Waarom kinderogen kwetsbaar zijn en hoe je ze beschermt met een zonnebril

Langzaam maar zeker blijft het weer langer licht buiten. De zon laat zich wat vaker zien. Dat betekent dat veel ouders weer met hun kind op pad gaan. Een dagje naar de speeltuin, het pretpark of zwembad, tijd om te genieten van de zon en het buiten zijn! Maar… de zon is niet alleen prettig, hij kan ook gevaarlijk zijn. Niet alleen voor je huid, maar ook voor je ogen. Met name kinderogen kunnen schade oplopen door de zon.

Kinderogen zijn zeer kwetsbaar voor veel licht en UV-straling. De blootstelling aan deze factoren kan zelfs leiden tot permanente oogbeschadiging. Daarom is het van belang om ze goed te beschermen. Waarom de ogen van kinderogen kwetsbaar zijn en hoe je ze beschermt, lees je in dit blog.

  • De kwetsbaarheid van kinderogen
  • Een goede kinderzonnebril
  • Mijn kind wil geen zonnebril

Ga voor maximale veiligheid en koop direct een zonnebril voor jouw kind online. Bekijk ons ruime assortiment.

De kwetsbaarheid van kinderogen

Kinderen zijn volop in de groei. Dat geldt ook voor hun ogen. In vergelijking met de ogen van een volwassene, is…

  • de pupil van een kinderoog groter waardoor er meer schadelijk UV-licht in valt;
  • de ooglens van minder beschermend pigment voorzien.

Wordt je kind regelmatig blootgesteld aan (te)veel zonlicht? Dan kan het permanente schade opleveren. Dit is niet meteen merkbaar, maar pas op latere leeftijd. De schade maakt het verschil tussen goed of slecht zicht.

Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Daarom moet je vooral met baby’s oppassen! Oogbeschadiging bij een baby kun je voorkomen met een goede baby zonnebril. Blijf daarom altijd in de schaduw, maak gebruik van een hoedje met een brede rand én zet een goede kinderzonnebril op om hun ogen volledig te beschermen.kinderzonnebril

Waar een goede kinderzonnebril aan moet voldoen

Maar wanneer dient je kind een zonnebril te dragen? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: zodra je ook zonnebrandcrème nodig hebt. Dat is vaak op het moment dat de zon op zijn felst is – tussen 11 en 15 uur – en wanneer je kind langere tijd buiten speelt.

Let op: ook op bewolkte dagen is er sprake van UV-straling! Vergeet niet dat de zon alle dagen van het jaar schijnt, in meer of mindere mate. Ook in de lente of herfst, of tijdens de wintersport is het aan te raden om je kind een zonnebril te laten dragen.

Zo kies je voor de maximaal beschermende werking

Een goede zonnebril is voorzien van:

  • de aanduidingen ‘100% UV’ of ‘UV400’;
  • een CE-markering, die de kleurintensiteit;
  • polariserende glazen, die schitteringen filteren.

Zorg ervoor dat de kinderzonnebril goed is afgesteld door een opticien. Als de zonnebril niet lekker zit of steeds afzakt betekent dat de zonnebril niet goed is afgesteld. Niet alleen draagt je kind de zonnebril met minder plezier, ook een slechte afstelling de kans dat er UV-straling in het oog valt.

Als je kind al een bril heeft, is een kinderzonnebril op sterkte een goede optie. Dan hoeft je kleine niet steeds te wisselen van montuur, maar heeft hij of zij alles in één. Denk je dat jouw kind toe is aan een bril? Dan biedt een oogmeting de uitkomst.

kinderzonnebril

Mijn kind wil geen zonnebril dragen, wat nu?

Benader het dragen van een zonnebril op een positieve manier: door een zonnebril te geven als beloning voor goed gedrag. Daardoor wordt een zonnebril dragen een cadeautje. En vertel je kind tijdens het passen van een zonnebril natuurlijk dat het hem of haar super stoer staat!

Maar de belangrijkste tip: geef zelf het goede voorbeeld. Draag altijd een zonnebril, ook als de zon minder fel schijnt. Kinderen kopiëren 9 van de 10 keer het gedrag van hun ouders en vragen dan vanzelf naar een eigen zonnebril.

Kinderzonnebrillen bij Pearle Opticiens

Bekijk ons assortiment kinderzonnebrillen.

Tip: in de winkels is nog veel meer keuze. Ga langs bij Pearle bij jou in de buurt en vraag naar hun assortiment kinderzonnebrillen.

 

onze
acties

bekijk onze acties

onze
brillen

bekijk onze brillen

maak een
afspraak

maak een afspraak

Plaats een reactie

Navigeer