Hoe werken nachtlenzen? Corrigeer je ogen terwijl je slaapt!

Lenzen hebben veel voordelen ten opzichte van een bril. Ze zijn praktischer bij het sporten en beslaan ‘s winters niet als je ergens binnenloopt. Maar ze hebben ook nadelen. Lenzen kunnen je ogen irriteren, vooral als je veel achter de computer zit, graag een dutje doet of werkt in een ruimte met airco. Als je regelmatig last hebt van geïrriteerde ogen, dan zijn nachtlenzen misschien een goed alternatief. Maar hoe werken nachtlenzen eigenlijk?

Slapend zien

Nachtlenzen zijn harde lenzen die bestaan uit materiaal dat extreem veel zuurstof doorlaat. Je draagt ze wanneer je slaapt en tijdens deze nachtelijke uurtjes corrigeren de lenzen je ogen zodat je overdag goed ziet.

Nachtlenzen hebben in het oog geen direct contact met het hoornvlies, maar liggen op een laag traanvocht. De speciale vorm van de lenzen zorgt ervoor dat het traanvocht het hoornvlies platter maakt en de voorste laag cellen naar de zijkanten schuift. Dit zorgt ervoor dat je scherp kunt zien.

Het is wel belangrijk dat je nachtlenzen regelmatig draagt. Hiermee houd je je zicht scherp. De cellen in je ogen vernieuwen zich namelijk elke twee dagen en hierdoor is na twee dagen het positieve effect van de nachtlenzen voorbij.

Voor wie zijn nachtlenzen aan te raden?

Iedereen met een afwijking tot -4,5 en een eventuele cilinder-afwijking tot -1,5 komt in aanmerking voor nachtlenzen. En heb je last van hooikoorts, droge ogen of ben je een fanatieke zwemmer? Dan zijn nachtlezen ook perfect.

Voor wie niet?

Nachtlenzen zijn niet of minder geschikt voor mensen met een méér afwijking dan -4,5, of een cilinderafwijking groter dan -1,5. Ook korte slapers hebben geen baat bij nachtlenzen. De lenzen hebben ‘s nachts ongeveer 6 uur nodig om hun werk te doen en als je structureel kort slaapt, hebben de lenzen te weinig effect.

Als je erg vergeetachtig bent, zijn nachtlenzen ook niet zo handig. Eén keertje je nachtlenzen vergeten is geen probleem, maar als het vaker gebeurt, dan heb je er niet zoveel aan.

Nachtlenzen: overdag scherp zien, zonder lenzen of bril!

Nachtlenzen zijn erg handig om scherp te kunnen zien, zonder dat je overdag een bril of lenzen hoeft te dragen. Wil je meer informatie ? Lees dan hier verder of kom langs bij één van onze winkels waar nachtlenzen verkrijgbaar zijn.

3 Reacties

  1. Ik heb ze ook “nachtenzen” al 10 jaar en ben er ontzettend blij mee….reuze ideaal…(en ’s nachts de mooiste dromen hè, kan iedereen zo duidelijk zien 😉)

  2. Ik draag contactlenzen(-), fijn voor het ver zien maar als ik wil lezen moet ik mijn leesbril(+) op zetten. Zonder mijn contactlenzen heb ik geen leesbril nodig. Wat als ik nachtlenzen zou hebben? Is dan de leesbril nog steeds nodig?

  3. Yvette

    Hallo, bedankt voor je reactie. Het beste kun je contact opnemen met de contactlensspecialist in de winkel. Hij of zij kan voor jouw specifieke situatie bepalen of nachtlenzen een geschikte optie zijn. Bij deze winkels kun je terecht voor informatie over nachtlenzen: https://www.pearle.nl/contactlenzen/nachtlenzen Groet, Yvette

Plaats een reactie

Navigeer