Tips voor lenzendragers: zo doe je lenzen handig in en uit!

Lenzen in- en uitdoen kan in het begin nogal lastig zijn. Maar op een gehaaste maandagochtend kun je het je niet permitteren om er te veel tijd aan kwijt te zijn. We vroegen daarom onze opticiens om een stappenplan te maken én de beste praktische tips voor jou op een rij te zetten.

Als je voor het eerst contactlenzen draagt, kan het in- en uitdoen van lenzen bést een uitdaging zijn. Je moet er een handigheid in krijgen en die krijg je door te blijven oefenen. Daarom hebben wij alle stappen speciaal voor jou op een rij gezet.

Succes!

Stappenplan

Voor het in- en uitdoen van je lenzen is er een aantal handigheidjes. Hieronder nemen we de rechterlens als voorbeeld. Voor de linkerlens doe je alles precies tegenovergesteld.

Harde of zachte lenzen indoen

1. Was je handen.
2. Pak met links de lens uit de houder en plaats deze op je rechterwijsvinger.
3. Doe je linkerarm over je hoofd en trek met deze hand het bovenste ooglid van je rechteroog omhoog.
4. Met je rechtermiddelvinger trek je je onderste ooglid van dit oog omlaag.
5. Kijk met beide ogen vooruit (bijvoorbeeld in de spiegel) en plaats de lens in je oog.
6. Laat de oogleden los en knipper voorzichtig een paar keer.

De tekst gaat verder onder de video.

Zachte lenzen uitdoen

1. Was je handen.
2. Doe je linkerarm over je hoofd en trek met deze hand het bovenste ooglid van je rechteroog omhoog.
3. Met je rechtermiddelvinger trek je je onderste ooglid omlaag.
4. Pak tussen de duim en wijsvinger van je rechterhand de lens uit je oog.

Harde lenzen uitdoen

1. Was je handen.
2. Buig je hoofd wat naar voren en maak je ogen groot.
3. Plaats je linkerhand onder je oog.
4. De wijsvinger van je rechterhand doe je in de buitenste ooghoek en daarna trek je je ooghoek richting je oor. Even knipperen en je lens valt zo op je vinger.

De tekst gaat verder onder de video.

Heb je echt alles geprobeerd en lang geoefend, maar krijg je er gewoon geen handigheid in? Dan raden wij aan om even langs te gaan bij een opticien in jouw buurt. Hij helpt je handigheid te krijgen, zodat je probleemloos je lenzen kunt gebruiken.

Tips voor het in- en uitdoen van lenzen

Tip 1. Begin altijd met dezelfde kant!

Begin bij het lenzen in- en uitdoen altijd met dezelfde kant, bijvoorbeeld rechts. Zo verklein je de kans dat je de verkeerde lens in het verkeerde oog doet. Bij de zachte variant is het belangrijk om te controleren of ze niet binnenstebuiten zitten. Dit zie je als de randen van de lens naar buiten zijn geklapt.

Tip 2. Gebruik lenzenvloeistof bij het uitdoen

Druppel lenzenvloeistof in je oog alvorens je de lenzen eruit haalt. Hierdoor komt de lens wat losser te zitten en kun je hem gemakkelijker uit je oog halen. Voor het uitdoen van harde lenzen kun je eventueel een zuigertje gebruiken.

Tip 3. Doe je lenzen in vóór je make-up aanbrengt

Je kunt gewoon make-up dragen als je contactlenzen draagt, maar doe ze wel altijd eerst in voor je begint met je make-up. ’s Avonds haal je eerst je lenzen uit je ogen voor je je make-up eraf haalt.

Tip 4. Zorg voor een goede hygiëne

Als je lenzen draagt, voel je vuil in je ogen sneller. Daarom is een goede hygiëne erg belangrijk. Was je handen voordat je je contactlenzen in- of uitdoet. Gebruik daarnaast lenzenvloeistof, en geen kraanwater, om je ze schoon te maken. Vervang tevens regelmatig je lenzendoosje.

Tip 5. Draag lenzen niet te lang

Draag je voor het eerst lenzen? Laat je ogen hier dan eerst aan wennen. Begin het dragen met 2 tot 4 uur per dag en voer dit elke dag met 2 uur op. Draag lenzen ook niet langer dan 14 tot 16 uur per dag, want je ogen moeten ook ‘bijkomen’.

Daarnaast is het verstandig om na het opstaan een half uur te wachten voordat je je lenzen indoet. Je ogen worden tijdens het slapen namelijk iets boller en slinken overdag. Als je even wacht, kun je je lenzen eenvoudiger indoen. En ga nooit met je contactlenzen in slapen. Tenzij je nachtlenzen hebt natuurlijk.

Tip 6. Niet wrijven!

Is het gelukt om je lenzen in te doen? Heel goed! Als de lens niet lekker zit, wrijf dan niet in je oog. Haal de lens uit je oog, maak ‘m schoon en doe de lens daarna weer opnieuw in.

Tip 7. Schakel hulp in

Lukt het ondanks deze tips niet om je lenzen goed in- en uit te doen? Wees dan niet bang om hulp te vragen. Misschien is er een vriend of familielid die ervaring heeft. Of breng een bezoek aan een van onze opticiens. Zij staan voor je klaar voor extra advies en begeleiding.

Plaats een reactie

Navigeer