Terugkijken op 20 jaar Jan Smit

Dit jaar vierde Jan Smit dat hij twintig jaar in het vak zit. Om zijn jubileum te vieren, toerde Jan door heel Nederland met een Elfstedentour. Hiermee trad hij op in elf verschillende steden en in veel steden gaf hij een foto- en signeersessie in een Pearle winkel.

In september kwam zijn nieuwe album uit: 20. Het album is – uiteraard – een groot succes en samen met Broederliefde heeft hij een gouden plaat gekregen voor de nieuwe single Kom Dichterbij Me. Het succes lijkt de zanger aan te komen waaien, maar hij werkt er ook hard voor. Hoe kijkt Jan terug op de afgelopen twintig jaar?

Zijn jeugd was bijzonder. Meer dan 200 dagen per jaar zit de jonge Jantje Smit in het buitenland, waar hij jaarlijks meer dan 300 keer optreedt. Toch vond hij het niet zwaar: “Nee, iedereen werkt toch elke dag? Al het reizen was voor mij een pre, mijn leeftijdsgenoten zaten nog op school. Ik kreeg een aangepast lesrooster en hoefde minder proefwerken te maken. Ondertussen was ik toen ik 15 was al in dertig landen geweest.”

We vragen Jan of hij de vergelijking met Justin Bieber begrijpt. “Hij is natuurlijk een megaster, maar het verhaal is hetzelfde”, begint Jan voorzichtig. “We zijn allebei als kindsterren begonnen en we hebben allebei de sprong als volwassene ook gered. Hij heeft het natuurlijk gemaakt. Of je het nou wel of niet leuk vindt, ik heb de overgang van kind naar volwassene wel doorstaan. Op jonge leeftijd successen scoren en daarna overstappen op een totaal ander genre, ik zie daar zeker parallellen.

De laatste jaren werkt Jan ook veel samen met andere artiesten, waaronder met Kraantje Pappie, Gerard Joling en Julio Iglesias. “Op muzikaal gebied heb ik inmiddels bijna alles gedaan. Ik betrap me er inderdaad op dat ik de laatste jaren vaak duetten doe. Een duet zorgt voor afwisseling, meer uitdaging.” En de samenwerkingen hebben nog een voordeel: “Dankzij de jongens van Broederliefde krijg ik veel meer streams op YouTube en Spotify. Dat is nieuw.”

Voor een ander jubileum vloog Jan vorige maand met zijn vrouw Liza naar New York, ze zijn namelijk vijf jaar getrouwd. “Dat waren vijf mooie dagen, middenin de Amerikaanse verkiezingen”, zegt Jan. “Het was leuk om te zien hoe dramatisch ze daar doen. We zijn vaker in New York geweest, maar dit keer was het extra speciaal om daar te zijn.” De politiek volgt hij ook op de voet. “Zeker het schouwspel tussen die twee titanen. Wij zaten op Rockefeller Center. Hillary zat een kilometer verderop, Trump nog geen 800 meter.”

Vooruitkijken

Jan heeft in zijn twintig jaar bijna alles bereikt. Nog een doel staat: opnieuw succes in Duitsland. Begin 2017 komt de nieuwe cd van Klubbb3 (het trio dat hij samen vormt met de Belg Christoff De Bolle en de Duitser Florian Silbereisen) uit en daarna begint voor Jan’s begrippen een bescheiden tour. Over drie jaar zou een stadiontour de ultieme bekroning zijn. “Mensen zijn mij in Duitsland nog niet vergeten. Ik heb vroeger daar meer dan een miljoen cd’s verkocht. Nog steeds word ik gevraagd om op die cd’s handtekeningen te zetten, maar nu wil ik het met nieuwe muziek proberen.”

Naast zanger, presentator en acteur is Jan ook bestuurslid van FC Volendam. Als hij moet kiezen tussen zijn club kampioen in de Eredivisie of een succesvolle tournee in Duitsland, dan is de keuze snel gemaakt: “Volendam kampioen, zonder twijfel. Als het moet zou ik daarvoor nu al stoppen, haha.”

Plaats een reactie

Navigeer