  Multifocale lenzen zijn zeker ook mogelijk met cilinder. Echter is dit aanbod wat beperkter. Om te kijken of jij in aanmerking komt voor deze multifocale lenzen, kun je het beste naar jouw opticien gaan om te overleggen of dit de bestpassende oplossing in jouw situatie is.

 10. Ik heb vandaag voor het eerst mijn lenzen in maar lezen gaat gelijk goed maar veraf is alles wazig .
  Is dat normaal ?

 11. Lisanne van team Pearle

  Hoi Keet
  Het kan zijn dat je ogen even moeten wennen aan je lenzen. Als je hier nog steeds last van hebt, is het verstandig om even langs een Pearle opticien te gaan.

  Groet
  Lisanne

Plaats een reactie

Navigeer