Wat is presbyopie?

Presbyopie is de medische term voor ouderdomsverziendheid. Hoe ouder we worden, hoe moeilijker het is om dingen van dichtbij scherp te zien. Vooral lezen wordt lastiger. Denk aan het lezen van de krant of de kleine lettertjes in een bijsluiter. 

Als je presbyopie hebt, dan betekent dit niet dat je ogen achteruit zijn gegaan. Het heeft namelijk te maken met het stijver worden van de ooglens. Hierdoor kun je minder goed accommoderen. Accommoderen is het aanpassen van de sterkte van de ooglens om op een bepaalde afstand scherp te kunnen zien.

Het stijver worden van de ooglens begint bij veel mensen rond de leeftijd van 40 en stopt rond de leeftijd van 65. 

Presbyopie is een vorm van verziendheid. Lees meer over verziendheid.

Wat zijn de symptomen van presbyopie?

Hieronder zetten we de belangrijkste symptomen van presbyopie voor je op een rijtje:

  • Je kunt dingen van dichtbij niet goed meer zien. Vooral lezen wordt een uitdaging. Dit kan weer leiden tot vervelende klachten, zoals hoofdpijn en vermoeide ogen.
  • Je houdt dingen als je telefoon of een boek steeds verder van je af om de tekst scherp te stellen. 
  • Je kunt minder snel schakelen tussen objecten van dichtbij en objecten van veraf. Dit noemen we ook wel accommoderen. Je ogen hebben dus wat meer tijd nodig om scherp te stellen.  

Wat is de oorzaak van presbyopie?

Het woord zegt het eigenlijk al: ouderdomsverziendheid heeft alles te maken met ouder worden. Hoe ouder je wordt, hoe stijver de ooglens wordt, waardoor je niet goed meer kunt accommoderen. Dit begint rond je 40e en stabiliseert rond de leeftijd van 65. 

Hoe ziet de behandeling van presbyopie eruit?

Ouderdomsverziendheid kan op diverse manieren behandeld worden, namelijk door middel van:

  1. Een lees- of multifocale bril. Een leesbril zorgt ervoor dat je dichtbij weer scherp ziet. Het nadeel van een leesbril is dat je er niet mee in de verte kunt kijken. Dit betekent dat je gedurende de dag je leesbril vaak op en af moet zetten. Een multifocale bril bevat zowel een leesgedeelte voor dichtbij als een gedeelte voor veraf. Met een multifocale bril zie je dus zowel dichtbij als veraf scherp. Een multifocale bril kun je dan ook de hele dag dragen. 

  2. Contactlenzen. Als je liever geen bril wilt dragen, dan kun je kiezen voor multifocale contactlenzen. Multifocale contactlenzen doen hetzelfde als een multifocale bril. 

  3. Een laserbehandeling. Tijdens een ooglaserbehandeling wordt de vorm van het hoornvlies door middel van een laserstraal aangepast. Voor de behandeling wordt het oog verdoofd met oogdruppels, zodat je er niets van voelt. 

Overleg altijd met je oogarts, opticien of optometrist wat voor jou de beste behandeling is.

Kom langs en laat je ogen controleren

Denk jij dat je ouderdomsverziendheid hebt? Negeer de symptomen niet en laat je ogen gratis controleren door één van onze gediplomeerde opticiens en optometristen. Maak een afspraak bij een Pearle opticien bij jou in de buurt.

Vind een winkel Maak een afspraak