Wanneer heb je een computerbril nodig en wordt deze vergoed?

Een computerbril is een ware uitkomst als je dagelijks zo’n twee uur of langer op een beeldscherm werkt. Maar wat is een computerbril en wordt deze vergoed?

In dit artikel staan wij stil bij de volgende onderwerpen:

Waarom multifocaal minder geschikt is voor computerwerk

Een computerbril is echt anders dan een multifocale bril of een leesbril.

Een multifocale bril is niet zo geschikt voor beeldschermwerk, omdat die je vooral goed zicht voor dichtbij en veraf geeft. Er zit wel een ‘beeldschermsterkte’ in het glas verwerkt, maar die zit net onder het ‘verkijkdeel’. Daarom moet je je kin iets omhoog tillen als je achter je computer zit.

Ook staat je beeldscherm te dichtbij om op ‘veraf’ scherp te stellen en te ver weg voor ‘dichtbij’. Hetzelfde geldt voor je leesbril, maar dan andersom.

Wat is een computerbril?

De glazen van een computerbril zijn zó geslepen dat ze je een breed en scherp zicht op je beeldscherm geven. Maar ook op de papieren die voor je op je bureau liggen. Heel handig als je veel switcht tussen je papieren info en je beeldscherm. Een computerbril is dus eigenlijk een leesbril en een beeldschermwerkbril in één.

Computerbril
Helder en rustig zicht op beeldschermafstand
Multifocale bril
Twee optimale kijkgebieden,
het kijkgebied voor de tussenafstand is erg smal
Leesbril
Dichtbij optimaal zicht op een afstand van ongeveer 30 tot 40 cm

Meer weten over de computerbril? Ontdek of het wat voor jou is!

Ontspannen spieren – geen hoofdpijn

Zonder computerbril moet je vaak en beetje met je ogen knijpen om te zien wat er op je scherm staat. Daarvan gaan ze tranen en raken snel vermoeid. Ook buig je waarschijnlijk je nek naar voren – een onnatuurlijke houding die je nek- en schouderspieren voortdurend onder spanning zet. En met je multifocale bril op kijk je dus voortdurend een tikje omhoog.

Logisch dus dat dit allemaal voor spierpijn en hoofdpijn kan zorgen, als je het te lang doet. Met een computerbril heb je hier veel minder last vast van. Je kunt gewoon een stuk langer achter elkaar ontspannen werken.

Alle voordelen op een rij

Een computerbril zorgt voor:

 • rust voor je ogen
 • beter zicht op je werkplek
 • minder snel tranende ogen
 • de juiste houding – dat voorkomt hoofd- en spierpijn
 • efficiënt en ontspannen werken

Ook fijn: computerglazen passen in elk montuur, dus je kunt de allermooiste bril uitzoeken!

Bril met blue coating: nog rustiger beeld!

Als je wilt, kun je je computerglazen ook laten voorzien van blue coating. Dat is een dun laagje dat het blauwe licht van je beeldscherm neutraliseert. Maar ook dat van je smartphone en tablet. Bovendien zorgt het voor minder lichtschittering en een scherper contrast.

Zelf zie je trouwens niets van het laagje en degene die jou aankijkt ziet alleen een licht blauwpaarse glans. Blue Coating hoeft niet persé; het is gewoon nóg fijner. Een extra wapen tegen vermoeidheid en overbelasting van je ogen.

Wordt een computerbril vergoed?

De kans is groot dat je behoorlijk vaak achter een beeldscherm zit voor je werk. Als je daar lichamelijke klachten van krijgt, kan een computerbril dus helpen. Volgens de Arbowet is je werkgever dan verplicht (een deel van) de kosten van je computerbril te vergoeden.

Je computerbril kan dus behoorlijk wat goedkoper uitvallen – of zelfs helemaal gratis zijn. Check bij je werkgever wat de afspraken hierover zijn binnen jouw organisatie.

