Wat is een goede oogmeting?

Het is verstandig om een oogmeting te laten doen als je vermoedt dat je een bril of lenzen nodig hebt. Maar wat houdt een goede oogmeting in? En door wie kan deze het beste worden uitgevoerd? In dit artikel geven we antwoord op die vragen.

Een oogmeting kan je laten doen bij al onze Pearle winkels. De resultaten van een oogmeting geven onder andere aan of je moeite hebt met dichtbij zien, veraf kijken of allebei. Verschillende professionals kunnen de meting doen, lees er meer over in dit artikel. Verder behandelen we de volgende onderwerpen:

 • Verschil opticien en optometrist
 • Een gewone oogmeting of een optometrisch oogonderzoek?
 • Hoe werkt een oogmeting en wat betekent de uitslag?

 

Ben je toe aan een oogmeting? Kom langs bij ons in de winkel voor vrijblijvend advies.

 

Lees verder onder de afbeelding.

wat is een goede oogmeting

Verschil opticien en optometrist

Een oogmeting kan worden uitgevoerd door een opticien of optometrist. We leggen het verschil uit tussen een opticien en optometrist.

Wat is een opticien?

Een opticien is opgeleid om brillen, contactlenzen en andere oplossingen aan te meten bij afwijkingen in de ogen. Het komt vaak voor dat een opticien een oogmeting uitvoert en advies geeft op basis van deze meting. Om opticien te mogen worden, heb je een afgerond mbo-diploma nodig.

Wat is een optometrist?

Een optometrist is oogmeetkundige en gespecialiseerd in de gezondheid van de buitenkant én binnenkant van ogen. Optometristen zijn breder en hoger opgeleid (hbo) dan opticiens en doen ondersteunend werk voor oogartsen.

Een gewone oogmeting of een optometrisch oogonderzoek?

Heb je het vermoeden dat je een bril of lenzen nodig hebt, maar heb je verder geen ernstige klachten? Dan kan je het beste een normale oogmeting laten doen. Deze oogmeting kan worden uitgevoerd door een opticien. Heb je ernstige klachten en het vermoeden dat er meer aan de hand is? Dan kan je een optometrist oogonderzoek aanvragen. Als blijkt uit een normale oogmeting dat je toch ernstige klachten hebt dan kan er alsnog een optometrisch onderzoek worden gedaan.

Een aantal redenen voor een optometrisch onderzoek:

 • Last van droge ogen of juist tranende ogen;
 • Pijn aan de ogen die gepaard gaan met lichtflitsen;
 • Hoofdpijnklachten;
 • Vermoeide ogen of dubbelzicht;
 • Gebruik van medicatie die invloed kan hebben op de ogen;
 • Hoge bloeddruk en diabetes;
 • Oogaandoeningen in de familie;
 • Niet kunnen wennen aan een multifocale bril.

Hoe werkt een oogmeting en wat betekent de uitslag?

Ben je toe aan een oogmeting? Dan is het wel prettig om te weten hoe dit in werking gaat. Bekijk de onderstaande video om erachter te komen wat jij kunt verwachten bij Pearle opticiens.

Na de oogmeting ontvang je direct de uitslag. Deze uitslag geeft onder andere aan of je verziend of bijziend bent. De opticien of optometrist gebruikt de uitslag per oogelement om de juiste oogcorrectie te bepalen en bespreekt met jou de mogelijkheden. De uitslag biedt houvast voor het laboratorium om de glazen in het montuur te plaatsen. Bij zware oogafwijkingen is soms aanvullend optometrisch onderzoek nodig.

Oogmeting stappenplan

Tijdens een oogmeting zal de opticien onderstaande stappen volgen:

 1. Kort vooronderzoek met de autorefractor;
 2. Gesprek over klachten en problemen met betrekking tot je ogen;
 3. Oogdrukmeting;
 4. Oogmeting met letterkaart;
 5. Landolt C test.

 

Twijfel je of je oogafwijkingen hebt en wil je niet direct naar een opticien? Doe dan eerst thuis de online oogtest.

onze
acties

bekijk onze acties

onze
brillen

bekijk onze brillen

maak een
afspraak

maak een afspraak

Plaats een reactie

Navigeer