Ouderdomsverziendheid & passende kijkoplossingen 

Tuur jij steeds vaker met samengeknepen ogen naar de kleine lettertjes? Worden prijskaartjes bijna onleesbaar? Wees gerust, het overkomt ons (bijna) allemaal. Vanaf ongeveer je veertigste hebben je ogen wat hulp nodig bij het scherp zien op korte afstand: presbyopie (ouderdomsverziendheid).

Maar hoe ontstaat presbyopie eigenlijk? En welke kijkoplossing past het beste bij jou? Lees verder!

In dit blog lees je over:

 

Koop nu een bril bij Pearle en krijg een gratis 2e bril of lenzen cadeau! Bovendien kun je ook nog eens iemand anders blij maken met een bril of lenzen. Lees meer over onze 3 = 1 actie. 

Wil je weten hoe jouw ogen ervoor staan?

Wat is presbyopie?

Presbyopie (of ouderdomsverziendheid): dat klinkt misschien niet alsof jij het al kunt hebben, als je begin veertig bent. Toch is dat wel realistisch – maar niet omdat je gezichtsvermogen verslechtert. Het komt omdat de spier rondom je ooglens minder elastisch wordt.

Steeds minder soepel accommoderen

Dat zit zo: je ooglens is opgehangen aan de ‘accommodatiespier’, die helemaal rondom de lens ligt en ervoor zorgt dat je lens kan opbollen. Dat opbollen is nodig om de dingen van dichtbij goed te kunnen zien. Hoe boller de lens, hoe beter het beeld op je netvlies wordt geprojecteerd om vlakbij scherp te kunnen zien.

Dit heet ‘accommoderen’. Kinderogen kunnen meestal fantastisch accommoderen, omdat hun accommodatiespieren nog heel soepel zijn. Maar vanaf ongeveer je veertigste wordt dat minder. Met als gevolg dat je lens steeds minder goed de kromming kan maken om scherp te stellen op dichtbij.

Welke sterkte heb je nodig?

Presbyopie: oplopende plussterkte

Presbyopie vraagt om correctie met een plussterkte, die langzaam oploopt naarmate de accommodatiespier aan elasticiteit inlevert. Sommige mensen willen graag al een correctie bij +0,5, anderen vinden het pas nodig bij +1,5 of zelfs hoger. Dat is heel persoonlijk, net hoe belangrijk jij het vindt om alles van dichtbij scherp te zien.

Hoe dan ook, de sterkte die je nodig hebt bij presbyopie loopt meestal op tot maximaal 3 punten omhoog.

Had je al een minsterkte? Onverwacht voordeel

Hebben jouw ogen voor je veertigste al correctie met een minsterkte nodig (dus ben je bijziend en zie je minder goed in de verte)? Dan heb je daar profijt van tegen de tijd dat presbyopie op de loer ligt.

Logisch, want de presbyopie zorgt ervoor dat je steeds meer opschuift richting ‘plussterkte’. Bijvoorbeeld: als jij voor je veertigste een correctie van -2 had, dan stijgt dat daarna tot maximaal +1 (want in totaal max. 3 omhoog).

Het duurt dan dus langer voordat je iets merkt van je presbyopie. Op een zeker punt zit je zelfs op nul correctie – en kun je zonder of lenzen perfect zien. Mooi onverwacht voordeel, toch?

Had je al een plussterkte? Die loopt verder op…

Hebben jouw ogen voor je veertigste al correctie met een plussterkte nodig (dus ben je verziend en zie je minder goed dichtbij)? Dan gaat de correctiesterkte verder omhoog, naarmate de presbyopie vordert.

Als je bijvoorbeeld al een +2 correctie had, dan kan deze vanwege de presbyopie oplopen tot maximaal +5. Kleine troost: dit gebeurt gelukkig meestal vrij langzaam.

Drie kijkoplossingen bij presbyopie

Kijkoplossing 1: een leesbril

Je denkt misschien als eerste aan een leesbril, als je merkt dat je minder scherp van dichtbij ziet. Prima oplossing; je zet hem gewoon op als je iets wilt lezen.

Maar ga wel naar een opticien en koop geen kant-en-klaar-brilletje, want een leesbril moet precies zijn afgestemd op wat jouw ogen nodig hebben. Dat kan bijvoorbeeld voor links en rechts een andere sterkte zijn. Het komt echt heel nauw, anders moeten je ogen alsnog te hard werken om scherp te stellen.

Kijkoplossing 2: een multifocale bril

Zie je een beetje op tegen een leesbril steeds op- en afzetten? Of denk je dat je voortdurend je bril kwijt zult zijn en wil ook geen bril aan een touwtje om je nek? Dan kun je kiezen voor een multifocale bril. Die draag je gewoon de hele dag.

Het onderste gedeelte van de glazen corrigeert de presbyopie, zodat je goed kunt zien op korte afstand. Dit glas gaat soepel (naar boven) over in een gedeelte zonder sterkte – want die correctie heb je niet nodig als je veraf alles goed ziet.

Heb je al een enkelvoudige bril voor veraf en ben je een tevreden brildrager? Dan is het nu tijd om te switchen naar een multifocale bril met een gedeelte voor veraf en een leesgedeelte. Je kunt jouw favoriete bril kopen bij Pearle online of in de winkel.

Kies uit de mooiste monturen van onze collectie! Extra voordeel: 3 voor 1. Je kunt een afspraak maken bij jouw Pearle opticien.

Kijkoplossing 3: multifocale lenzen

Wil je liever contactlenzen? Geen probleem, wij hebben de perfecte kijkoplossing voor jou: multifocale lenzen. De buitenrand is gericht op lezen en het middengedeelte op veraf kijken. Die laatste geven we geen sterkte, omdat je veraf gewoon prima ziet. Vooral daglenzen hebben veel voordelen; heel hygiënisch en gemakkelijk in gebruik.

Doe onze quiz en ontdek of lenzen iets voor jou zijn!

Draag je al lenzen om veraf scherp te stellen? Dan kun je nu overstappen op multifocale lenzen met een leesgedeelte en een gedeelte voor veraf.

Wat ook kan: multifocale daglenzen én een multifocale bril. Handig wanneer je een actieve levensstijl hebt of niet iedere dag lenzen wilt dragen. Lees hoe fijn dat is: je lenzen afwisselen met een bril!

Je hebt dus een heel aantal mogelijkheden om alles weer scherp te zien – ook na je veertigste 😊

Je kan altijd even overleggen met een lenzenspecialist of opticien bij jou in de buurt. Kom langs!
Maak meteen een afspraak voor een veilige oogmeting.

onze
acties

bekijk onze acties

onze
brillen

bekijk onze brillen

maak een
afspraak

maak een afspraak

Plaats een reactie

Navigeer