Meer weten over de computerbril? Lees er meer over!

onze
acties

bekijk onze acties

onze
brillen

bekijk onze brillen

maak een
afspraak

maak een afspraak

15 Reacties

 1. Lisanne van team Pearle

  Beste,

  Het kan zijn dat je moet wennen aan je nieuwe multifocale glazen. Je leest dat hier in ons blog: https://blog.pearle.nl/wennen-aan-een-multifocale-bril/.
  Mocht je echt niet kunnen wennen, mag je bij Pearle altijd gebruik maken van onze wengarantie. Dit betekent dat je ibnnen 2 maanden je glazen omruilen (mits onbeschadigd natuurlijk).

  Hopelijk kun je er aan wennen!

  Groet,
  Lisanne van Team Pearle

 2. Lisanne van team Pearle

  Hoi Amber,

  Dat zou kunnen. Maar mijn collega’s in de winkel zijn de echte experts, ik zou je dus adviseren om even bij hen langs te gaan en te informeren naar de opties.
  Veel succes!

  Groeten,
  Lisanne van team Pearle

 3. Hallo,

  Ik heb een oogmeting gedaan waar een kleine sterkte voor veraf kijken uitkwam, terwijl ik meer moeite heb met lezen op de computer wat mij dichtbij lijkt ipv veraf. Kan een computerbril hier alsnog bij helpen?

 4. Ik heb net mijn multifocale bril binnen van jullie, maar het is niet te doen achter computer. Heb ik nu meer brillen nodig. Ik snap er niks van. Met mijn goedkoper oude leesbril zie ik beter achter de computer dan de dure nieuwe multifocale bril van jullie.

 5. Ben 3 weken terug aan mijn linker oog geopereerd voor staar, kijk vrij veel op mijn telefoon,-tablet,en computers, zeker wel 5-6 uur op een dag,maar klaagde tegen mij zoon over soms als slecht de tekst,en ondertiteling van de iconen te kunnen lezen,hij gaf mij het advies om langs Pearle te gaan om een computer bril,en die manager in Middelharnis adviseerde mij om nog een maand te wachten,met met opmeten van de computer rol,om de ogen te laten wennen aan de operatie,en de nieuwe bril.
  Goed advies,en tip van deze man.
  Met vriendelijke groet Jan van Brouwershaven.

 6. team Pearle

  Hallo Lucas,
  Goed dat je je hierover inleest! Hoofdpijn kan een symptoom zijn van uiteenlopende oorzaken. In dit geval lijkt inderdaad het vele beeldschermgebruik van invloed te zijn. Het is echter niet zo dat blauwlicht per se hoofdpijn veroorzaakt, wel verminderde slaapkwaliteit. Waarschijnlijker is dat je ogen toch achteruit zijn gegaan door het vele dichtbij kijken (namelijk op je computer en eventueel andere schermen) waardoor je ogen zich steeds meer moeten aanspannen om je zicht scherp te krijgen. Deze inspanning kan hoofdpijn veroorzaken. Kom gerust langs voor een vrijblijvende, gratis oogmeting, dan weet je het zeker. Je kunt er dan bekijken of je een computerbril met sterkte en blauwlichtfilter neemt, of alleen met het filter. Daarnaast blijft het voor iedereen een aanrader om je ogen 20 seconden rust te geven na 20 minuten naar je beeldscherm kijken en elke dag 2 uur buiten te zijn zodat je je ogen voor veraf zicht blijft trainen en zo je ogen rust geeft. Succes!
  Groetjes, team Pearle.

 7. Ik heb tot nu toe nooit een bril gehad, maar sinds kort merk ik dat ik aan het einde van de werkdag hoofdpijn begin te krijgen. Heeft het dan nut om een computerbril zonder scherpte aan te schaffen?

