Hoe werken nachtlenzen? Corrigeer je ogen terwijl je slaapt!

Ben jij er helemaal klaar mee dat je ogen droog worden door jouw lenzen? Is het dragen van een bril niet praktisch in verband met je sport? Of zoek je naar de meest ideale oplossing voor jouw ogen? Wellicht zijn nachtlenzen iets om te proberen. Door nachtlenzen hoef je overdag jouw ogen niet meer te corrigeren – maar hoe werken ze eigenlijk? In dit artikel vertellen wij jou alles wat je over nachtlenzen moet weten.

Lenzen hebben veel voordelen ten opzichte van een bril. Niet alleen zijn ze praktischer bij het sporten, ook beslaan ze ook ‘s winters niet als je ergens binnenloopt. Maar ze hebben ook nadelen. Lenzen kunnen je ogen irriteren, vooral als je veel achter de computer zit, graag een dutje doet of werkt in een ruimte met airco.

Als je regelmatig last hebt van geïrriteerde ogen, dan zijn nachtlenzen misschien een goed alternatief. In dit blogartikel leggen wij je uit hoe nachtlenzen werken en staan we stil bij de volgende onderwerpen:

 • Hoe nachtlenzen werken terwijl je slaapt
 • Wanneer kom je in aanmerking voor nachtlenzen
 • Ervaar het gemak zelf!

 

Benieuwd of jouw ogen geschikt zijn voor nachtlenzen? Maak direct een vrijblijvende afspraak bij een opticien in jouw buurt.

 

Lees verder onder de afbeelding.slimme,lachendevrouwmetlenzenin

Hoe nachtlenzen werken terwijl je slaapt

Nachtlenzen zijn harde lenzen die bestaan uit materiaal dat extreem veel zuurstof doorlaat. Je draagt ze wanneer je slaapt en tijdens deze nachtelijke uurtjes corrigeren de lenzen je ogen zodat je overdag goed ziet.

Zo werken nachtlenzen:

 • Nachtlenzen hebben in het oog geen direct contact met het hoornvlies, maar liggen op een laag traanvocht.
 • De speciale vorm van de lenzen zorgt ervoor dat het traanvocht het hoornvlies platter maakt en de voorste laag cellen naar de zijkanten schuift. Dit zorgt ervoor dat je scherp kunt zien.
 • Het is wel belangrijk dat je nachtlenzen regelmatig draagt. Hiermee houd je je zicht scherp. De cellen in je ogen vernieuwen zich namelijk elke twee dagen en hierdoor is na twee dagen het positieve effect van de nachtlenzen voorbij.

Wanneer kom je in aanmerking voor nachtlenzen?

Wanneer wel nachtlenzen?

Iedereen met een afwijking tot -4,5 en een eventuele cilinder-afwijking tot -1,5 komt in aanmerking voor nachtlenzen. En heb je last van hooikoorts, droge ogen of ben je een fanatieke zwemmer? Dan zijn nachtlenzen ook perfect.

Wanneer geen nachtlenzen?

Nachtlenzen zijn niet of minder geschikt voor mensen met een afwijking méér dan -4,5, of een cilinderafwijking groter dan -1,5. Ook korte slapers hebben geen baat bij nachtlenzen. De lenzen hebben ‘s nachts ongeveer 6 uur nodig om hun werk te doen en als je structureel kort slaapt, hebben de lenzen te weinig effect.

Als je erg vergeetachtig bent, zijn nachtlenzen ook niet zo handig. Eén keertje je nachtlenzen vergeten is geen probleem, maar als het vaker gebeurt, dan heb je er niet zoveel aan.

Ervaar het gemak zelf!

Nachtlenzen zijn erg handig om scherp te kunnen zien, zonder dat je overdag een bril of lenzen hoeft te dragen. Onze opticiens vertellen je graag meer over het gemak en of je ogen geschikt zijn. Maak alvast een vrijblijvende afspraak of loop eens langs bij een Pearle in jouw buurt.

 

onze
acties

bekijk onze acties

onze
brillen

bekijk onze brillen

maak een
afspraak

maak een afspraak

3 Reacties

 1. Ik heb ze ook “nachtenzen” al 10 jaar en ben er ontzettend blij mee….reuze ideaal…(en ’s nachts de mooiste dromen hè, kan iedereen zo duidelijk zien 😉)

 2. Ik draag contactlenzen(-), fijn voor het ver zien maar als ik wil lezen moet ik mijn leesbril(+) op zetten. Zonder mijn contactlenzen heb ik geen leesbril nodig. Wat als ik nachtlenzen zou hebben? Is dan de leesbril nog steeds nodig?

 3. Yvette

  Hallo, bedankt voor je reactie. Het beste kun je contact opnemen met de contactlensspecialist in de winkel. Hij of zij kan voor jouw specifieke situatie bepalen of nachtlenzen een geschikte optie zijn. Bij deze winkels kun je terecht voor informatie over nachtlenzen: https://www.pearle.nl/contactlenzen/nachtlenzen Groet, Yvette

Plaats een reactie

Navigeer