Wanneer heb je een computerbril nodig?

Zit je elke dag zo’n twee uur of langer achter een beeldscherm? Dan ben je waarschijnlijk erg blij met een computerbril. ‘Ja hoor, nog een bril, is dat echt wel nodig?’ denk je nu misschien. Maar geloof deze blogger (met computerbril); het werkt absoluut een stuk fijner.

Een computerbril is echt anders dan een multifocale bril of een leesbril. Een multifocale bril is niet zo geschikt voor beeldschermwerk, omdat die je vooral goed zicht voor dichtbij en veraf geeft. Er zit wel een ‘beeldschermsterkte’ in het glas verwerkt, maar die zit net onder het ‘verkijkdeel’. Daarom moet je je kin iets omhoog tillen, als je achter je computer zit. Ook staat je beeldscherm te dichtbij om op ‘veraf’ scherp te stellen en te ver weg voor ‘dichtbij’. Hetzelfde geldt voor je leesbril, maar dan andersom.

Breed en scherp zicht

De glazen van een computerbril zijn zó geslepen, dat ze je een breed en scherp zicht op je beeldscherm geven. Maar ook op de papieren die voor je op je bureau liggen. Heel handig als je veel switcht tussen je papieren info en je beeldscherm. Een computerbril is dus eigenlijk een leesbril en een beeldschermwerkbril ineen.

Computerbril
Helder en rustig zicht op beeldschermafstand
Multifocale bril
Twee optimale kijkgebieden,
het kijkgebied voor de tussenafstand is erg smal
Leesbril
Dichtbij optimaal zicht op een afstand van ongeveer 30 tot 40 cm

Ontspannen spieren – geen hoofdpijn

Zonder computerbril moet je vaak en beetje met je ogen knijpen om te zien wat er op je scherm staat. Daarvan gaan ze tranen en raken snel vermoeid. Ook buig je waarschijnlijk je nek naar voren – een onnatuurlijke houding die je nek- en schouderspieren voortdurend onder spanning zet. En met je multifocale bril op kijk je dus voortdurend een tikje omhoog.

Logisch dus dat dit allemaal voor spierpijn en hoofdpijn kan zorgen, als je het te lang doet. Met een computerbril heb je hier veel minder last vast van. Je kunt gewoon een stuk langer achter elkaar ontspannen werken.

Bril met blue coating: nog rustiger

Als je wilt, kun je je computerglazen ook laten voorzien van blue coating. Dat is een dun laagje dat het blauwe licht van je beeldscherm neutraliseert. Maar ook dat van je smartphone en tablet. Bovendien zorgt het voor minder lichtschittering en een scherper contrast.

Zelf zie je trouwens niets van het laagje en degene die jou aankijkt ziet alleen een licht blauwpaarse glans. Blue Coating hoeft niet persé; het is gewoon nóg fijner. Een extra wapen tegen vermoeidheid en overbelasting van je ogen.

Computerbril wordt vaak vergoed door je werkgever

De kans is groot dat je behoorlijk vaak achter een beeldscherm zit voor je werk. Als je daar lichamelijke klachten van krijgt, kan een computerbril dus helpen. Volgens de Arbowet is je werkgever dan verplicht (een deel van) de kosten van je computerbril te vergoeden. Je computerbril kan dus behoorlijk wat goedkoper uitvallen – of zelfs helemaal gratis zijn. Check bij je werkgever wat de afspraken hierover zijn binnen jouw organisatie.

Voordelen van een computerbril

Even alle voordelen op een rij. Een computerbril zorgt voor:

 • rust voor je ogen
 • beter zicht op je werkplek
 • minder snel tranende ogen
 • de juiste houding – dat voorkomt hoofd- en spierpijn
 • efficiënt en ontspannen werken
 • je werkgever betaalt (mee)

 

Ook fijn: computerglazen passen in elk montuur, dus je kunt de allermooiste bril uitzoeken!

4 Reacties

 1. Tiny postma

  Heb een leesbril, sterkte 2.5. Moet een computerbril ook die sterkte hebben ?

 2. team Pearle

  Hallo Tiny,
  Als deze sterkte nog actueel is, kun je deze sterkte ook in een computerbril laten zetten. Bij de computerbril kun je echter ook de sterkte op ‘computerafstand’ erin laten zetten, in plaats van ‘leesafstand’ (een combinatie is overigens ook mogelijk) dus wellicht heb je voor jouw computerafstand geen of een andere sterkte nodig. Laat je ogen daarom altijd van tevoren opmeten voor de juiste sterkte op de gewenste afstanden. Succes!
  Groetjes, team Pearle.

 3. Hallo,

  Vanaf welke prijs hebben jullie beeldschermbrillen op sterkte??

 4. team Pearle

  Hallo Bram,
  Brillenglazen voor computerbrillen zijn al verkrijgbaar vanaf 90 euro. Een tof montuur heb je al voor 30 euro en een extra blauwfilteroptie kost 20 euro. Tip: misschien vergoed je werkgever je computerbril! Dit kun je navragen bij jouw HR-afdeling. Ook kan het zijn dat de zorgverzekeraar een deel van de kosten vergoedt.
  Groetjes, team Pearle.

Plaats een reactie

Navigeer