Je lens achter het oog kwijtgeraakt? Zo los je het op!

Vrijwel iedere lensdrager is het wel een keer overkomen: je lens kwijt raken in je oog doordat je gewreven hebt of er per ongeluk mee hebt geslapen. Raak vooral niet in paniek, je kwijtgeraakte lens achter het oog vind je zo weer terug. Maar hoe zit dat eigenlijk? Kan je lens achter je oog komen of werkt dat anders?

Wist je dat het helemaal niet mogelijk is om je lens achter je oog te krijgen? Natuurlijk kun je hem wel ergens kwijtraken in je oog, maar hij zal nooit helemaal verdwijnen. In dit blogartikel lees je wat je moet doen als je lens vast zit in je oog én waarom je geen lenzen achter je oog kunt krijgen.

Ga direct naar het onderwerp waar jij meer over wilt weten:

 

Bekijk onze contactlenzenassortiment online. Liever direct bestellen? Voor de meeste lenzen geldt: vandaag voor 22:00 besteld is morgen in huis!

Lees verder onder de afbeelding.Lens achter oog - vrouw voor spiegel

Kan een lens achter je oog komen?

Vaak denken mensen dat zij hun lens zijn kwijtgeraakt achter het oog. Maar wist je dat dit helemaal niet mogelijk is? Over jouw oogbol loopt namelijk een vlies, het bindvlies, dat doorloopt naar achteren toe. Daar klapt deze om en loopt vervolgens weer terug over de binnenkant van je oogleden. Hierdoor vormt dit vlies een soort zakje. Wanneer je lens niet meer op zijn plek zit, maar verschuift op het oog, kan hij dus nooit helemaal achter het oog komen. De lens zal worden tegengehouden door het vlies.

Lens kwijt in oog, wat nu?

Toch komt het wel eens voor dat je jouw lens kwijt bent geraakt in je oog. Je weet dat hij niet áchter het oog terecht is gekomen, maar waar dan wel? Het kan voorkomen dat de lens vast is komen te zitten in de plooi van het bindvlies. In dat geval is het handig om de hulp van een ander in te schakelen. Laat hem of haar naar jouw oog kijken, terwijl je zelf in de tegenovergestelde richting kijkt van waar jij denkt dat de lens zit. De ander zou de lens zo moeten kunnen zien zitten. 

Het kan ook zijn dat je lens onder het ooglid zit. In die situatie moet je het volgende doen:

Lens onder het bovenste of onderste ooglid

Ook wanneer je jouw lens bent kwijt geraakt onder het bovenste of onderste ooglid, kun je de hulp van een ander goed gebruiken. 

Bij het bovenste ooglid: Omdat je lens boven in je oog zit, dien je zelf naar beneden te kijken. Dit zorgt ervoor dat de bovenkant van je oog goed zichtbaar is en jouw ingeschakelde hulptroep de lens zou moeten kunnen zien.

Bij het onderste ooglid: In dit geval zit je lens onder in je oog. Daarom dien je zelf naar boven te kijken. Doordat nu het onderste gedeelte van je oog zichtbaar is, kan een ander de lens zien zitten.

Verschoven zachte lens

Draag je zachte lenzen en ben je deze kwijtgeraakt in je oog? De kans is groot dat hij verfrommeld is. Dit maakt het makkelijk om je lens uit je oog te halen. Vaak kun je hem eenvoudig tussen duim en wijsvinger vastpakken en de lens uit je oog halen. Wees wel voorzichtig met je nagels. Deze kunnen namelijk krassen of beschadigingen aan de lens én je oog brengen.

Verschoven harde lens

Wanneer je harde lens is verschoven, kan dit heel vervelend zijn en soms tot geïrriteerde en pijnlijke situaties leiden. Zie je de lens nog zitten? Dan kun je hem met je vinger in de richting van je pupil bewegen. Een andere manier is de lens tegenhouden met je vinger een je oog in de richting van de lens te bewegen. Je lens komt dan weer goed op je oog te liggen. Lukt het niet om je lens eenvoudig te verwijderen? Dan kun je ook een lenszuigertje proberen. 

Lens achter oog: fantoom

Het komt ook wel eens voor dat je nog het gevoel hebt dat je lens ergens achter je oog verstopt zit. Soms weet je zeker dat je hem al hebt uitgedaan, soms twijfel je maar zie je de lens nergens zitten. Meestal zit de lens op dat moment ook allang niet meer in je oog. Door een kleine beschadiging of irritatie aan het bindvlies kun je toch het gevoel hebben dat je nog een lens in je oog hebt zitten. Let dan op dat je niet gaat friemelen aan je oog of gaat wrijven. Hierdoor kun je jouw oog ernstiger beschadigen en zal het gevoel alleen maar erger worden.

Twijfel je of je een lens achter je oog hebt zitten? Ga dan even naar de Pearle winkel bij jou in de buurt. Vaak kunnen onze specialisten je wel even tussendoor helpen.

Plaats een reactie

Navigeer