 8. team Pearle

  Hallo Sheetal,
  Het is niet gek dat je na meer dan 9 uur achter een computer last krijgt van geïrriteerde ogen en zelfs hoofdpijn. Onze ogen zijn niet gemaakt om zo lang achter elkaar dichtbij te kijken. Daarom is het slim de 20/20/2-regel aan te houden: na 20 minuten op een beeldscherm (dus ook je mobiel), moet je 20 seconden in de verte kijken. Daarnaast is het belangrijk 2 uur per dag buiten te zijn omdat je ook op die manier je ogen blijft trainen op veraf zicht. De meeste mensen hebben bovendien een kleine oogafwijking. Doordat jij zoveel dichtbij kijkt, kan zelfs die kleine afwijking vermoeiend zijn voor je ogen. Een computerbril met een kleine oogcorrectie kan ze rust geven. Of je neemt een bril zonder sterkte en laat er een blauwlichtfilter in zetten. Zo geef je je ogen ook meer rust en zul je minder klachten ervaren. Kom gerust langs bij een Pearle in de buurt voor vrijblijvend advies of een oogmeting.
  Groetjes, team Pearle.

 9. Beste Pearl,

  Ik draag zelf geen bril maar heb ontzettend last van mijn ogen als ik achter de computer zit. Ik werk meer als 9uur per dag achter de computer. Ik heb altijd last van wazig zien/brandende ogen/rode ogen/hoofdpijn en betrap mezelf heel vaak dat ik mijn ogen samen knijp om teksten te lezen op het scherm. Is een computerbril voor mij een optie ook wanneer ik zelf niet bril?

  mvg,
  Sheetal

 10. team Pearle

  Hallo Senna,
  Dit is heel herkenbaar en veel mensen lopen hier tegenaan. Daarom is de computerbril een uitkomst. Een computerbril is officieel geen multifocale bril maar heeft wel sterktes voor verschillende afstanden: voor de papieren op je bureau maar ook voor je beeldscherm. Zo hoef je maar één bril te gebruiken op werk. Kom gerust langs bij een Pearle winkel in de buurt om de beste optie te bespreken met een specialist.
  Groetjes, team Pearle.

 11. Hallo,
  Ik werk achter PC (8 uur per dag) en mij R en L Workforce Longview 1.6
  maar ik zie niet documenten met kleine letters op mij bureau (letters zijn +/- 1mm maar wel met bril +3) daarom ik heb 2 brillen op mijn bureau.
  Heeft u een oplossing voor mij om een bril dragen, ik zie op de site dat een multifocaal is niet goed achter PC,
  en wat is de prijs van die bril ?
  Met vriendelijke groet Senna

 12. team Pearle

  Hallo Bram,
  Brillenglazen voor computerbrillen zijn al verkrijgbaar vanaf 90 euro. Een tof montuur heb je al voor 30 euro en een extra blauwfilteroptie kost 20 euro. Tip: misschien vergoed je werkgever je computerbril! Dit kun je navragen bij jouw HR-afdeling. Ook kan het zijn dat de zorgverzekeraar een deel van de kosten vergoedt.
  Groetjes, team Pearle.

 13. Hallo,

  Vanaf welke prijs hebben jullie beeldschermbrillen op sterkte??

 14. team Pearle

  Hallo Tiny,
  Als deze sterkte nog actueel is, kun je deze sterkte ook in een computerbril laten zetten. Bij de computerbril kun je echter ook de sterkte op ‘computerafstand’ erin laten zetten, in plaats van ‘leesafstand’ (een combinatie is overigens ook mogelijk) dus wellicht heb je voor jouw computerafstand geen of een andere sterkte nodig. Laat je ogen daarom altijd van tevoren opmeten voor de juiste sterkte op de gewenste afstanden. Succes!
  Groetjes, team Pearle.

 15. Tiny postma

  Heb een leesbril, sterkte 2.5. Moet een computerbril ook die sterkte hebben ?

Plaats een reactie

Navigeer